Közös koccintásra hívnak

Hétszáz üveg pezsgő Kolozsváron, ételkülönlegességek Nagyváradon, két tűzijáték Sepsiszentgyörgyön

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - BÍRÓ BLANKA, KŐRÖSSY ANDREA, SZÉCHELY ISTVÁN

Közös óévbúcsúztatásra, illetve újévköszöntésre várják a helyieket és a vendégeket is az erdélyi városok főterén vasárnap sorra kerülő szabadtéri szilveszteri ünnepségek szervezői.

Tűzijátékkal , i ngyenes pezsgőzéssel és koncertekkel köszönthetik az újévet az erdélyi városokban azok, akik részt vesznek az önkormányzatok által szervezett szilveszteri ünnepségeken. Kolozsváron a Főtérre kilátogatók bérmentesen használhatják a korcsolyapályát. Az ünnepség szépséghibája, hogy a városháza ezúttal sem gondolt Kolozsvár magyar közösségére: az éjféli lézershow és tűzijáték előtt kettő, utána pedig egy harmadik román együttes szórakoztatja a közönséget. Az újévköszöntők számára ugyanakkor 700 üveg pezsgőt fognak kinyitni az önkormányzat közleménye szerint. A 2017-es év utolsó napja egyben a kolozsvári karácsonyi vásár végét is jelenti, a helyieknek 31- én éjszaka lesz még lehetőségük ajándéktárgyakat és különféle finomságokat vásárolni. A városháza azt is közölte: szilveszter alkalmából reggel 10 és délután fél 4 között, valamint este 10-től fél 12-ig ingyenesen használható a Mátyás-szoborcsoport körül felállított korcsolyapálya. Nagyváradon sem maradhat el a tűzijáték a polgármesteri hivatal által a Szent László téren tartandó szilveszteri ünnep- ségen, amelyen ugyanakkor a téli ünnepekhez kapcsolódó ételeket kínálnak a jelenlevőknek. Kolozsvárhoz képest a partiumi megyeszékhelyen valamivel nemzetközibb lesz a zenei felhozatal, este fél 11-től éjfélig ugyanis Max Merseny németországi szaxofonista zenél a közönségnek. A városháza egyébként közleményében nagyszabású, 10 perces tűzijátékot ígér, az előző évekhez képest pedig egy másik újdonság, hogy ezúttal három helyszínről lövik fel a rakétákat. A karácsonyi vásár és a korcsolyapálya vasárnap egészen éjfélig nyitva tart.

Negyedórás tűzijáték

Sepsiszentgyörgyön is hagyománynak számít már a főtéri szilveszteri utcabál, amelynek keretében nemcsak éjfélkor, hanem 1 órakor is tűzijátékkal ünneplik az újévet. A város önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház által szervezett eseményen évek óta több ezer ember köszönti együtt az újesztendőt. Idén a zenei bemelegítést Lohn Jennon sepsiszentgyörgyi DJ biztosítja, aki 22.30-tól indítja a nyers brit basszusra és finom melodikusságra épített szettjeit. Az óév utolsó koncertjét Nicola adja, a román könnyűzenei énekesnő nem ismeretlen a szentgyörgyi közönség előtt. Az éjféli koccintást és tűzijátékot követően Homonyik Sándor és zenekara koncertezik, az ismert slágerek mellett újabb dalok is felcsendülnek. A magyarországi rockénekes egyébként az első sepsiszentgyörgyi szilveszteri utcabál meghívottja volt 2010 decemberében. Székelyudvarhely ugyancsak szabadtéri koncerttel és a megszokottnál hosszabb pirotechnikai show-val zárja a 2017-es évet, illetve köszönti 2018-at. Az ünnepség vasárnap 23 órakor a helyi Friday Rehab koncertjével kezdődik a Márton Áron téren, éjfélkor pedig 16 perces tűzijátékkal szórakoztatják a közönséget – közölte a városháza sajtóosztálya. Tájékoztatásuk szerint a 20 ezer lej értékű tűzijátékot ötszáz rakéta alkotja, ezek mintegy 4100 fényeffektussal kápráztatják el a szilveszterezőket, és a kivitelező pirotechnikai cég ígérete szerint rendkívül látványos és hangzatos égi show-ra lehet számítani. Az újévköszöntő idejére lezárják a Márton Áron teret, illetve a Városháza tér egy részét az autósforgalom előtt.

ARCHÍV FELVÉTEL: BARABÁS ÁKOS

A tűzijáték egyik erdélyi város szilveszteri programjából sem hiányzik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.