Megjelent az Erdélyi Napló legújabb száma

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS -

Lázadás, éles kritikák, lágy szerelmi képek, botrányos kapcsolatok, egyházbírálat és istenkeresés – Ady Endre élete ezek körül forgott. Kiváló költő és újságíró volt. Nyitott szemmel járt a világban. Volt elképzelése és véleménye, amit nem félt megfogalmazni. A 140 éve született Ady Endréről Egyed Emese irodalomtörténésszel, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanárával készült beszélgetést közöl az Erdélyi Napló friss száma.

Az erdélyi kutatókat külföldön is elismerik címmel a hetilap összeállítása az erdélyi magyar kutatók helyzetét és lehetőségeit mutatja be. Az erdélyi tudományos élet kifejezés hallatán számos olvasónak az évszázadokon át egyre több szakképzéssel gazdagodó egyetemek, kutatóintézetek jutnak eszébe, amelyek mélyre visszanyúló történelmet írtak. Az eredmények alapján úgy tűnik, a tudósok pezsgése mára sem lankadt.

A Kárpát-medence öt rangos borásza idén nyáron a bihardiószegi Zichy-kastélyban közös állásfoglalásban állt ki az ősi magyar szőlőfajta, a bakator újrahonosítása mellett. A bakator hazájában, az Érmelléken készült riportjában az Erdélyi Napló ezt a folyamatot mutatja be.

Élete során sok ember lelki maszkokat visel függetlenül attól, hogy tud-e róla, vagy sem. A csalódások és a fáradtságok vezetnek el oda, hogy mindezt felismerjük. Minél előbb, annál jobb, állítja a pszichoterapeuta szakember, aki a lap e heti számában az önbizalomhiányban szenvedők problémáit boncolgatja.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.