Bernády-plakett a szobrásznak

Díjátadó ünnepséggel zárult a 20. Bernády Napok rendezvénysorozat

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - ANTAL ERIKA

A Bernády György által építtetett Kultúrpalota nagytermében díjátadó ünnepséggel és a Ránkicsalád zongoraestjével ért véget a 20. Bernády Napok rendezvénysorozat, amely idén első alkalommal egy hétig tartott, sportvetélkedőkkel, fotó- és képzőművészeti kiállítással, könyvbemutatóval, gálaesttel.

Minden alkalommal a Bernády Napokon egy olyan marosvásárhelyi szemé lyi ség vehette át a Bernády- emlékplakettet, aki életével, tevékenységével a várost szolgálta, hírnevét népszerűsítette. Poli t i kusok, közéleti személyiségek, művelődés-szervezők vették át eddig a Gyarmathy János által készített kisplasztikát és a díszoklevelet. A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriuma minden alkalommal titokban tartotta a személy ne- vét, akinek a díjat ítélte, egészen az átadó ünnepségig, vigyázva, hogy az ne szivárogjon ki még véletlenül sem. Így történt most is, Nagy Miklós Kund, mint a kuratórium alelnöke olvasta fel előbb a laudációt, majd szólította Gyarmathy János szobrászművészt, művész-pedagógust a színpadra.

Gyarmathy János művészete négy évtizede ível felfele, itthon és a határokon túl is ismerik nevét, művészetét, sajátos, egyéni stílusát. 1980-ban évfolyamelsőként végzett Kolozsváron szobrász szakon és a marosvásárhelyi művészeti gimnáziumot választotta, ahol most is tanít. Oklevelek, díjak, elismerések szegélyezik ezt a művészi pályafutást, ahogyan tanítványai is kiemelkedően bizonyítanak, kitüntetéseket, díjakat hoznak haza különböző pályázatokról, diákszimpóziumokról, olimpiákról, kiállításokról.

A díjazott annyit mondott, hogy furcsa érzés, hogy az általa – másoknak – készített plakettet most ő veheti át és viheti haza. „Örülök, hogy a marosvásárhelyiek szeretik a szobraimat, örülök, hogy Aranka György szobra fontos gyülekezeti hely lett a Magyar Dráma Napján” – fogalmazott.

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány 25 éves, a Bernády Napok is a 20. évéhez érkezett – hangsúlyozta Borbély László, az alapítvány elnöke. Ez alatt az idő alatt 2642 rendezvényt tartottak, 262 képzőművészeti tárlatot, 156 fotókiállítást. Az alapítványnak 252 képzőművészeti alkotás van a tulajdonában és 150 fotó, 26 saját kiadványt jelentetett meg. Három éve számolják a látogatókat, az eddigi adatok szerint évente 9000 ember tért be a Bernády Házba. Az elmúlt húsz év alatt történelmi és irodalmi vetélkedőket szerveztek, eszszépályázatot hirdettek, képzőművészeti versenyt hirdettek iskolásoknak, kis- és nagydiákoknak. Az idén a sport kapott nagyobb hangsúlyt, illetve slam poetry versenyt is szerveztek fiataloknak. Az egyik ilyen rögtönzött versből idézett Borbély, azt a kérdést fogalmazva meg, hogy „eleget tettünk, hogy e hely jó legyen nekünk”? Ezt a kérdést minden nap fel kell tenni, és minden nap igyekezni kell, hogy igen legyen a válasz – mondta az alapítvány elnöke, aki ezúttal köszönetet mondott a termet megtöltő vásárhelyieknek, akik nélkül nem sikerült volna ennyi éven át megszervezni a városépítő polgármesterről elnevezett rendezvénysorozatot.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

A pedagógus szobrászművész Gyarmathy János az idei Bernády-emlékplakett tulajdonosa

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.