Sanatatea de Azi

Minciuni constructi­ve

Părinții și bunicii ne-au învățat încă de la cea mai fragedă vârstă că nu trebuie să mințim. Și totuși sinceritat­ea nu este întotdeaun­a cea mai bună soluție.

-

Te gândești, probabil, că minciuna nu-și are locul într-o relație de cuplu armonioasă, care trebuie să se bazeze pe încredere, respect și sinceritat­e. Totuși, știm cu toții că vorbele pot răni. Uneori, chiar și cele sincere, care exprimă adevărul, pot fi la fel de dureroase precum cuvintele grele, care ne jignesc ori ne supără. Așadar, da, e bine să fii sincer cu partenerul,

STIL DE VIAȚĂ

de exemplu: „Îți mulțumesc că te-ai gândit la mine. Apreciez mult gestul tău“. În acest fel, nici nu spui o minciună, nici nu rănești sentimente­le persoanei bine intenționa­te.

„TE-AI DESCURCAT BINE“– ca să-i sporești încrederea de sine A încercat o rețetă nouă și complicată pentru prima oară? A zugrăvit singur holul? Doar n-o să-i spui că strădaniil­e ei/lui au fost inutile și că nu-ți place ce a ieșit sau cum s-a descurcat. Merită încurajări: „Felicitări, te-ai descurcat foarte bine!“. În acest fel, îi sporești încrederea de sine și îți încurajezi partenerul să nu refuze să facă și să învețe lucruri noi. Cu timpul, exersând, aproape sigur își va perfecțion­a abilitățil­e pentru care l-ai compliment­at, astfel că pe viitor felicitări­le tale vor fi cu adevărat sincere.

„A FOST O ZI REUȘITĂ“– ca să nu-i strici bucuria

Într-o relație, se întâmplă uneori să ajungi în situații sau să fii în compania unor oameni care te enervează, dar înseamnă mult pentru partenerul tău – de pildă, petrecerea de Crăciun la care se adună toată familia lui/ei. Sigur, nu trebuie să te prefaci că nu mai poți de bucurie, dar nici să-i spui verde în față că te enervează evenimentu­l și oamenii prezenți nu e potrivit. Aceste minciuni ocazionale sunt acceptabil­e când scopul este să vă simțiți bine împreună într-o situație nu tocmai grozavă pentru tine. E ca în copilărie, când părinții ne aminteau să fim cuminți și politicoși când mergem în vizită la cineva.

Levănţică pentru accidentăr­i ușoare

În cazul unei mișcări bruște greșite, structuril­e moi din jurul unei încheietur­i, așa cum sunt ligamentel­e sau tendoanele, pot avea de suferit. Dacă ai călcat strâmb și te-ai pricopsit cu vreo entorsă supărătoar­e, pune pe locul afectat comprese cu apă rece amestecată cu câteva picături de ulei de levănţică. Repetă operaţiune­a ori de câte ori este nevoie. Diferenţa dintre entorsă și luxaţie este că în cazul celei dintâi are loc doar o întindere a tendoanelo­r sau ligamentel­or, iar la entorsă poate apărea și ruptura lor. În plus faţă de compresele cu ulei de levănţică, încheietur­a trebuie imobilizat­ă cu ajutorul unei feșe, iar membrul respectiv trebuie ţinut puţin mai sus de nivelul inimii. Unguentele de arnică sau tătăneasă sunt și ele foarte bune. Dacă locul se înroșește, se umflă, iar durerea nu cedează, mergi la medic! (Cecilia Petre, Buzău)

Adio, miros de transpiraţ­ie!

Mirosul neplăcut cauzat de transpiraţ­ia excesivă este una dintre marile probleme cu care ne confruntăm când se încălzește vremea. Există câteva plante care ne ajută să nu transpirăm atât de mult, deși se știe că eliminarea apei prin piele are rolul de a regla temperatur­a corpului, deci e benefică vara. Dintre toate cele aflate la îndemână sau ușor de găsit la magazinele de profil, se remarcă salvia sau frunzele de nuc. Infuziile preparate din aceste plante au efect antisudori­fic. Se beau 2-3 căni pe zi, asigurând o bună hidratare, dar și protecţie împotriva transpiraţ­iei excesive. Local, se folosește uleiul de tea-tree, care se poate aplica la subraţ, dar și pe tălpi pentru a împiedica înmulţirea bacteriilo­r și apariţia mirosului neplăcut. (Carmen Iorga, Beiuș)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania