Sanatatea de Azi

EPILEPSIA poate fi controlată

Conform statistici­lor, la nivel mondial, peste 65 de milioane de oameni suferă de epilepsie, a treia cea mai frecventă boală neurologic­ă, după accidentul vascular și Alzheimer.

-

Prejudecăț­ile nu fac decât să întârzie un diagnostic corect și un tratament eficient. O atitudine pozitivă și deschisă are cele mai mari șanse să controleze situația rapid și să ofere șansa unei vieți normale, productive, cu toate libertățil­e posibile. general, trebuie analizat fiecare caz în parte. În marea majoritate cu epilepsii legate de cauze dobândite, acest risc este similar cu populația generală. Calcularea riscului depinde din nou de acuratețea diagnostic­ului la cazul inițial.

Cele mai grave crize survin în general la debutul bolii, când pacienții nu se știu încă bolnavi, mai ales în context de combinare a privării de somn și consum exagerat de excitante; de exemplu, adolescent care se știe sănătos, doarme puțin și merge la o petrecere unde combină băuturi alcoolice și cofeină – e un scenariu care se soldează adesea, în prezența unei susceptibi­lități genetice, cu crize grave, cu pierdere de conștiență și convulsii. La fel, situații dificile cu crize severe sau chiar status epileptic amenințăto­r

de viață putem întâlni la un pacient vechi care oprește brusc medicația antiepilep­tică din varii motive. medicament­os corect cuplat cu un mod de viață disciplina­t controleaz­ă manifestăr­ile bolii, mai ales dacă pacientul păstrează legătura cu medicul său și controleaz­ă cel puțin anual stadiul bolii. Trebuie menționat aici că medicament­ele nu vindecă boala, ci o țin sub control. Sunt însă și situații (aprox. 30%) în care boala nu mai poate fi controlată cu medicament­e și necesită investigaț­ii suplimenta­re pentru a propune terapii chirurgica­le sau de neurostimu­lare. Există și o categorie de pacienți care ar putea beneficia încă din stadiul inițial al bolii de un tratament, adresat cauzei care le generează crizele, prin metode chirurgica­le. Aceștia sunt cei mai norocoși, pentru că pot fi vindecați înainte ca boala să impacteze creierul ireversibi­l,

să genereze frustrare și consecințe sociale nedorite. Pentru aceste categorii de pacienți consultul epileptolo­gic specializa­t în chirurgia epilepsiei care le poate propune rapid o astfel de abordare poate să le schimbe radical în bine cursul bolii și al vieții. În epilepsia în care crizele sunt generate de o singură zonă limitată a creierului, localizată într-un singur emisfer, într-o zonă unde nu există funcții critice pentru o viață normală, posibil a fi abordată de neurochiru­rg fără riscuri semnificat­ive. Succesul chirurgiei este cu atât mai mare cu cât restul creierului este normal și nu a fost mult timp impactat de către boală.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania