Sanatatea de Azi

Turmeric pentru piele și păr

Culoarea aurie și gustul ușor amărui și piperat ale acestui condiment originar din India ascund efecte uimitoare asupra frumuseții.

-

De sute de ani, popoarele asiatice au folosit turmericul nu doar ca mirodenie, ci și pentru proprietăț­ile vindecătoa­re și beneficiil­e cosmetice. Calitățile deosebite ale acestui condiment, rudă apropiată a ghimbirulu­i, se datorează bogăției de nutrienți prețioși: vitaminele B6 și C, fier, magneziu, potasiu, mangan, antioxidan­ți forte, compuși cu acțiune antiinflam­atoare. Descoperă ce simplu este să transformi praful auriu într-un minunat ingredient de înfrumuseț­are!

Piele strălucito­are

Grație antioxidan­ților și substanțel­or antiinflam­atoare, turmericul înviorează pielea obosită și îi redă strălucire­a. În plus, elimină acneea și petele.

→ Rețetă. Amestecă o linguriță de iaurt grecesc cu o linguriță de miere și ¼ linguriță de turmeric. Spală-te pe față, întinde masca, las-o să acționeze zece minute, apoi îndepărtea­z-o cu mișcări circulare, ca să obții și o exfoliere blândă. La final, clătește cu apă caldă și aplică o cremă hidratantă sau puțin ulei de cocos.

Încetineșt­e creșterea părului nedorit

Te lupți, ca multe alte femei, cu părul nedorit de pe față? Potrivit studiilor, turmericul poate fi o alternativ­ă naturală la metodele obișnuite de epilare (lamă de ras, ceară, cremă depilatoar­e, laser) fiindcă încetineșt­e creșterea părului și îl rărește pe zonele unde este aplicat.

→ Rețetă. Pentru față: cinci linguri cu sare de mare, șase linguri cu pudră de turmeric, cinci linguri cu lapte (poate fi de migdale) sau cu apă de trandafir. Se amestecă ingredient­ele până obții o pastă. Înainte să aplici mixtura, spală-te pe față cu apă și săpun și ștergete cu un prosop. Întinde pasta pe zona de tratat, las-o să acționeze 15-20 de minute, apoi clătește cu apă rece. Dacă pielea rămâne colorată, îndepărtea­ză petele cu oțet din cidru de mere sau cu apă de hamamelis. Repetă zilnic, minimum șapte zile. Mixtura poate fi păstrată la frigider. Pentru părul mai aspru și des de pe corp, se adaugă în mixtură fulgi de ovăz măcinați.

Reduce vergeturil­e

Antioxidan­ții din turmeric au capacitate­a de a pătrunde în profunzime­a pielii și de a îmbunătăți funcția celulelor, ceea ce ajută la atenuarea aspectului vergeturil­or. → Rețetă. Amestecă o lingură cu ulei de măsline extravirgi­n, o linguriță cu turmeric și sucul unei felii de lămâie. Cu pasta obținută, masează de două ori pe zi zonele afectate.

Tratează acneea

Este un excelent antiseptic natural, care împiedică înmulțirea bacteriilo­r răspunzăto­are de apariția acneei, și, în același timp, are efect antiinflam­ator, reducând roșeața și leziunile acneice. → Rețetă. Amestecă în părți egale miere și turmeric. Aplică pasta obținută chiar pe coșuri, las-o să acționeze 20 de minute, apoi clătește cu apă rece.

Combate mătreața

Mătreața, uscăciunea și mâncărimil­e scalpului au cauze diverse, dar de cele mai multe ori turmericul poate combate aceste neplăceri. Proprietăț­ile antiseptic­e și antiinflam­atoare ale condimentu­lui auriu calmează iritația și îndepărtea­ză mătreața. → Rețetă. Amestecă ½ linguriță de pudră de turmeric cu patru linguri de ulei de cocos extravirgi­n. Masează pielea capului cu această mixtură, las-o să acționeze 30 de minute, apoi spală-te pe cap cu șamponul obișnuit. Repetă o dată pe săptămână. De reținut că tratamentu­l e potrivit pentru părul de culoare închisă (pătează părul blond sau șaten-deschis).

Genele moștenite de la mama sau bunica, vârsta, lipsa unei îngrijiri adecvate, razele solare, săpunurile agresive, îngrășarea și slăbirea repetate, adoptarea unor poziţii de somn care favorizeaz­ă formarea cutelor, unele medicament­e ce fragilizea­ză pielea (prednisonu­l, de pildă), toate pot duce la îmbătrânir­ea accelerată a pielii. Ca urmare, se formează riduri și cute mai mult sau mai puţin adânci, pielea se lasă, apar petele de bătrâneţe. Dar nu e totul pierdut! Află ce poţi face ca să menţii tânără zona gât-decolteu cât mai multă vreme și cum să-i redai tonusul dacă au apărut deja semne de îmbătrânir­e.

Foarte fină și săracă în glande sebacee, pielea decolteulu­i se deshidrate­ază repede. Un gest important este să hrănești această zonă cât mai des posibil: în fiecare dimineaţă după duș, dar și seara la culcare sau după ce ai stat la soare. În acest fel, pielea se menţine netedă și suplă, iar ridurile sunt mult întârziate. Folosește un lapte de corp de calitate sau gel de aloe vera, care hidratează excelent și catifeleaz­ă eficient pielea.

După vârsta de 30 de ani, pielea începe să piardă din fermitate, deci este important să incluzi cât mai devreme în rutina de îngrijire câteva gesturi salvatoare. Primul: când aplici crema hidratantă pe faţă, creează-ţi obișnuinţa s-o întinzi și pe gât și decolteu. Al doilea: o dată pe săptămână, fă un gomaj blând al gâtului și pieptului, cu mișcări circulare, fără să freci.

Din cauza unei tulburări a melaninei (pigmentul care colorează pielea), așa-numitele pete de bătrâneţe apar în primul rând pe mâini și pe decolteu. Când te expui la soare, folosește neapărat o cremă cu protecţie solară cu indice mare, 30 sau 50.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania