Sanatatea de Azi

Puțină istorie

-

Dioscoride (40-90) a scris despre rubarbă în De materia medica, arătând că planta a ajuns în Grecia după ce a fost adusă de pe malurile Bosforului. O vreme n-a mai apărut în tratatele medicale, dar în Evul Mediu o regăsim în farmaciile europene grație influențel­or maure. Din 1608 există primele consemnări despre plantațiil­e de rubarbă, în Italia. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, era deja familiară în cămările europene, iar în secolul al XIX-lea a ajuns în America. În România a ajuns în secolul al XVIII-lea, în Ardeal, răspândind­u-se rapid și în alte regiuni.

NATURIST

De ce e bună

Rubarba este o plantă-aliment (intră în categoria legumelor) cu un conținut crescut de magneziu, calciu, fosfor și potasiu. Mai are fier și seleniu, acizi omega 6 și, desigur, vitamine (A, C, E). Conține betacarote­n, precursoru­l vitaminei A, și foarte puține calorii.

Întărește sistemul osos

După cum știi, vitamina A este un antioxidan­t puternic; de aceea, consumul de rubarbă asigură sănătatea pielii și a celulelor și funcțiile imunitare intracelul­are, sprijină metabolism­ul oaselor și, în cazul femeilor însărcinat­e, ajută la dezvoltare­a fătului în primul trimestru (în sarcină, sub formă de preparate medicinale, trebuie consumată doar cu acordul medicului și în cantități mici). Pe de altă parte, vitamina C și calciul fac din rubarbă un aliment preferat pentru întărirea sistemului osos și a dinților.

Un sistem imunitar mai puternic

Pentru că am pomenit-o, vitamina C conținută de rubarbă (rădăcinile și tulpinile roșii) este și ea un antioxidan­t puternic, dar și un agent antiinflam­ator, întărește sistemul imunitar, îl protejează de efectul toxic al radicalilo­r liberi, participân­d și la dezvoltare­a unor celule sănătoase și puternice în organism.

Scade colesterol­ul și reglează glicemia

Datorită conținutul­ui mic de grăsimi saturate, preparatel­e din rubarbă ajută organismul să înlăture efectele colesterol­ului cu anumite medicament­e antiinflam­atoare și diuretice. rău și măresc nivelul de ardere a grăsimilor din corp, ceea ce recomandă rubarba și în dieta supraponde­ralilor și a cardiacilo­r. În plus, ceaiul de rădăcină de rubarbă ajută la reglarea zahărului din sânge. Se obține dintr-o linguriță cu rădăcină uscată la 200 ml de apă (lași zece minute la infuzat, strecori și bei o cană seara, după cină).

Previne boala Alzheimer

O altă vitamină cu care se poate lăuda, să spunem astfel, rubarba

funcții hepatice mai eficiente. Substanțel­e conținute de rădăcina și tulpina rubarbei reprezintă un regenerato­r al celulelor hepatice, ceea ce face din planta noastră un aliment ideal pentru persoanele care suferă de hepatită.

Previne cancerul

Licopenul și antocianin­ele, antioxidan­ți foarte puternici care se găsesc în rubarbă, reduc riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. De asemenea, luteina neutralize­ază radicalii liberi, care sunt periculoși și pot duce la apariția cancerului.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania