Megmentést szolgáló városi sportklub

Túlélés szezonja: a fennmaradás a céljuk a marosvásárhelyi csapatoknak

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - HORVÁTH BÁLINT OTTÓ

A jelenlegi nehéz helyzetben az RMDSZ által javasolt városi sportklub létrehozása tekinthető a legjobb megoldásnak a marosvásárhelyi sportélet megmentésére – vélik a lapunknak nyilatkozó sportvezetők, akik szerint azonban időbe telik az új egyesület tényleges megalakulása.

Ahelyi sportklubok képviselői üdvözölték és támogat ják az RMDSZ kezdeményezését, egy nemrégiben szervezett találkozó alkalmával pedig ezt aláírásukkal is nyomatékosították. „A sportvezetők biztosították a marosvásárhelyi RMDSZ frakciójának tagjait, hogy kiállnak a kezdeményezés mellett és javaslataikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy ezzel a lépéssel véglegesen megoldást találjunk a marosvásárhelyi sport körül kialakult áldatlan állapotra” – olvasható az RMDSZ közleményében. Közölték, más romániai példákhoz (Nagyvárad, Bukarest, Nagyszeben, stb.) hasonlóan, a több szakágat magába foglaló, új egyesület finanszírozását az önkormányzat biztosítja az érvényben lévő törvényes előírásoknak megfelelően (sportra szánt öt százalék, szerk. megj.), az átláthatóság elvének betartásával.

Az általunk megkérdezett, a várost az előző években magas szinten képviselő, de a prefektusi döntéssel önkormányzati támogatás nélkül maradt sportklubok vezetői úgy nyilatkoztak, mindenképpen szükséges volt az ilyenfajta kezdeményezés, amely az előrelépést szolgálja a jelenlegi nehéz körülmények között. Ugyanakkor egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a városi sportklub létrehozása, az erre vonatkozó tanácsi határozat megszületése és elfogadása időbe, több hónapba telhet. Az új egyesület így valószínűleg csak a következő szezontól kezdheti meg működését, számukra pedig ebben az idényben a túlélés lehet az egyedüli célkitűzés.

A város legjelentősebb sportklubjának számító Maros KK férfi kosárlabda együttesének elnöke, Béres Lóránt szerint még korai az új egyesületről beszélni, amíg nincsenek konkrétumok, utalva ezzel arra, hogy a következő megbeszéléseken a csatlakozók napi szinten tehetnek javaslatokat és módosításokat ennek működésére vonatkozóan. Béres Lóránt hangsúlyozta, jelenleg másra koncentrál, hogy javítsanak a kosárlabdacsapat nagyon nehéz anyagi helyzetén, amely hullámzó képet mutat, így továbbra is a túlélés szezonja következik számukra.

A Sirius KK női kosárlabdacsapatának elnöke, Kiss István úgy véli, jóval hamarabb, öttíz éve szükség lett volna a városi sportklubra, hiszen akkor nem lennének ilyen helyzetben. Szerinte jövő ősztől lehet működőképes az új egyesület, ezt a bajnokságot pedig küszködve igyekszenek valahogy átvészelni, mert rosszabb helyzetben vannak mint tavaly. Kiss elmondta, nem egyszerű a magánszférát (amely segítsége nélkül már nem léteznének) bevonzani a csapat támogatói közé, erre jó példa, hogy a megkeresett kétszáz lehetséges partner közül mindössze huszonöt vállalta a finanszírozást.

Laurențiu Magdaș, a Medicina női röplabdacsapatának ügyvezető igazgatója reméli, hogy mihamarabb sikerül létrehozni az egyesületet, amíg nem lesz késő, hiszen már így is rossz képben tüntetik fel a nagyszerű eredményeket elért város sportklubjait, a sportolók pedig a jövőben megfontolják, hogy érdemes ide igazolniuk. Magdaș szerint mivel ebben az idényben fiatal csapatra alapoznak, nem nagyok a költségeik, és bár közel állnak a felszámoláshoz, bízik benne, hogy sikerült túlvészelniük ezt a szezont.

Sokkal nehezebb helyzetben vannak a Cityâus teremlabdarúgói, a csapatot ugyanis már többször pontlevonással büntették tartozások miatt, Kacsó Endre vezetőedző szerint pedig olyanynyira nagy a baj, hogy még a következő bajnoki mérkőzésre való elutazásuk is kérdéses. Elmon- dása szerint a kezdeményezéssel megmenthetik a vásárhelyi sportot, de mindez időbe telik, és bár külső segítséggel szeretnék kibírni, de könnyen lehet, hogy addig, a több bajnoki címert nyert csapat már felbomlik.

Végül a csődbe jutott, de az erről szóló határozat felfüggesztésének köszönhetően még játszó ASA labdarúgóklubján már nem segíthet (a jogi felszámolás folyamata miatt) a városi sportklub megalakulása. Mint ahogyan a kezdeményezést egyébként támogató Cristian Chertes ügyvezető nyilatkozta, kilátástalan a helyzetük és egyedüli esélyük, hogy a január 12-ei másodfokú bírósági tárgyalásig a klubot egy tehetős üzletember vegye át, aki befektet a csapatba, eddig ugyanis csak szavak és beszélgetések voltak, rajtuk pedig már csak a csoda segíthet.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Szebb időkre vár a Maros KK, élvonalban játszó férfi kosárlabdacsapat is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.