Elkezdődött a kutyaoltási kampány

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - BAKÓ ZOLTÁN

Októberben elkezdődött Maros megyében a házi kutyák és macskák veszettség elleni oltási kampánya – tájékoztatott a Maros megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, Kincses Sándor állatorvos.

Az elmúlt évben a veszettség elleni oltást az állatorvosok végzik az állategészségügyi rendelőkben, városon és falun egyaránt. Olyan kutyák esetében kell a szérumot beadatni, amelyeknek van gazdájuk, rendelkeznek egészségügyi könyvecskével, ellátták őket mikrocsippel. Amenynyiben még nincs a kutyának egészségügyi könyvecskéje, az oltáskor az állatorvos elkészíti azt és bevezeti az oltás dátumát. A mostani oltási kampány októbertől 2018. február 28-ig tart.

Ezzel kapcsolatban érdemes feleleveníteni a gazdával rendelkező kutyák azonosítására és bejegyzésére vonatkozó rendelet néhány kitételét. Az eb gazdája köteles a Gazdával Rendelkező Kutyák Elektronikus Nyilvántar- tási Rendszerébe ( RECS) bejegyeztetni a kutyát annak megszületésétől számított 90 napon belül, vagy eladása, elajándékozása előtti 90 nap folyamán. Ilyenkor kell kérni a mikrocsip beültetését és a kutya egészségügyi könyvének kibocsátását (amennyiben még nem rendelkeznek ezekkel). A köztérben való kutyamozgatás (sétáltatás, utaztatás, nyaraltatás, stb.) során a kutya tulajdonosánál kell lennie a könyvecskének, amely igazolja, hogy nyilvántartásba vették és megkapta a kötelező oltásokat. Külföldi utazáskor a kutya útlevelét is vinni kell a könyvecske mellett. A bejegyzett kutyák tulajdonosainak 7 napon belül értesíteni kell a területileg illetékes állatorvost (aki a könyvecskét kibocsátotta, a kutyát nyilvántartásba vette), ha az állat elveszett, elajándékozta, ellopták, eltűnt vagy elpusztult. Amennyiben az ebet elajándékozzák, eladják, a régi és új tulajdonosnak is értesítenie kell az területileg illetékes állatorvosokat, hogy az új tulajdonos ne- vét és címét bevezesse a nyilvántartásba.

Egy elveszett kutya megtalálójának értesítenie kell a legközelebbi rendőrségi egységet vagy a legközelebbi kóbor kutyákat gondozó egységet, hogy annak gazdáját a mikrocsip segítségével megkeressék a nyilvántartásokban és értesítsék az állat megtalálásáról.

Azokat, akik a rendelkezés előírásait nem tartják be, 400tól 800 lejig terjedő bírsággal sújthatják, amennyiben magánszemélyek, ha pedig jogi személyről van szó, a bírság 400-tól 1000 lejig terjedhet.

Az ebek oltása, s annak a nyilvántartásba való bevezetése sok bosszúságtól kímélheti meg a gazdáját. Ha a kutya véletlenül megharap valakit, a könyvecskével igazolható, hogy be volt oltva, így a gazdájának nem kell megfigyelés alá helyezni az állatot, a megharapott személy pedig megspórolhatja a veszettség elleni oltás meglehetősen fájdalmas és sok utánajárást igénylő hosszas procedúráját.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.