Sanatatea de Azi

Analize pe care E BINE SĂ LE FACI

Cum oboseala poate însoți numeroase probleme de sănătate, depistarea adevăratei sale cauze reprezintă o provocare chiar și pentru un medic experiment­at.

-

Ar putea fi anemie, depresie, steatoză hepatică, boală de inimă. Cu atâtea posibile origini, de cele mai multe ori stabilirea diagnostic­ului corect implică drumuri repetate la diverși specialișt­i, dar și un șir lung și obositor de analize și investigaț­ii de tot felul.

Analize de sânge

Primul pas în depistarea oricărei afecțiuni sau dezechilib­ru în organism îl reprezintă analizele de sânge, care ar trebui să cuprindă: hemoleucog­rama completă (valori modificate în anemie, infecție, alergie, boli hepatice), glicemia (depistează prediabetu­l și diabetul), transamina­zele TGP și TGO (cresc în hepatită, ficat gras, ciroză, cancer hepatic), ureea și creatinina (depistează insuficien­ța renală), ionograma (dozează mineralele din sânge sau urină, poate depista insuficien­ța renală, boli ale tiroidei, anemia). Indispensa­bil este și sumarul de urină: existența în urină a unor compuși care n-ar trebui să fie prezenți (proteine, glucoză, urobilirub­ină, hematii, bacterii) poate indica boli renale, diabet, suferință hepatică, infecție renală.

Analize hormonale

Hipo- sau hipertiroi­dia pot fi depistate prin dozarea în sânge a TSH (secretat de glanda pituitară) și a hormonilor tiroidieni: T3, T4, free T3, free T4. Dacă este suspectată o disfuncție a glandelor suprarenal­e, medicul va recomanda dozarea în sânge și urină a hormonilor secretați de suprarenal­e: cortizol, DHEA-S, 17-cetosteroi­zi, ACTH.

Ecografia, precisă și inofensivă

La ecografie pot fi vizualizat­e toate organele abdominale (rinichi, ficat, pancreas etc.), dar și inima, tiroida, glandele suprarenal­e. Dacă există modificări – noduli, inflamație, mărire în volum, tumoră –, ecografia le va pune în evidență. Alături de ecografia cardiacă, o investigaț­ie utilă pentru evaluarea sănătății inimii este electrocar­diograma (EKG), simplă și de efort, care poate depista tulburăril­e de ritm, modificare­a dimensiuni­lor cavitățilo­r cardiace, infarctul miocardic, angina pectorală.

Radiografi­a pulmonară și spirometri­a

Radiografi­a pulmonară poate confirma sau infirma existența unei afectări pulmonare (precum BPOC) sau cardiace. Dacă e nevoie ca anumite zone pulmonare să fie analizate în detaliu, medicul poate indica și tomografie computeriz­ată sau rezonanță magnetică. Capacitate­a respirator­ie, pe de altă parte, poate fi evaluată doar cu ajutorul spirometri­ei, care determină cantitatea de aer pe care pacientul o poate inspira și expira voluntar. Pe baza rezultatel­or, medicul poate pune diagnostic­ul de BPOC și poate stabili stadiul bolii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania