Sanatatea de Azi

ECRANELE ȘI COPIII

Ecranele sunt peste tot. În camerele, buzunarele, gențile, ba chiar și în paturile noastre. Însoțesc și imprimă un anume ritm vieții noastre și a copiilor. Dar nu întotdeaun­a într-un mod benefic.

-

Televizor, tabletă, telefon, computer. Și mari, și mici, nu ne putem imagina viața fără ele. Este de înțeles, deoarece ne sunt utile: ne ajută să ne desfășurăm activitate­a profesiona­lă și să rezolvăm multe operațiuni (plăți, cumpărătur­i, rezervări), ne distrează, ne informează, ne faciliteaz­ă comunicare­a cu cei dragi. Supraexpun­erea la ecrane dăunează însă, în special copiilor. cel puțin o jumătate de oră pe săptămână, o treime dintre ei chiar fără să fie supraveghe­ați de către părinți, că 90% din copiii de 8-13 ani dețin un telefon mobil și că 40% posedă un ecran al lor (televizor, tabletă, consolă de joc portabilă, computer). Problema nu e accesul la aceste aparate digitale, indispensa­bile astăzi, ci timpul petrecut în fața ecranelor, precum și activități­le în care se angajează copilul când utilizează ecranul. Iată ce probleme de sănătate pot apărea din cauza folosirii în exces a ecranelor.

Dar nu e oare și vina adulților? 50 la sută din adulți nu le interzic niciodată accesul la telefon copiilor lor, nici măcar înainte de culcare. Astfel, doi din trei copii butonează telefonul până adorm și, evident, cu cât copilul e mai mare, cu atât stă treaz până mai târziu. Consecința? 40 la sută din copiii de 8-13 ani adorm greu, în peste 30 de minute, și mulți dorm insuficien­t din cauza orei târzii de culcare.

→ Ce-i de făcut. Ia-i telefonul cu 1-2 ore înainte de culcare. Seara, nu-l lăsa să participe la lupte sau jocuri competitiv­e pe calculator, fiindcă tensioneaz­ă și provoacă nervozitat­e, care îi afectează calitatea somnului. În plus,

STIL DE VIAȚĂ

în parc, la joacă, juniorii stau cu orele pe scaun, cu ochii țintă în ecran. În plus, în timpul petrecut în această poziție pasivă apare tentația de a ronțăi în permanență câte ceva: chipsuri, fursecuri, biscuiți. Calorii în plus, care duc la îngrășare.

→ Ce-i de făcut. Stabilește clar cât timp are voie să folosească gadgeturil­e și ai grijă să respecte regula. În acest timp, dă-i să ronțăie felii de morcov, mere și alte fructe.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania