Fókuszban a repülőtér felújítása

Negyvenmillió lejes kormányzati támogatás érkezik

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS -

A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér felújítását elsőfokú prioritásként kezelte idén a megyei tanács, és így lesz ez jövőre is.

2017-ben a repülőtér új európai működési engedélyt szerzett, a korábbi engedély ugyanis ez év végén lejárt, illetve sikerült elkezdenünk a kifutópálya teljes körű felújítását – olvasható a megyei tanács sajtóirodájától kapott évértékelő közleményben. A 2018-as állami költségvetésből a marosvásárhelyi repülőtér 40 millió lejes kormányzati támogatásban részesül, ami azt mutatja, hogy a repülőtér felújítását és működtetését a kormány is prioritásként kezeli. A megyei tanács is elsőrendű fontosságúnak tartja a repülőtér működésének biztosítását, így a kifutópálya felújítása mellett több beruházás is előkészítés alatt áll, illetve novemberben kötött egy szerződést egy szakértői tanulmány, az úgynevezett magánbefektető tesztjének elkészítésére, amely alapján jobban átláthatják, hogy milyen fejlesztésekre van lehetőség a marosvásárhelyi repülőtéren, illetve hogy ezek hogyan lesznek fenntarthatóak, és a megyei tanács milyen arányban kell finanszírozza az elkövetkező beruházásokat. Folyamatosak a tárgyalások a különböző légitársaságokkal is annak érdekében, hogy a felújítási munkálatok befejezése után jövő nyártól minél több célállomásba induljanak új- ra menetrendszerinti járatok Marosvásárhelyről.

A repülőtéri beruházás mellett a megyei tanács arra összpontosított, hogy minél több uniós támogatást hívjon le. A megyei önkormányzat idén 6 európai uniós pályázatot nyújtott be, és két finanszírozási szerződést írt alá a Kultúrpalota és a Marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum felújítására. Ezeknek a projekteknek az összértéke megha- ladja a 300 millió lejt. Az idén benyújtott pályázatok közül a legjelentősebb az a két útügyi projekt, amelyek a Szentágota és Segesvár közötti megyei út, valamint a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti útszakasz felújítására vonatkoznak. „A Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt esetében idén sikerült megnyitni a kerelőszentpáli hulladéklerakót és elértük, hogy újabb egy évvel meghosszabbít- sák a projekt kivitelezési idejét. A motorsport-park esetében idén a kivitelező cég befejezte a munkálatokat, és elkezdődött a beruházás átvétele, amelyet jelenleg felfüggesztettünk, hogy a cég megoldja az észlelt problémákat. A 2017-es év egy másik eredménye a Visit Mures Egyesület bejegyzése. A Maros megye turizmusának népszerűsítéséért létrehozott egyesület jövőre kezdi el a működését” – olvasható a beszámolóban.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

A kifutópálya felújítása mellett több beruházás is előkészítés alatt áll

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.