Sanatatea de Azi

Alimentele amare au binefaceri neașteptat­e

Chiar dacă nu ne dăm în vânt după gustul lor, categoric merită să facem un efort și să le includem în meniu, fiindcă sunt excelente pentru sănătate.

-

Ridichi, andive, păpădie, anghinare, rucola, țelină, vinete, varză-de-Bruxelles, grepfrut, pomelo, ulei de măsline. Toate au în comun gustul amar, mai mult sau mai puțin pronunțat, pe care mare parte dintre noi nu-l agreează. Totuși, n-ar trebui să ocolim alimentele amărui, ci, dimpotrivă, să ne facem provizii.

Dacă ai probleme digestive (digestie dificilă, indigestie), include mai des în meniu alimente cu gust amărui, de pildă o salată verde cu păpădie sau ridichi, înaintea unei mese copioase, fiindcă digestia va fi mult ușurată. Atenție, nu „îneca“salata într-o vinegretă prea dulce sau prea sărată! Un alt efect benefic al alimentelo­r amare: fitonutrie­nții speciali pe care îi conțin sprijină funcția ficatului (purificare­a sângelui, gestionare­a colesterol­ului, metabolism­ul grăsimilor), îl protejează și îl ajută în detoxifica­re. În plus, sunt o sursă foarte bună de vitaminele A, B9, C, K, dar și de calciu, potasiu, magneziu.

Nu e o simplă buruiană: frunzele ei sunt comestibil­e și foarte nutri

tive. Sunt bogate în vitamine (A, C, K) și minerale (calciu, mangan, fier), dar conțin și antioxidan­ți puternici (luteină, zeaxantină, carotenoid­e) care ne feresc de cataractă și degeneresc­ență maculară. Pe lângă faptul că protejează ficatul de substanțel­e toxice, păpădia combate arsurile la stomac și indigestia. Frunzele pot fi consumate crude, în salate, sub formă de sote sau adăugate în supe și paste. Fiind foarte amare, se asociază cu alte ingredient­e cu gust puternic, ca usturoiul sau lămâia. plus, are efect afrodiziac. O cură cu suc de ridiche-neagră consumat dimineața și seara (100-150 ml) te ajută să slăbești în ritm accelerat. Dacă n-o tolerezi prea bine, folosește ridichea-neagră dată pe răzătoare, în salate. fierte la aburi ori adăugate în supe, tocănițe sau umplute cu brânză, ciuperci, fructe de mare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania