Svágóhidat létesítenének

At a Székelykeresztúr térségében élő gazdák helyzete

Udvarhelyi Híradó - - AKTUÁLIS - FÜLÖP-SZÉKELY BOTOND

nek a tervek egy keresztúri kisd megépítéséol engedélyezett ények között e a gazdák a , marhákat, ket és disznókat. ogy maguk érhessék jószágaik ne a kereskedők zsebre a haszon t.

svágóhíd megépítése őséget teremt a gazak, hogy könnyebben essék jószágaikat. A gvalósításával az állatélhetésén javítana a vá, a beruházás nem az yzatnak hozna haszette ki lapunknak Rafai kelykeresztúr polgárint mondta, ez nemcsak zdáknak, de a fogyaszasznos lehet, hiszen így en tenyésztett és engeörülmények között leölt át is meg lehetne vásázletekben, nem csak a vagy éppen más vidékhústermékeket.

Készülnek a tervek

Az, hogy kistérségenként egyegy vágóhidat kel lene létesíteni az állattartó gazdáknak, tavaly év elején fogalmazódott meg Hargita Megye Tanácsának vezetőiben – avatott be az előzményekbe Rafai Emil. Rámutatott, ezt követően jelezte a helyi önkormányzat, hogy náluk mindenképp szükség lenne egy kisvágóhídra. Végül valami- vel kevesebb mint 400 ezer lejjel támogatta a megyei tanács a projekt előkészítését. A megrendelt terveket tavaly decemberben kellett volna kézhez kapnia a városvezetésnek, de úgy tűnik, a tervező csak áprilisban tudja befejezni a munkát. Volt egy elképzelés, amely szerint a betfalvi zöldségfeldolgozó helyén hozták volna létre a kisvágóhidat, ám a helyszínötletet végül elvetették, mivel nem felelt meg különböző előírásoknak. Így egy Székelykeresztúr határában található üres – közművesített – telek mellett döntöttek, amely az önkormányzat tulajdonában van. Rafai hangsúlyozta, a tervek elkészülése után derül majd ki, hogy mennyibe kerül a projekt kivitelezése, azt viszont már most tudni, hogy nem építkezésre, hanem a különböző berendezések megvásárlására kell több pénz. A polgármester remé-

Nagy szükség volna rá

Gyerkó Levente galambfalvi polgármester, aki maga is gazdálkodik – juhokat és teheneket is tart – kijelentette, valóban szükség van egy kisvágóhíd létesítésére a térségben, hiszen rengetegen élnek állattartásból. Rámutatott, már évek óta problémát jelent, hogy vágóhíd híján nem lehet üzletekben értékesíteni a levágott állatokat, így azokat élve adják el a gazdák, amiből többnyire csak a kupecek húznak hasznot. Egyébként jelenleg egyetlen kisvágóhíd sincs Hargita megyében, így jelentős pluszkiadás lenne, ha a gazdák maguk vinnék el más megyékbe a leölésre szánt állataikat. „Én azt látom, hogy sok gazda fog örülni a keresztúri kisvágóhídnak, hiszen így könnyebben, jobb áron értékesíthetik jószágaikat” – mondta. Hozzátette, egy gyapjúfeldolgozó vállalat létrehozására is nagy szükség van a környéken, hiszen több tízezer juhot tartanak itt a gazdák. Jelenleg Nagyszebenből jönnek át a kereskedők, akik felvásárolják a gyapjút, majd lényegesen nagyobb összegért értékesítik.

FORRÁS: SZÉKELYKERESZTÚR POLGÁRMESTERI HIVATALA

A majdani kisvágóhíd látványterve. Egy-két éven belül felépülhet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.