Ezerötszáz euró nyaralásra

A 12 éven felüli gyerekek utazási szempontból már felnőttnek számítanak

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS -

Átlagosan 1500 eurót szán üdülésre egy romániai család, derült ki egy utazási ügynökség nemrég közzétett felméréséből. Egy fővárosi család ennél is többet költ egy évben akár többször is. Hasonló tapasztalatokról számoltak be Marosvásárhelyen is.

Afelmérés szerint egy bukaresti család átlagosan 1700 eurós keretet szab meg az üdülésre, míg a főváros északi részén élő egygyermekes családok körülbelül 3000 eurót szánnak vakációzásra, kétszer annyit, mint egy átlagos romániai család – számol be az Agerpres a nemrég közzétett felmérés eredményeiről.

A vakációzásra szánt büdzsé mérete szerinti rangsorban a fővárosiakat a konstancai, a nagyszebeni és a iaşi-i lakosok követik. A moldvai lakosok 1100, az ország déli részén élők 1400, az erdélyi lakosok pedig 1500 eurót költenének átlagban vakációzásra.

Eltérés észlelhető a választott úti célokat illetően is. Az ország nyugati megyéiben élők Montenegrót, Olaszországot és Horvátországot kedvelik, míg az erdélyiek főként Törökországot, Görögországot és Mexikót részesítik előnyben. A bukarestiek közül egyre többen utaznak egzotikus helyekre, mint Bora-Bora, Patagónia vagy Új-Zéland.

A kolozsváriak, bukarestiek, temesváriak és konstancaiak közül sokan vakációznak egy évben többször is.

500 euró fejenként a vásárhelyi keret

Reálisnak tartja a felmérés eredményeit Kelemen Barna, egy marosvásárhelyi utazási iroda ügyvezetője is, aki arról számolt be lapunknak, hogy tapasztalatuk szerint a személyenkénti 500 euróba szeretnének beleférni az emberek, amikor betérnek nyaralások után érdeklődni. „A hozzánk betérők nagy átlaga 500 eurót szán nyaralásra fejenként, ebből lehet persze majd 460 vagy 600 is, ahogy sikerül megegyezni a helyszín, szállás, utazási körülmények tekintetében. S ha egy családot ve- szünk két kisgyerekkel, vagy egy 12 éven felülivel akkor már ott is vagyunk az 1500 eurónál” – mondja az utazási szakember, aki szerint ezért a pénzért repülős utazást kap a nyaraló, ötcsillagos szállodában all inclusive ellátással. Hozzáteszi, a 12 éven felüli gyerekek sajnos utazási szempontból már felnőttnek számítanak, vagyis teljes árat kell fizetni rájuk, így megnő az utazás költsége is.

Bulgária, Görögország tarol

Az általunk megkérdezett marosvásárhelyi családoknál is fő szempont az anyagi elérhetőség, amikor nyaralást választanak, mert szívesen mennének Olaszországba, Spanyolországba, Európa nyugati felébe, az azonban jóval drágább. Így legtöbben Bulgáriát, Görögországot választják, esetenként Horvátország vagy Montenegró is szóba jöhet.

„ Múlt évben 1500 euróba került a görögországi nyaralásunk, idén sem számítunk többet költeni. Bár autóval mentünk, apartmanban voltunk elszállásolva és magunk oldottuk meg az ételt, mégis belekerült ennyibe. Reggelit, vacsorát a szálláson költöttük, délben valahol a parton, étteremben ettünk és minden ebédszámlánk 40-50 euró körül mozgott, úgyhogy bizony kijött az a végösszeg” – mesélt nyaralási tapasztalatairól a kétgyermekes marosvásárhelyi édesapa.

FOTÓ: PÁL ÁRPÁD

A helyszín kiválasztásában így is fő szempont a pénzkérdés

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.