Visszafogottan már örülhetnek

Nem okozott károkat az évszakhoz képest enyhe idő a mezőgazdaságban

Udvarhelyi Híradó - - AKTUÁLIS - SZÉCHELY ISTVÁN

A veszély ugyan még nem múlt el teljesen, de a fagyok szempontjából a legkritikusabbnak számító időszakot károk nélkül vészelték át a termőföldek és a gyümölcsösök. A rügykezdemények száma alapján két termésmentes év után idén szép hozamban reménykednek a csonthéjas gyümölcsöket termesztők.

Megállította a rügyfakadást a január eleje óta tapasztalt lehűlés Hargita megyében, így nagyjából elmúlt a fagykárok szempontjából legveszélyesebbnek számító időszak. A gyümölcstermesztők múlt hónap elején még attól tartottak, hogy a túlságosan enyhe tél miatt túl korán indul el a nedvkeringés a csonthéjasgyümölcs-fákban, majd a fagyok miatt odalesz az éves termés, mint ahogyan ez az elmúlt két évben egymás után kétszer is bekövetkezett. Székely Csaba agrármérnök – aki szá- mos gyümölcsfajtát termeszt nyikómalomfalvi gyümölcsösében – múlt hónap elején lapunknak nyilatkozva elmondta, a fagykár leginkább a csonthéjas gyümölcsfajtákat, a cseresznyét, meggyet, barackot és kisebb mértékben a szilvát fenyegeti, ugyanis ezeknek a fáknak legfeljebb 60–70 napig tart a mélynyugalmi állapotuk, ám ha ez a meleg miatt véget ér, beindul a rügyfakadás, és fagyálló képességük lecsökken. Ha ekkor beáll a fagy, odalesz a teljes termés, és a jelenség ellen védekezni sem lehet.

„ Szerencsére lehűlt a levegő, és megfékezte a rügyfakadást. Egyelőre nincs probléma, egy cseppet megállt a rügyduzzadás, szép termés mutatkozik, sok a termőrügy-berakódás. Ideje is volna, hogy két rossz év után legyen gyümölcstermés, ha nem is nagyon jó, de legalább egy normális” – vázolta a jelenlegi helyzetet és reményeiket a nyikómalomfalvi gyümölcstermesztő. Székely Csaba azt is elmondta, a talajhőmérséklet nem emelkedett meg annyira, hogy megindítsa a rügyfakadást a csonthéjasgyümölcs-fákban, ám mivel a barackféléknek, a meggynek és cseresznyének rövidebb ideig tart a mélynyugalmi állapota, egy hirtelen bekövetkező erős felmelegedés még okozhat kellemetlen meglepetést a gyümölcstermesztőknek. A mínusz öt-hat fokos éjszakai fagy lenne az ideális, és kitarthatna egészen március közepéig, hogy kitolja a fák virágzási idejét a biztonságosnak számító április 20-a utáni időszakra – magyarázta az agrármérnök.

Ha volt fagy, hó is volt

Nem okozott gondokat az időjárás a termőföldeken sem: nem voltak erős fagyok, így a hótakaró hiánya miatt nem károsodtak a leginkább veszélyeztetett növénykultúrák, a búza és az őszi árpa – tudtuk meg Török Jenőtől. A Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője kifejtette: noha Csíkszéken két alkalommal is mínusz 20 fokra csökkent az éjszakai hőmérséklet, addigra belepte a hó a földeket. Igaz, hogy csak három-négy centi vastagon, de az megvédte a vetéseket. Csík- és Gyergyószéken jelenleg is van hó, Udvarhelyszéken ugyan nincs, de itt a csíkszékihez hasonló fagyok sem voltak, így nem esett kár a vetésekben. Mindazonáltal még nem múlt el teljesen a veszély, remélik, hogy nem lesz fagy, de az őszigabona-vetések állapotát biztosan csak áprilisban lehet felmérni – közölte Török Jenő.

ARCHÍV FELVÉTEL: BARABÁS ÁKOS

Nagyjából elmúlt a veszély. A lehűlés megfékezte a rügyfakadást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.