A hanyatlás éve

Ez történt idén: kilátástalan helyzetbe került a marosvásárhelyi versenysport

Vásárhelyi Hírlap - - SPORT - HORVÁTH BÁLINT OTTÓ

Eljött az év végi összegzések ideje, amikor mint számos más területen, a sport világában is mérlegeljük az idei teljesítményeket, marosvásárhelyi tekintetben azonban inkább a kudarcokról kell beszámolnunk. Összeállításunkban a helyi csapatsportok idei bizonytalan helyzetét mutatjuk be.

Nemhogy javult volna, idén még tovább nehezedett azoknak a marosvásárhelyi sportkluboknak a helyzete, amelyek az előző években rendre az ország élmezőnyébe tartoztak, ezáltal dicsőséget hoztak a városnak. Természetesen már minden sportszerető tudja, hogy miről van szó, a marosvásárhelyi sport egyszerűen a másfél éve húzódó politikai csatározások áldozata lett, és egyelőre úgy tűnik, ebből a mély gödörből képtelen kilábalni. Minden alakulat a „megváltásnak” számító önkormányzati támogatásra várt, amely azonban az utolsó pillanatban elmaradt. Az ominózus döntés (a prefektus megtámadta a városi tanács sportfinanszírozási határozatát) nagy érvágásnak számított az érintett klubok számára, amelyek azóta csak nagy nehézségek árán tudják fenntartani magukat, és a túlélésért küzdenek, a megszűnés komoly fenyegetése alatt. Most vegyük sorba az együtteseket, a kilátástalan anyagi helyzetük ellenére megpróbálva az eredményeikre vagy éppen az eredménytelenségeikre összpontosítani.

Maros KK: kupadöntő, korai búcsú a rájátszásban

A város közkedvelt, és a jelenlegi körülmények között az egyetlen még elérhető célokért küzdő alakulatának a Maros KK férfi kosárlabdacsapata számít. A Szászgáspár Barnabás vezetőedző által irányított vásárhelyiek szinte bravúrral kezdték az évet, hiszen a Nagyszebenben rendezett Románia-kupa nyolcasdöntőjében finálét játszottak. Újabb elveszített döntő..., amely már az ötödik volt a sorban (a bajnokságot és a kupát együttvéve), pedig ezúttal csak néhány másodpercre kerültek a trófea megszerzésétől a Kolozsvári U-BT-vel szemben. Tették ezt olyan körülmények között, hogy a tornát megelőzően még az is kérdéses volt, egyáltalán részt vesznek-e rajta, a játékosok ugyanis tiltakoztak fizetésük elmaradása miatt. Aztán következett a rájátszás a bajnokságban, ahol az előző évekhez képest, amikor mindig bejutott a legjobb négy közé, idén már a negyeddöntőben búcsúzott, az emlékezetes ötödik összecsapáson eldőlt párharcban a Nagyszebeni CSU állta útját. Az ősszel kezdődött új idényre (amely elején kiestek a Románia-kupa első fordulójából) a szűkös költségvetés miatt nagymértékben kicserélődött a csapat kerete, ráadásul a szezon közben távozott idegenlégiósok nélkül ebben a bajnokságban még a rájátszásba jutás is jó eredmény lenne. Mindenesetre eddig a csapat bebizonyította, hogy ebben a felállásban is képes felvenni a küzdelmet nála jobban rangsorolt ellenfeleivel.

ASA: búcsú az élvonaltól. És vége a történetnek?

Nem tudta végrehajtani a lehetetlent az ASA labdarúgócsapata, amely csak vergődött az előző élvonalbeli bajnokságban, amelynek végén három 1. ligás idény után kiesett. Bár a másodosztályban Bálint László edző vezetésével megpróbálkozott a teljes újraépítéssel, hogy jövőben visszajusson az élvonalba, de az anyagi hiányosságok miatt a szakvezető és több játékos is távozott, még mielőtt jött volna a hír, hogy a klub csődbe jutott. A döntés felfüggesztésével mégis folytathatta a bajnokságot, de ebben a bizonytalanságban egyre lejjebb került a ranglistán, amelyen sokáig az élmezőnyben tartózkodott. A másfél évvel ezelőtt még a bajnoki címhez közel álló klubon pedig már csak a csoda segíthet, ellenkező esetben felbomlik és visszavonul a bajnokságtól. A klubhoz a női csapat is hozzátartozik, amely csak „fordulóról fordulóra élt”, és fiatal helyi játékosokra alapozva éppen ki tudott állni a mérkőzéseken, de összeomlása szintén elkerülhetetlennek tűnik.

City'us: ennél nincs lejjebb

Közel került a megszűnéshez a hatszoros bajnok City'us teremlabdarúgó együttese, amelynek előző szezonbeli menetelése a rájátszás negyeddöntőjében ért véget. Az idei bajnokságnak a csapat minden anyagi támogatás hiányában szinte kizárólag saját nevelésű helyi fiatal játékosokkal vágott neki, aztán tartozásai miatt kétszer is megbüntettek, így bár két meccset megnyert, mínusz ponttal az utolsó helyre csúszott. Ilyen körülmények között Kacsó Endre edző csapatának reménytelen a jövője, és ha folytatná is, nehezen tudná elkerülni a kiesést.

Sirius KK: sereghajtó helyen

Miután az év elején a Sirius KK női kosárlabdacsapata történelme legjobb eredményeként a Brassói Olimpia ellen elődöntőt játszott a Románia-kupa sepsiszentgyörgyi nyolcasdöntőjében, az előző bajnokságot a kilencedik, utolsó előtti helyen zárta. A Kiss István elnök által vezetett együttes az idei bajnoki idényt két győzelemmel (amelyből egyet a Galaci Phoenix visszalépése miatt töröltek) kezdte, azóta viszont csak vereségeket jegyzett, és ezzel az utolsó helyre került. Sőt ha ez nem lenne elég, a csapatnak már csak három idegenlégiósa maradt a keretben, mivel nemrég ketten távoztak, így a folytatásban még nehezebb dolga lesz az előrelépésre.

Medicina: fiatalokkal próbálkoznak

Költséghatékony üzemmódban, idegenlégiósok nélkül, saját nevelésű fiatal játékosokkal vesz részt az idei élvonalbeli női röplabdabajnokságban a Medicina, így az eredmények még az eddi- giektől is elmaradnak, a csapat ugyanis a tabella végén található (az előző idényben az alsóházban a második, összesítésben a nyolcadik helyen végzett). A folytatásban sem várható nagy változás az együttesnél, amelynek célja az utolsó helyek elkerülése lehet olyan körülmények között, hogy a csökkentett létszám miatt nem eshet ki a bajnokságból.

Olimpic: biztató bemutatkozás

Kellemes meglepetést okozott az eddig csak az ifjúságiaknál vitézkedő Olimpic kézilabdacsapata azzal, hogy miután saját nevelésű fiatal tehetséges játékosaival vállalta a másodosztályú indulást, kiváló eredményeket ért el, amelyekkel a középmezőnyben tartózkodik, teljesítménye pedig mindenképpen bizakodásra ad okot a jövőre nézve. Mindez nem mondható el a pontvadászatban már régóta érdekelt másik csapatról, a Mureșulról, amely alig tudott egy csapatra való játékost nevezni a mérkőzésekre, így miután az előző idényben lemaradt az élvonalbeli osztályozós helyről, idén az utolsó helyeken kullog.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Egyedül a Maros KK képes magas szinten képviselni a várost a csapatsportok szintjén

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.