Nagyszeben nyer, Marosvásárhely veszít

A Wizz Air légitársaság csak néhány járattal tér vissza a kifutópálya felújítása után

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - GÁSPÁR BOTOND

A Wizz Air diszkont légitársaság változtatásokat jelentett be a tervezett marosvásárhelyi járatai kapcsán. Eszerint a Transilvania légikikötő kifutópályájának újjáépítése után nem költöztetik vissza a teljes korábbi menetrendet, annak egy része ugyanis Nagyszebent fogja kiszolgálni.

Aregionális kapacitásának tervében módosításokat jelentett be a Wizz Air, amely a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtér felújítási munkálatai miatt utolsóként távozott Vidrátszegről, járatait ideiglenes jelleggel Kolozsvárra költöztette. A korábbi, nyilvánosan is vállalt tervek szerint a kifutópálya felújítása után, minden bizonnyal a 2018 nyári időszaktól a járatokat visszaköltöztetnék Marosvásárhelyre. A légitársaság hétfői közleménye szerint a marosvásárhelyi reptér kifutópályájának újjáépítése után is összehangolják és optimizálják a repülési menetrendet a kolozsvári hálózatukkal, a keresletnövekedés miatt és a lehető legalacsonyabb árak biztosítása érdekében pedig Marosvásárhelyről négy desztináció lesz közvetlenül elérhető: Dortmundba májustól heti két járat, Memmingenbe ( München) júniustól heti két járat, Londonba júniustól he- ti négy, Budapestre pedig szeptembertől heti két járat. A korábbi, Frankfurt-Hahnba, Madridba, Paris-Beauvais-be és Róma-Ciampinóba tartó járatokat továbbra is Kolozsvárról üzemeltetik. Az is változás, hogy a 2016 ősze előtt Marosvásárhelyen állomásozó repülőgépet 2018 júniusától a nagyszebeni bázis kiszolgálására irányították át, amelynek segítségével a Wizz Air növelni tudja a helyi (a nagyszebeni) hálózatot öt új útvonallal, összesen heti 21 járattal, ezáltal pedig új utazási lehetőségekkel kötik össze Erdélyt. „A korábban Marosvásárhelyen tevékenykedő Wizz Air-alkalmazottaknak a vállalat már felkínálta azt a lehetőséget, hogy a légitársaság más romániai vagy külföldi bázisára költözzenek” – áll a közleményben.

Gazdasági okok

A félreértések és a helyzet különböző érdekek mentén történő magyarázatának elkerülése miatt a légitársaság kereskedelmi vezetője, George Michalopoulos leszögezte, a döntésnek gazdasági okai vannak, és továbbra is elkötelezett partnerei a marosvásárhelyi reptérnek. „Mi folyamatosan figyeljük az utazási igényt, annak érdekében, hogy alacsony árú jegyekkel és megfelelő szolgáltatásokkal kielégítsük a kliensek elvárásait. Ehhez a piacokhoz kell igazítanunk a ka- pacitásunkat. Alapos elemzést követően úgy döntöttünk, hogy 2018-ra megerősítjük, optimalizáljuk és változatossá tesszük erdélyi hálózatunkat. Türelmetlenül várjuk a marosvásárhelyi tevékenység újraindítását, ahonnan a továbbiakban négy népszerű úti célra működtetünk járatokat. A nagyszebeni hálózatunkat bővítjük, így 8 ország 11 desztinációja lesz elérhető. Elkötelezett partnerei maradunk a régió fejlesztésének” – ismertette a kereskedelmi igazgató.

Fontos a kihasználtság

A Wizz Air korábbi kereskedelmi vezérigazgatója, a marosvásárhelyi születésű Abrán György korábban elmondta, mi a titka a diszkont légitársaságok olcsó jegyeinek. A pontból B pontba repül, nincs lehetőség átszállásra, mint a hagyományos légitársaságoknál. Továbbá az a társaság célja, hogy megtöltsék a gépeket, átlagban 91 százalékos kihasználtsággal szállnak fel, míg egy hagyományos légitársaságnál ez 75-80 százalékos. Máshonnan is van bevétele a légitársaságnak, nem csak a jegyek árából, autóbérlésből, szálláshelyekből, étel-ital eladásából. A bevétel 30-40 százalékát már nem a jegyek árából nyeri a cég – tette hozzá Abrán György. Az is fontos szempont, hogy napi 12 órás kihasználtsággal repülnek a gépek.

FOTÓ: PIXABAY.COM

Csak részben tartja be korábbi ígéretét a fapados légitársaság

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.