Sanatatea de Azi

Remedii care alungă herpesul

Deși banal, herpesul bucal devine deranjant atunci când revine periodic.

-

Virusul herpetic este unul extrem de îndărătnic: odată ajuns în corp, nu îl mai părăsește, ci se ascunde într-un ganglion nervos și rămâne în adormire. Apoi, când în când, dacă i se oferă condiții favorabile (boli febrile, perioade cu stres, oboseală, emoții puternice, ciclu menstrual, sarcină, frig, expunere la soare), se trezește la viață, provocând un puseu herpetic. Din nefericire, la unele femei herpesul reapare aproape lunar, în preajma menstruați­ei. Medicina alopatică nu are tratament care să ucidă virusul, ci doar preparate antivirale de folosit în timpul puseului pentru a grăbi cicatrizar­ea (leziunea se vindecă de la sine în 10-14 zile), dar acestea se eliberează doar pe bază de rețetă, nu dau întotdeaun­a rezultate și pot avea efecte adverse serioase.

Persoanele care se confruntă de ani de zile cu herpesul sunt în căutarea tratamente­lor naturale care să vindece rapid supărătoar­ea erupție herpetică și, mai ales, să prevină reactivare­a virusului. Iată câteva dintre cele mai bune remedii!

„Uleiurile esențiale de tea-tree, cimbru, cuișoare, geranium, lămâie, eucalipt sunt foarte eficiente în uz intern. Local, pot fi utilizate creme și geluri ce conțin aloe vera, mușețel, tătăneasă, propolis, rostopască, gălbenele. Terapia cu extracte din muguri de cătină, muguri de porumbar, mlădițe de măceș, muguri de ulm, administra­tă în cure de 1-2 luni, este și ea foarte utilă și poate preveni apariția recidivelo­r“, precizează dr. Ruxandra Constantin­a, medic specialist medicină de familie, api- și fitoterapi­e, Medica RD Esthetic.

„O altă plantă deosebit de eficientă în caz de herpes este roinița (melissa), care poate fi administra­tă intern (ceai, tinctură) sau local (ulei esențial, tinctură)“, mai spune dr. Ruxandra Constantin­a. Ceaiul de roiniță se prepară cu două lingurițe de plantă la o cană de apă opărită. De mai multe ori pe zi, se pun comprese pe locurile afectate pentru grăbirea vindecării. Pentru aplicații locale poate fi preparată (sau cumpărată) o alifie de roiniță. Roinița întârzie recidivare­a herpesului în proporție de 70%.

Proprietăț­ile lui antivirale sunt cunoscute de secole. Aplicat local, ajută la cicatrizar­ea rapidă a leziunii. Curăță și zdrobește 3-4 căței de usturoi și aplică pasta direct pe herpes. Las-o să acționeze câteva ore, apoi îndepărtea­z-o cu o dischetă umedă. Repetă după 30 de minute.

Decojește o ceapă și taie-o în două. Cu una din jumătăți freacă 2-3 minute leziunea, fără a apăsa. Lasă sucul să acționeze 20 de minute, apoi șterge-l cu apă caldă. Repetă tratamentu­l de cel puțin două ori pe zi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania