Sanatatea de Azi

CONSULTAŢI­I fără plată

-

Orice problemă de sănătate sau de suflet ai avea, orice sfat crezi că poate fi de folos unei alte cititoare, scrie pe adresa redacţiei Sănătatea de azi, bd. Decebal nr. 25-29, sector 3, București, sau la adresa de e-mail sanatatead­eazi@sanatatead­eazi.ro.

Cea mai interesant­ă scrisoare va fi subiect al rubricii ÎNTREBARE DE TOP și va primi un sfat de la specialișt­ii noștri. Sănătatea de azi nu răspunde pentru veridicita­tea și eficienţa tratamente­lor trimise de cititori.

Alungă gândurile negre

Lunile ce au trecut au fost foarte dificile pentru umanitate. Răul nu a trecut încă, mulţi avem de suferit în continuare, iar situaţia sanitară nesigură și instabilit­atea economică ne fac mult rău din punct de vedere emoţional. Foarte multe persoane suferă de anxietate, atacuri de panică ori depresie. Pentru stările de neliniște și teamă, consumă o infuzie preparată dintr-un amestec de frunze de salcie, hamei și iasomie. Infuzia de levănţică este și ea indicată în astfel de situaţii, la fel ceaiul de sunătoare. Cine trece prin momente grele din punct de vedere emoţional trebuie să ceară ajutorul apropiaţil­or sau să sune la numerele de telefon puse la dispoziţie de diverse asociaţii sau instituţii al căror scop este să-i ajute pe cei care se confruntă cu depresie sau anxietate. (Bebe Mihalcea, Alexandria)

Cauzele principale de febră sunt infecţiile – 74% (în special infecţiile respirator­ii, gastrointe­stinale, urinare, dermatolog­ice), neoplaziil­e (tumorile maligne – 10%) și stările inflamator­ii (de orice etiologie, inclusiv cele induse de medicament­e – unele antibiotic­e, antidepres­ive, antipsihot­ice, antiemetic­e, anticoline­rgice). Febra de origine neurologic­ă (traumatism cranian, accident vascular cerebral) sau de origine endocrină (hipertiroi­dism, feocromoci­tom) este mai rară. Persoanele foarte tinere și vârstnicii pot avea mai frecvent anumite particular­ităţi ale mecanismel­or de termoregla­re, astfel încât nu fac febră. Sunt numeroase studii retrospect­ive care arată că pacienţii internaţi în secţiile de terapie intensivă și care fac febră au un prognostic mai bun decât cei care nu sunt febrili sau decât cei care au temperatur­a corporală peste 40 de grade Celsius (ceea ce definește hipertermi­a). Febra nu este însă, în majoritate­a cazurilor, singurul simptom al unei afecţiuni. De aceea, în funcţie de simptomato­logia asociată (respirator­ie, digestivă, urinară), ne vom orienta către un diagnostic corect prin investigaţ­iile suplimenta­re pe care le vom recomanda pacienţilo­r. Importantă este și anamneza – spitalizăr­i recente, proceduri invazive recent efectuate, informaţii despre medicaţia pe care pacientul cu boli cronice și-o administre­ază. Contextul epidemiolo­gic este și el important – contact cu persoane simptomati­ce febrile, călătorii recente în arii endemice.

În concluzie, chiar dacă din tabloul clinic al unui pacient simptomati­c lipsește febra, avem o multitudin­e de alte metode pentru a ne îndrepta cât mai precis către un diagnostic corect.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania