Becsapós online ajánlatok az ünnepi bevásárlások idején

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - BAKÓ ZOLTÁN

Az ünnepi bevásárlások időszakában gyakran megtörténik, hogy csalók használják ki a vásárlók hiszékenységét, s virtuális üzletek segítségével lopják le a gyanútlan személyek hitelkártyáinak adatait. Az ilyen veszélyekre figyelmeztet ezúttal a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi szolgálata.

Az online kereskedelem térhódításával és a hitelkártyák elterjedésével egyre többen élnek a könnyű bevásárlás nyújtotta előnyök lehetőségével. De egyre nagyobb azon informatikai ismeretekkel rendelkező bűnözők száma is, akik a gyors ám illegális pénzszerzés lehetőségeivel élnek vissza. A cyber-bűnözők módszerei sokrétűek, kezdve az illegális programoktól, át az olyan víru- sokon, amelyeket az internetes tranzakciók megtámadására alakítottak ki, el egészen a banki információs rendszer feltöréséig.

Az egyik leggyakoribb csalási mód a fiktív virtuális üzletek használata, amelyeket kimondottan arra hoznak létre, hogy a jóhiszemű vásárló bankkártyájának adatait megszerezzék – tájékoztattak a megyei rendőr-főkapitányság bűnüldöző szolgálatától. A sorozatos kedvelés, „ lájkolás” valamint az ilyen üzletek agresszív reklámozása a közösségi oldalakon azt a képzetet keltik a gyanútlan vásárlóban, hogy ezek elismert márkák forgalmazói, amelyeket ezúttal feltűnően alacsony árakon kínálnak. Amikor a gyanútlan vá- sárló „belép” ebbe az üzletbe, felugrik egy ablak, amelyre be kell írnia a bankkártyája adatait (név, lejárati határidő, a kártya sorozatszáma, valamint a CVV-kód). Ily módon a bűnözők a bankkártya adataihoz jutnak és szó sincs virtuális vásárlásról, sem jelentős árkedvezményről. Az így megszerzett adatokkal a bűnözők azonnal online kifizetéseket eszközölnek, s az így átutalt összegek különböző pénzügyi machinációk során a bűnözők tulajdonába jutnak.

Azoknak a személyeknek, akik az interneten ilyen túlságosan is előnyös ajánlatokat kapnak, több lehetőségük is van, hogy a becsapást elkerüljék, ellenőrizzék a kereskedőt, a weboldal valódiságát. Ha a virtuális üzletet közösségi oldalon hirdetik meg, jó, ha előbb meggyőződünk arról, hogy a meghirdetett márkaterméknek van-e valóban internetes üzlete. S ezt nem az üzlet honlapján levő valamelyik link segítségével kell megtenni, hanem a keresőmotorok valamelyikével. Általában a fiktív üzletek weboldalát kezdetleges módon hozzák létre, a bűnözőknek nincs sem ideje, sem lehetősége az eredeti gyártó által használt oldalak minőségét megközelíteni. Gyakran előfordul, hogy a keresőmotor máris olyan eredményt ad ki, amely bizonyítja, hogy a virtuális üzlet csalók által működtetett. Egy internetes kifizetést bebiztosított weboldalon keresztül eszközölünk, amelyen megad- juk a bankkártya adatait. Ha a kifizetéskor egy egyszerű webhely jelenik meg és nem a biztosított, zárt lakattal jelzett, vagy ha a az oldal címén a http után nem jelenik meg az s betű (a https:// a biztos variáns), akkor nagy a valószínűsége, hogy csalókkal állunk szemben. Amenynyiben a fentiek ellenére mégis elfogadtunk ilyen gyanús ajánlatokat, s a valós értéknél jóval alacsonyabb áron fizettünk ki valamit, megadva a bankkártya adatait, ajánlatos, hogy azonnal keressük fel a kártyát kibocsátó bankot s kérjük a kártya kicserélését. A legtöbb esetben ugyanis a bankkártya adatait Európán és Amerikán kívüli hamis tranzakcióknál hasznosítják.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.