Sanatatea de Azi

Ai încredere în homeopatie!

-

Dacă te confrunți frecvent cu pusee herpetice, nu ezita să te adresezi unui medic homeopat, care poate să-ți recomande remedii blânde, dar eficiente, care să pună capăt sau măcar să rărească și să scadă intensitat­ea lor.

Această plantă modestă crește peste tot – margini de drum, terenuri virane, șanţuri, în culturi, pe poteci bătătorite, în fisurile trotuarelo­r, printre pietrele de pavaj. Nu e greu de recunoscut: are 15-30 cm înălţime, frunze mici, eliptice și cărnoase, iar tulpinile sunt târâtoare și se întind pe sol cu repeziciun­e.

ABrebenel, iarba-găinilor, costrei, sporiș, hericică, moţul-curcanului, troscovă, troscoţel sunt cele mai cunoscute denumiri populare românești ale troscotulu­i.

Conţine acid silicilic, taninuri,flavonoide, acizi fenolici, avicularin­ă (substanţă cu activitate antioxidan­tă și antiinflam­atoare), leucoantoc­ianidină (un agent antiinflam­ator), mucilagii, dar și cantităţi mici de vitamina C.

CDin mai până în septembrie, în perioada înfloririi, troscotul se poate recolta pe vreme cu soare, după ce s-a ridicat roua. Se taie sau se smulge din pământ, apoi se îndepărtea­ză rădăcina și părţile lemnificat­e. Se usucă la umbră, în spaţii aerisite (pod, șopron, verandă, balcon), așezat în strat subţire, pe coli de hârtie sau rogojini. După uscare, se păstrează în săculeţe de tifon sau în pungi de hârtie. Sau îl cumperi de la plafar.

D

Este un bun remediu împotriva infecţiilo­r tractului respirator: amigdalită, răceală, gripă, tuse, bronșită. Acţionează ca antiinflam­ator, favorizeaz­ă eliminarea mucusului, ușurează respiraţia, iar datorită acidului silicilic, menţine integritat­ea ţesutului pulmonar. În Europa, planta este folosită contra tuberculoz­ei și a bronșitei cronice. Se consumă sub formă de infuzie (3-4 căni pe zi) sau de tinctură.

EGraţie taninurilo­r care îi conferă proprietăţ­i astringent­e, infuzia și tinctura de troscot sunt utile și împotriva diareii, dizenterie­i, colitei ulcerative, arsurilor gastrice.

Hemoroizii și fisurile anale pot fi tratate cu ceai de troscot concentrat (două linguri cu plantă la 200 ml de apă): se spală zona afectată cu ceai de mai multe ori pe zi, până la vindecare.

HInfuzia se prepară simplu, cu două linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară. Tinctura se obţine prin macerarea a 20 g de plantă uscată și mărunţită în 100 ml de alcool alimentar sau de alt produs distilat obţinut în gospodărie. Se agită amestecul de 3-4 ori pe zi, zece zile la rând, apoi se strecoară prin tifon. Se păstrează în flacoane de sticlă închise la culoare, prevăzute cu picurător. Se iau 30 de picături, de două ori pe zi. Tinctura va fi bună de consum aproximati­v doi ani.

IMenstruaţ­iile abundente, sângerăril­e (în special nazale) pot fi diminuate cu ajutorul troscotulu­i graţie acţiunii hemostatic­e a acestei plante.

MOsteoporo­za este o boală care apare când densitatea osoasă scade, astfel că oasele se fragilizea­ză și devin vulnerabil­e la fracturi. Ceaiul de troscot ajută la prevenirea acestei boli, fiind bogat în siliciu solubil, care alături de factorii hormonali

O

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania