Orvosválság: óriási román vérveszteség, csökkenő magyar elvándorlás

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS -

Az Európai Bizottság adatait elemezve nemrég a Politico hírportál mutatott rá: 1997 és 2016 között több mint 72 ezer doktor vándorolt egyik országból a másikba az EU-n belül, és nemcsak keletről nyugatra, hanem a nyugat-európai országokon belül is. A legnagyobb vérveszteséget Románia szenvedte el: 2009 és 2015 között elveszítette orvosainak felét, csaknem tízezer embert, de Magyarországnál jobban sújtotta az elvándorlás például Görögországot és Portugáliát is.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor 2017 már a harmadik olyan év lesz, amikor nem erősödött, hanem mér- séklődött az egészségügyiek elvándorlása Magyarországról – számolt be írásában a Magyar Idők című budapesti napilap. Az idei első féléves statisztikák szerint 324 orvos, 327 szakdolgozó, 78 fogorvos és 19 gyógyszerész kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges úgynevezett jó hírnév igazolást az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól. A szervezet statisztikái szerint tavaly egész évben 823 orvos, 631 szakdolgozó, 258 fogorvos és 58 gyógyszerész döntött a külföldi munkavállalás mellett, ami a szakdolgozókat kivéve minden területen csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A képet tovább árnyalja, hogy az igazolást kérők közül az orvosok több mint fele már korábban is dolgozott külföldön, idén az esztendő első hat hónapjában mindöszsze 148 „újonc” külföldi munka- vállaló volt, míg a szakdolgozók között 244.

A magyarországi egészségügy számára nem kizárólag az elvándorlás jelent kihívást a humán erőforrás megtartása szempontjából. Az orvosok, de az ápolók közül is sokan nem költöztek ugyan el az országból, de itthon és külföldön egyaránt dolgoznak. A „fapados” doktorok például csak két-három műtéti napot vállalnak, mondjuk Nagy-Britanniában, de ezzel többet keresnek, mint itthon az egész havi munkájukkal. A nővérek körében inkább a hasonló jellegű ausztriai munkavállalás a jellemző, sokszor idősgondozás keretében.

ILLUSZTRÁCIÓ: BODA L. GERGELY

Románia elveszítette orvosainak felét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.