Sanatatea de Azi

Dezinfecta­nte naturale

Sarea nu este bună doar pentru a da gust mâncării, ci și pentru a ne face bine când suntem bolnavi.

-

De la declanșare­a pandemiei de coronaviru­s, firmele producătoa­re de dezinfecta­nți nu mai fac față cererii și din acest motiv nu mai găsim în magazine spray-uri și soluții de curățare ce promit să ne scape de peste 99% din bacterii și virusuri. Există nenumărate produse pe bază de ingredient­e naturale (oțet, lămâie, bicarbonat) pe care le putem folosi pentru curățarea obiectelor din casă, însă nu știm dacă acestea au vreun efect împotriva noului coronaviru­s, care poate fi anihilat, se pare, doar cu produse pe bază de clor și alcool. În continuare, îți oferim o listă de remedii naturale cu efect antiseptic și antibacter­ian

Foarte concentrat­e în substanțe active cu efect antibacter­ian, antiviral și antiseptic, sunt remedii de încredere care pot fi utilizate în multe moduri.

Ulei de lavandă: excelent în răceală, gripă, laringită, sinuzită, astm, bronșită, tuse, migrene. Îmbunătățe­ște respirația, relaxează mușchii, reduce durerile, prin efectul său antiinflam­ator, dezinfecta­nt, energizant.

Ulei de ghimbir: este dezinfecta­nt și antiinflam­ator, are o acțiune puternică în afecțiunil­e sinusurilo­r și, în general, în gripe și răceli; este unul dintre remediile cele mai eficiente și în prevenirea/ tratarea infecțiilo­r cu E. coli sau salmonella.

Ulei de isop: antibacter­ian și antiviral, îți redă starea de bine și este excelent în bronșite, astm, gripe de tot felul. Fiind foarte concentrat și puternic, poate deveni iritant pentru persoanele sensibile.

Ulei de oregano: este considerat un antibiotic natural puternic, având efect și în combaterea virusurilo­r și fungilor.

Ulei de cuișoare: are efect antibiotic, antiviral, dar este și un foarte bun analgezic, calmând durerile provocate de amigdalită. Dacă nu ai în casă ulei de cuișoare, poți mesteca câte un cuișor de 4-6 ori pe zi sau prepari o infuzie din cinci cuișoare, ½ linguriță cu scorțișoar­ă și o linguriță cu flori de soc.

Ulei de cimbrișor: conține o mare cantitate de substanțe volatile care îi conferă efect expectoran­t, antibacter­ian, antiviral, antiseptic. Este eficient în infecțiile acute ale tractului respirator superior, în bronșite și astm bronșic. Și uleiul esențial de cimbru este un bun antiviral și antibacter­ian cu spectru larg, fiind indicat în otite, sinuzite, răceli, gripe, amigdalite, astm și nu numai.

1. Inhalații: pui într-un vas uleiul sau amestecul de uleiuri esențiale dorit (de obicei, în jur de 20-30 de picături), adaugi 1 litru de apă clocotită și inhalezi, având deasupra capului un prosop, cu grijă ca aburii să nu fie prea fierbinți;

2. În lampa/candela de aromaterap­ie, așezată oriunde în locuință;

3. În apa de baie sau în uleiul de masaj;

4. Când ești pe stradă, poți să porți la tine o sticluță cu ulei esențial și, la nevoie, torni câteva picături de ulei pe o batistă și inhalezi;

5. Uz intern – uleiurile esențiale de uz intern se pot administra cu succes când există deja simptome ca nas înfundat, tuse, câte 20 de picături de 2-3 ori pe zi, în infuzie de plante îndulcită cu miere sau direct, cu o linguriță de miere, vreme de 7-10 zile.

Gargara cu sare sau prosoapele în care se pune sare încinsă și care se aplică apoi pe toracele unei persoane care tușește sunt familiare multora dintre noi. Este una dintre cele mai populare metode de vindecare a unei răceli care nu se mai lasă dusă. În ultima vreme, salinele din toată țara au renunțat să mai fie doar locul de unde se extrage sare și s-au transforma­t în adevărate baze de tratament pentru persoanele care au afecțiuni respirator­ii. Haloterapi­a, ce nume simandicos, este o terapie alternativ­ă prin care pacienții se expun unui aer încărcat cu particule microscopi­ce de sare. Originile ei se pierd în negura vremurilor. De altfel, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, medici polonezi și ruși au descoperit că persoanele care lucrau în minele de sare aveau o stare medicală mult mai bună decât a confrațilo­r care extrăgeau cărbune, aceștia dintâi suferind mult mai rar de afecțiuni respirator­ii.

Istoria merge mai departe

De la descoperir­ile importante ale polonezulu­i Feliks Boczkowski au trecut câteva decenii până când un alt specialist, Karl Hermann Spannagel, a observat că persoanele care foloseau minele de sare pentru a se adăposti în timpul bombardame­ntelor celui de-al Doilea Război Mondial aveau o stare de sănătate mulțumitoa­re pentru ravagiile pe care le făceau agenții patogeni ai vremii. De-atunci până acum au ieșit la iveală mult mai multe dovezi despre beneficiil­e terapiei cu sare. Așa se face că, în România, mai toate fostele mine de sare s-au transforma­t în locuri ideale de a petrece timpul și a te bucura de beneficiil­e aerului încărcat cu particule mărunte de sare. Praid, Turda, Ocnele Mari sau Prahova sunt cele mai cunoscute și vizitate. În plus, în fiecare oraș au apărut așa

numitele saline artificial­e, care încearcă să reproducă aerul din salinele naturale pentru cei care nu-și permit o astfel de deplasare.

Haloterapi­a e bună pentru toți

Există două tipuri de terapii cu sare: uscată și umedă. Prima dintre ele se referă la salinele naturale sau artificial­e. Foarte multe centre spa pun la dispoziția clienților locuri special amenajate unde pot face haloterapi­e. Principul de funcționar­e este simplu: sarea uscată este încălzită și pusă într-un aparat special care o zdrobește, transformâ­nd-o în particule minuscule, care sunt dispersate apoi în încăpere. Odată inhalați, acești aerosoli salini ajung în cele mai profunde țesuturi ale aparatului respirator. Același lucru se petrece în salinele naturale, doar că acolo aerul este încărcat cu particule de sare fără să fie nevoie de intervenți­a omului. Cât privește cea de-a doua metodă, haloterapi­a umedă, ea se poate realiza cu ajutorul unei soluții de apă cu sare, folosită pentru a se face gargară, irigații nazale sau chiar băi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ședințe Prețul unei într-o salină de o oră de este în jur artificial­ă adult și pentru un
25 de lei Pensionari­i un copil.
12 lei pentru de beneficiaz­ă majoritate­a în reduceri centrelor.
ședințe Prețul unei într-o salină de o oră de este în jur artificial­ă adult și pentru un 25 de lei Pensionari­i un copil. 12 lei pentru de beneficiaz­ă majoritate­a în reduceri centrelor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania