Egyedül Krisztus a közvetítő

Áhítattal, játékkal, zenével ünnepelnek a kollégisták Marosvásárhelyen

Vásárhelyi Hírlap - - PORTIKUS - SIMON VIRÁG

A Marosvásárhelyi Református Kollégium diákjai a héten az Iskola másképp programban vesznek részt, s nem az iskolapadokban ülve készülnek a reformáció és a 460 éves kollégium megünneplésére. Tegnap óriás puzzeleket raktak ki, dicsőítő dalokat tanultak, s közben lehetőségük volt beszélgetni. Egymással és velünk, hiszen felkerestük őket, hogy megkérdezzük, mit jelent számukra a reformáció, és melyik a kedvenc reformátori jelmondatuk.

Birizdó Szabolcs tizenkettedikes diák a reformáció egyik legfontosabb eredményeként azt emelte ki, hogy Luther és Kálvin által elindított megújulási folyamat részeként nemcsak a papoknak és a gazdagoknak, hanem az egyszerű embereknek, mindenkinek lehetősége volt olvasni a Szentírást. Ráadásul anyanyelvén. Szabolcsnak a reformáció a hitünk, lelki életünk megújulását is jelenti. „Közeledhetünk, közel lehetünk Istenhez, megérthetjük és elfogadhatjuk, hogy Ő feláldozta Fiát érettünk. Há- lás vagyok azért, hogy jelenleg egy olyan közösségben vagyok, ahol Istenről beszélhetünk nyíltan, s megvallhatjuk hitünket osztálytársainkkal, barátainkkal közösen. Fiatalokként szerepet kell vállalnunk a mindennapi megújulásban, a reformációban. Nem szabad hagynunk, hogy az áhítatok, közösségi alkalmak megszokottá váljanak, hogy a templomba járás csak szokás legyen” – sorolta a teendőket Szabolcs. Megkérdeztük, hogy a reformáció jelmondatai közül melyiket érzi legközelebb magához, ő a Solus Christus, Egyedül Krisztus általt választotta. Szerinte Krisztus kereszthalála a legnagyobb ajándék, amit az ember kaphat. „Valaki mondta, hogy Isten kitépte a saját szívét érettünk, s ez valóban így van, mié- rettünk, emberekért feláldozta Fiát. Ez egy nagy áldozat. S jól tudom, hogy Krisztus mindig mellettem van, betegségben, nehézségben csak össze kell kulcsolnom kezem, s ő megerősít. Nagy áldás ez.”

A tizedikes Simon Dorotytya egy Re:fomálj pólóban volt tegnap iskolába, s szívesen beszélt nekünk arról, hogy számára mit jelent a reformáció. „Ha nem lett volna reformáció, akkor nem olvashattuk volna magyarul a Bibliát és Református Kollégium sem lenne. A mai felgyorsult világban sokan nem értik és nem érdekli őket, hogy mit is jelentett és ma is milyen fontos a reformáció, a megújulás. A fiatalok inkább a számukra szervezett keresztyén fesztiválokon, mint például a Csillagpont, Válts irányt vagy az Égjen a láng találják meg azt a közösséget, amire vágynak, kerülnek közelebb Istenhez. Biztos vagyok benne, hogy ha Luther ma szegezné ki a 95 tételét, akkor is sok fiatal mellé állna” – mondta Dorottya, akinek a Sola fide – az Egyedül hit által a kedvence a reformátori jelmondatok közül.

A végzős Kutasi Beáta örvend, hogy idén családjával együtt sok reformációhoz kapcsolódó eseményen vehetett részt, s szerinte ezeken az alkalmakon mindenki kicsit jobban megértette a reformáció lényegét, fontosságát. A jelmondatok közül a Sola gratia- Egyedül kegyelemből a kedvence, hiszen tudatosítja benne, hogy nem saját erejéből van ott, ahol van. „Kegyelem, hogy hitünk van, hinni tudunk, s ez nem a

mi érdemünk, ezt nem szabad elfelejtenünk”.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Közösen rakták ki az óriás puzzeleket a tizenkettedikesek a Refiben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.