Magyar és román szobrok belharca

A városházi pályázatot is Harmath István Bethlenje nyerte

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - SZUCHER ERVIN

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal ma hirdeti ki hivatalosan, ki nyerte a Bethlen Gábor egész alakos szobrának, illetve az Erdélyi iskola (Şcoala ardeleană) nevű szoborcsoport megalkotására kiírt pályázatot. A tizenhárom tagú elbíráló bizottság mindkét esetben igencsak fordulatos és furcsa szavazási módszerrel döntött. Az egyébként már megalkotott Bethlen-szobor elkészítésére a városháza Harmath Istvánt készül felkérni.

Marosvásárhelyen az utóbbi két és fél évtizedben a szobrok csak „nemzetiségük” alapján küzdöttek meg, a napokban viszont egymás közt is ádáz harcot vívtak. Míg a bevett szokás szerint, ha a várost alkotó egyik etnikum saját szobrot kért, rögtön a másik is előrukkolt a maga követelésével. Ezúttal is azonos a helyzet: Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a Şcoala ardeleanát kapja társul. Csakhogy ráadásként a szobrok közt egy komoly „belharc” is lefolyt, melyet a városháza által felállított tizenhárom fős grémium gerjesztett.

Erdélyi iskola – egyszer így, egyszer úgy

A felkért tizenhárom személy közül tizenkettő jelent meg a döntés napján. Előbb a felvilágosodás kori román kulturális mozgalom tagjainak emléket állító szoborcsoportról voksoltak. A lapunk birtokába jutott eredeti szavazási listán tisztán látszik, hogy a grémium négy tagja utólag megváltoztatta a döntését és a kettes számot hármasra javította. Az eredetileg 6:6-os arány 10:2-esre billent át.

Radu Bălaş, a bizottság egyik tagja egyben nevetségesnek és siralmasnak tartja, ami a gyű- lésen történt. „Miután mindenki leszavazott, kis csoportok alakultak, az emberek elkezdtek sugdolózni, utána meg négyen megmásították a saját voksukat” – mondta el lapunknak a Szabademberek Pártja ( POL) tanácsosa. Laikusként Bălaş főként a művészeket nem érti, miként lehet az, hogy hoszszú ideig nézegetik, csodálják, mérlegelik a legjobb két pályamunkát, véleményt alkotnak róluk, szavaznak, aztán miután összesúgnak Dana Miheţ főépítésszel, pillanatok alatt megváltoztatják a döntésüket. Sejtése szerint az egész elbírálósdi egy színjáték volt, hisz a kártyák előre le voltak osztva.

Döntő volt a protesztszavazat

A döntőbe jutó két Bethlen-alkotás esetében is eredeti módon járt el a bizottság. A szavazatok 6:6-os egyenlő arányban oszlottak meg, amiben a POL-os tanácsosnak döntő szerepe volt. „Ha arra a 7-es számú alkotásra szavazok, amelyre a szívem és az eszem diktálja, 7:5 lett volna az eredmény. Viszont még azért is a nekem nem tetsző, 1-es számú műre adtam a voksomat, így tiltakozva az ellen, ami az előző szavazás során történt” – fejtette ki a városi tanács.

Pénteki sajtótájékoztatóján Vass Levente, az RMDSZ helyi elnöke örömmel újságolta, hogy a városházának sikerült kiválasztania a győztes alkotást, és ezzel ismét pályára helyeznie a sokáig vakvágányon sínylődő Bethlen-szobor ügyét. „Harmath István alkotása győzött 7:6-os szavazataránnyal, a második a Deák Árpádé lett” – jelentette be, mondván, hogy a szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy az idei év folyamán felállítsák a szobrot. A győztes alkotás az 1-es számot viselte.

Honnan a hetedik szavazat?

A végeredmény Radu Bălaşt is meglepte, hiszen a szavazás napján a bizottság egyik tagja, amint a jegyzőkönyv is tanúsítja, hiányzott. Lapunk megke- resésére Sánta Csaba szovátai képzőművész elmondta, személyes okok miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek, de miután tudtára adták, hogy a Bethlen-szobor esetében a szavazata nélkülözhetetlen, másnap bejött Marosvásárhelyre, és megjelölte a neki tetsző 1-es számot viselő alkotást.

Sánta sorsdöntő voksával lényegében az az alkotás győzött 7:6-os arányban, amelyről az RMDSZ által felállított művészi bizottság 2016-ban már kimondta, hogy a legjobb. Igaz, a közszemlére állított nyolc makett közül a közönségnek egészen más volt a véleménye, a székelyudvarhelyi származású művész munkája még csak dobogó közelbe sem került. A mostani, városházi szavazáson is csak a művészek álltak ki Harmath István munkája mellett. A tanácsosoknak, műépítészeknek és további városházi alkalmazottaknak a Deák Árpád munkája tetszett jobban. A közemberek gnómnak tartják Harmath Bethlenjét, főként csimbókos frizurája miatt, a művészek pedig azt vallják: ilyen volt maga a fejedelem.

A városháza azért nem fogadta el az RMDSZ 2016- os elbírálását, mivel egy közpénzből felállítandó alkotásra, a törvény szerint, nyilvános közbeszerzési pályázatot kell kiírni. A polgármesteri hivatal által felállított bizottság tagjai ma ülnek össze ismét, és bontják ki a borítékokat – melyekben mindenki tudja, kinek a neve szerepel. A szobrok pontos helyszínét illetően a tanács még nem hozta meg a végső döntést.

Az első jegyzőkönyv az Erdélyi iskola, a második a Bethlen-szobor megszavazásáról szól

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.