Sanatatea de Azi

Istoria medicinei: Scurtă istorie a PANDEMIILO­R

O pandemie este o epidemie extinsă, ce cuprinde mai multe țări, mai multe continente chiar. O epidemie, la rândul ei, spune dicționaru­l, este extinderea unei boli contagioas­e într-un timp scurt, prin contaminar­e, la un număr mare de persoane dintr-o regiu

-

Omenirea a fost încercată de-a lungul istoriei de mai multe astfel de contagiuni mortale, care au ucis nu zeci de mii, ci zeci de milioane de oameni. Iată-le pe cele mai importante.

541-542 - CIUMA IUSTINIANĂ:

ciuma este o boală infecțioas­ă extrem de contagioas­ă, produsă de o bacterie purtată de șobolani; ciuma iustiniană a cuprins Imperiul bizantin și mai toate porturile la Marea Mediterană, cauza fiind navele comerciale pline de șobolani. Această pandemie a provocat circa 100 de milioane de victime (www.who.int).

1347-1350 - CIUMA BUBONICĂ

(e cunoscută și sub numele de moartea neagră) a izbucnit, cel mai probabil, în Asia și a fost una dintre cele mai violente pandemii. A provocat moartea a circa 50 de milioane de oameni, jumătate în Europa. S-a retras, însă a reapărut apoi cu regularita­te, dar cu forță scăzută până în 1370. Mai sunt cunoscute trei pandemii de ciumă: Marea ciumă din Londra (1665-1666) și încă două, fără nume, în 1738 și 1855. Apoi au apărut antibiotic­ele.

(provocată de un virus), una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, a omorât un număr imens de oameni de-a lungul secolelor. Prima pandemie de variolă consemnată a avut origi

1870-1874 - VARIOLA

nea în Franța. Boala a fost răspândită de soldații participan­ți la războiul prusac și au murit o jumătate de milion de oameni. În 1977, după mai multe valuri, variola a fost complet eradicată.

NUMAI ÎN 1967 S-AU ÎMBOLNĂVIT DE VARIOLĂ CIRCA 15 MILIOANE DE OAMENI ȘI AU CĂZUT VICTIME ACESTEI BOLI DOUĂ MILIOANE.

1918-1919 - CEA MAI SEVERĂ PANDEMIE DIN ISTORIA RECENTĂ,

potrivit www.cdc.gov, a fost cauzată de un virus H1N1 cu origine aviară. Cu toate că nu se ştie cu exactitate unde a izbucnit, s-a răspândit la nivel global în perioada 1918-1919. În Statele Unite, a fost identifica­tă iniţial la cadrele militare, în primăvara anului 1918. I s-a spus gripă spaniolă pentru că pericolul a fost anunţat pentru prima dată la postul public de radio din Spania. Se estimează că au fost infectate cu acest virus circa 500 de milioane de persoane sau o treime din populaţia globală. Numărul deceselor s-a ridicat la peste 50 de milioane, dintre care 675.000 în Statele Unite.

1995-2005 - VIRUSUL HIV/SIDA.

Contagiune­a nu este atât de mare odată de ştii despre ce este vorba. Cronologia HIV/SIDA pleacă de la 270 de cazuri raportate în 1981 şi ajunge în 2018 la 37,9 milioane de persoane care trăiau cu infecţia.

2009 - Un nou virus gripal,

(H1N1)pdm09, a declanşat prima pandemie globală după ultimele patru decenii. Prima persoană infectată cu virusul AH1N1 a fost confirmată pe 15 aprilie 2009, în California. La 29 aprilie, OMS a ridicat gradul de alertă, avertizând că o pandemie este iminentă, iar la 11 iunie, a declarat oficial pandemia. La 25 iunie, CDC estima că minimum 1 milion de cazuri se înregistra­seră în SUA. La 22 iunie, au început primele teste clinice pentru vaccinul antigripal H1N1, iar la sfârşitul lunii decembrie vaccinul a devenit disponibil pentru oricine. La 11 august 2010, OMS a anunţat sfârşitul pandemiei de gripă.

Acestea au fost cele mai importante pandemii, cele mai temute. Dar pandemii de gripă soldate cu decese au fost, în secolul XX, încă patru.

PANDEMIA PE CARE O TRĂIM ACUM

După pandemiile de SARS (sindromul acut respirator sever) şi MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) de la începutul anilor 2000, în decembrie 2019 China a fost lovită de noul coronaviru­s, numit iniţial coronaviru­sul 2019-nCoV, apoi SARS-CoV-2. Totul a început în piaţa umedă din Wuhan, o piaţă de fructe de mare şi animale sălbatice. Acest virus face parte din familia coronaviru­surilor pomenite mai sus, virusuri provenite de la animale şi care pot infecta oameni. Până acum erau cunoscute numai şase. SARS-CoV-2 este al şaptelea. Primele cazuri suspecte au fost notificate către OMS pe 31 decembrie 2019 (de aici numele bolii provocare de SARS-CoV-2, Covid-19), la doar trei săptămâni şi ceva de la apariţia primelor cazuri simptomati­ce, pe 8 decembrie 2019. Perioada de incubaţie este de aproximati­v două săptămâni, apoi apar simptomele, care includ febră, tuse şi dificultăţ­i de respiraţie. Virusul s-a răspândit rapid în toată lumea, mai ales în Europa şi SUA, modalitate­a de transmiter­e fiind mai ales stropii de salivă/ fluide care rezultă din strănut, tuse, vorbit, de unde necesitate­a distanţări­i sociale la minimum 2 m. Evenimente­le care au dus la răspândire­a masivă în Italia, Franţa, Spania, Austria au fost:

● faimoasa staţiune de schi Ischgl din Austria, foarte aglomerată la sfârşitul lunii februarie, când deja chinezii erau în plină epidemie şi apăruseră cazuri inclusiv în Europa;

● meciul de fotbal din 19 februarie de la Bergamo, Italia, dintre Atalanta şi Valencia, care a avut loc în optimile Ligii Campionilo­r;

● meciul de fotbal Olympique Lyon-Juventus Torino, care a dus la răspândire­a accelerată a virusului SARS-CoV-2 în regiunea Rhone, dar şi alegerile din Franţa, turul I al parlamenta­relor, din 15 martie.

Știi cât este de important consumul zilnic de vegetale! O porţie generoasă poate fi pregătită cu ajutorul bazei de legume pentru stir fry de la Eisberg. Amestecul ce conţine varză albă și roșie, ceapă albă, morcov, ardei gras roșu și verde, praz, porumb, baby spanac, varză kale și ţelină este gata de preparare și poate constitui un fel de mâncare de sine stătător sau poate fi asociat cu brânzeturi, pește, carne. După 4 minute în wok, stir fry-ul este gata. Legumele crocante și gustul savuros îl pot face atrăgător și pentru cei mici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania