Új katolikus iskolát a régi elvárásokkal

Már novemberben bekerül a parlamenti munkabizottságokba a tanintézettel kapcsolatos törvényjavaslat

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - HAJNAL CSILLA

Az országos RMDSZ tervei szerint már novemberben bekerül a parlamenti munkabizottságokba az a törvényjavaslat, amellyel létrehozzák a katolikus iskolát Marosvásárhelyen. Bár mérget nem venne semmire ebben a román politikai életben Novák Csaba Zoltán, a Szövetség Maros megyei oktatásügyekért felelős szenátora, de reméli, hogy a Szociáldemokrata Párt tartja az ígéretét, és valóban létrejöhet a felekezeti tanintézet.

Amarosvásárhelyi katolikus iskola egy adminisztratív tévedés miatt jutott abba a helyzetbe, amelyben jelenleg van: gyakorlatilag megszűnt létezni, csak elméletileg, azaz egy bírósági ügyként létezik. Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei oktatásügyekért felelős szenátora úgy gondolja, hogy az adminisztratív tévedés mellett egy politikai hadjárat is folyt az iskola ellen, azáltal, hogy olyan vizsgálati szerveket vontak be, amelyeknek nem kompetenciája adminisztratív ügyeket kivizsgálni.

Mérget nem venne rá, de reméli, hogy tartják az ígéretüket

„Úgy értelmezem, hogy akár más régebbi Maros megyei, főleg iskolaügyek, olyan szimbol i kus spirálba kerültek, amelyek többek voltak mint maguk az iskolák. Két közösség, két politikai tábor erőviszonyát is jelzik, annak a kontextusában értelmezendők. Az elmúlt fél évben, egy év- ben kimerültek a lehetőségek, amelyek helyi szinten oldották volna meg a katolikus iskola kérdését. Két politikai pártnak is voltak határozattervezetei a tavasz és a nyár folyamán, de a jegyző vagy a prefektus különböző jogi érveket használva, elgáncsolta. Így került el ez az ügy olyan szintre, ahol nincs keresnivalója, nem a kormány dolga, hogy ebbe beleszóljon. Most már Magyarország és Románia szintű egyeztetések témája lett. Az egyik ország miniszterelnöke és a másik ország kormányzópárt vezetője közti egyezség alapján az az ígéret hangzott el, hogy ha nem sikerül helyi szinten rendezni, amire most sem látok túl sok esélyt, akkor nem is kormányrendelettel, hanem törvénymódosítással fogják megoldani az ügyet” – fogalmazott a Vásárhelyi Hírlap megkeresésére Novák Csaba Zoltán. Hozzátette, az RMDSZ bukaresti és kolozsvári stábja dolgozik ezen, van már törvényjavaslat, amelyen még csiszol- nak, finomítanak, és terveik szerint november folyamán ez be is kerül a parlamenti munkabizottságokba. „Törvénymódosítással fogjuk létrehozni az iskolát, amennyiben a Szociáldemokrata Párt tartja az ígéretét, amit a vezetője, Liviu Dragnea révén közölt a külvilággal. Most mérget nem veszünk semmire ebben a román politikai életben, de remélem, hogy ha már ilyen szinten ígéretet tett, és ha nem történik valami nagy változás a Szociáldemokrata Párt vezetőségében, akkor sikerül vég- hez vinni” – nyilatkozta a Maros megyei szenátor.

Nem kell megvárni a per végét

Kérdésünkre kifejtette, ez a törvénymódosítás azt jelenti, hogy a parlament hozná létre az iskolát, lévén, hogy egy sajátos kisebbségi ügyről van szó. Először is módosítani kell a törvényt, a következő lépés pedig maga a létrehozás lenne, így alakulna meg törvényes úton a katolikus iskola Marosvásárhelyen. „Volt olyan felvetés, hogy várjuk meg a per (az 1385-ös szá- mú tanfelügyelőségi határozattal kapcsolatos – szerk. megj. ) végkimenetelét, de tudjuk, Romániában a perek elhúzódhatnak, ezért mi úgy gondoljuk, hogy nem kell megvárni, hanem törvényesen, megtámadhatatlan alapokon nyugvó törvényekkel kell létrehozni az iskolát. A per mondja majd ki, hogy mi a jogi státusa az elmúlt időszakban létrehozott tanintézetnek. Ez egy teljesen új iskola lenne, de végül is a klasszikus elvárásokra és alapokra építkezve” – fejtette ki Novák Csaba Zoltán.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor szerint egy politikai hadjárat is folyt a katolikus iskola ellen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.