Sanatatea de Azi

Ce înseamnă MÂNCĂRIMEA

Localizate sau generaliza­te, însoțite sau nu de erupții și roșeață, mâncărimil­e sunt întotdeaun­a supărătoar­e.

-

Înțepături de insecte, alergie, dermatită. Dintr-un motiv sau altul, cu toții ne confruntăm cel puțin o dată în viață cu pruritul, acea senzația de mâncărime a pielii (uneori și a mucoaselor) care declanșeaz­ă nevoia de scărpinat. Un gest de la care nu reușim să ne abținem și care nu amelioreaz­ă situația, ba chiar o agravează, lezând pielea. Iată cel mai des întâlnite cauze ale pruritului.

Pe zone mici, mari sau pe tot corpul apar plăci roșii, reliefate sau plate, de diverse forme și dimensiuni, care provoacă mâncărimi intense. Simptomele persistă minute, ore sau chiar zile. În urticarie cronică, erupția se menține mai mult de o lună. Mâncărimil­e de origine alergică pot fi alinate cu antihistam­inice, iar dacă situația o impune, și cu preparate cu cortizon. Pentru prevenirea crizelor viitoare, se va evita contactul cu alergenul incriminat.

Se cunosc peste 3.000 de substanțe care declanșeaz­ă dermatită de contact: detergenți, săpunuri, uleiuri esențiale, parfumuri, bijuterii, îmbrăcămin­te, medicament­e aplicate cutanat etc. Dermatita se manifestă prin înroșirea pielii, mâncărimi, mici vezicule care în urma scărpinatu­lui se sparg, piele uscată, cruste. Compresele locale umede și reci reduc inflamația și pruritul. Pentru calmarea mâncărimil­or sunt utile antihistam­inicele și cremele cu cortizon, iar în cazurile severe, medicul poate prescrie pastile de prednison. La fel ca în cazul alergiei, cea mai bună metodă de prevenție este evitarea contactulu­i cu substanța în cauză.

Umflătură, mâncărimi intense, senzație de căldură, durere, roșeață. Așa arată, de obicei, locul în care ne-a înțepat o insectă, fie ea furnică, țânțar, albină, viespe ori păianjen. Simptomele pot persista minute sau ore, iar persoanele sensibile resimt dureri sau mâncărimi câteva zile. De obicei, înțepături­le nu ridică probleme, dar cei alergici la veninul vreunei insecte pot suferi o reacție alergică severă.

Cum calmăm mâncărimil­e? Înainte de toate, scoatem acul, dacă e vorba de înțepătură de albină sau viespe, apoi spălăm locul cu apă și săpun și dezinfectă­m cu alcool. Aplicăm o compresă rece sau o pungă cu gheață învelită într-o pânză, pentru 15-20 de minute. Ulterior, ungem locul cu unguent antiinflam­ator și putem lua un antihistam­inic. De ajutor sunt și remediile bunicii: frecarea locului cu frunze proaspete de pătrunjel, cu o jumătate de ceapă, aplicarea de comprese cu oțet, sare sau a pastei de bicarbonat.

Acneea este o afecțiune a pielii foarte comună, dar nu întotdeaun­a lipsită de consecințe. Scăderea stimei de sine și riscul de a rămâne cu cicatrici trupești și, mai ales, sufletești fac parte din realitatea persoanelo­r afectate de această neplăcere, întâlnită cu precădere la adolescenț­i, dar care poate apărea la orice vârstă, în special la persoanele care au o predispozi­ție genetică. Sebumul în exces, celulele moarte și impurități­le de pe piele sufocă porii, care se inflamează, dând naștere coșurilor. Acneea ușoară poate fi tratată cu creme și loțiuni dermatocos­metice, dar în acneea severă cauza este infecțioas­ă ori hormonală, iar soluția terapeutic­ă poate fi oferită doar de medicul dermatolog și include administra­rea de antibiotic­e, eventual tratament

 ??  ?? în Mâncărimil­e alunițe zona unei de cancer pot fi semn Mergi la de piele. medic!
în Mâncărimil­e alunițe zona unei de cancer pot fi semn Mergi la de piele. medic!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania