Újra napirenden a városi iskolahálózat

A katolikus iskola nincs benne, az RMDSZ nem fogja megszavazni

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - SIMON VIRÁG

A marosvásárhelyi tanács mai soros januári tanácsülésén újra napirendre tűzték a városi iskolahálózat megszavazását. Ebben nem szerepel a római katolikus teológiai gimnázium, így az RMDSZtanácsosok, előre láthatóan nem szavazzák azt meg. Közben Ioan Macarie főtanfelügyelő nehezményezi, hogy a helyi tanácsosok nem fogadták még el a 2018–2019-es tanévre vonatkozó iskolahálózatot.

Már a decemberi soros tanácsülésen is napirendre volt tűzve a marosvásárhelyi iskolahálózat kérdése, akkor bár módosítottak az eredeti tervezeten, a végső döntéskor nem volt meg a szükséges igen szavazat. Az RMDSZ-tanácsosok azért nem szavazták meg a 2018–2019-es tanévre vonatkozó iskolahálózatot, mert abban semmilyen módon nem szerepelt a római katolikus teológiai gimnázium.

A mai soros tanácsülésen Sergiu Papuc alpolgármester kezdeményezésére újra napirendre tűztek az iskolahálózatot, s abból szintén hiányzik a sokat vitatott felekezeti isko- la. Érdeklődésünkre Kali István, a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezetője elmondta, hogy bár nem sikerült egyeztetniük Novák Zoltán szenátorral, aki a tanüggyel foglalkozik, s behatóan ismeri azokat a rendelkezéseket és javaslatokat, amelyek a katolikus gimnáziumhoz kötődnek, előre láthatóan nem fogják megszavazni a beterjesztett városi iskolahálózatot. „Hacsak, a szentárorral való egyeztetés nyomán ki nem derül, hogy hasznos lenne, megszavazni az iskolahálózatot, az RMDSZ- tanácsosok nemmel fognak szavazni a tervezetre” – mondta Kali István.

A Zi de Zi román napilapnak adott hétvégi interjújában Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő többek között elmondta, hogy a tanfelügyelőség vezetősége január 22-én elfogadta az egész megyére vonatkozó iskolahálózatot, s minden önkormányzattól megkapták a megszavazott hálózatot, csak a marosvásárhelyi helyi tanács nem tett eleget a törvény által előírt kötelezettségének. Macarie azt mondta, hogy nem érti, hogy a helyi tanács miért nem fogadta el az idei tanévre sem a hálózatot, s lehetséges, hogy a 2018– 2019-es tanévre sem fogja. Azt is elmondta, hogy az iskolahálózat hiányában is a megyeszékhelyi tanintézetek tudnak és fognak működni.

Korábban Novák Zoltán RMDSZ-szenátor lapunknak azt nyilatkozta, hogy előre láthatóan február elején fog a szenátus szavazni arról a tervezetről, amely lehetővé teszi a római katolikus gimnázium létrehozá- sát. Ha ezt elfogadják, s az iskolát létrehozzák, akkor módosítani kellene a már elfogadott városi iskolahálózatot. De ha addig nem szavazzák meg, akkor már az új tanintézet is szerepelhetne benne.

Az idei év elején Vásárhelyen járt tanügyminiszter azt is elmondta, hogy amennyiben egy településen nem fogadják el az iskolahálózatot, ő maga elrendelheti ezt, szabályozva, hogy mely tanintézmények szerepeljenek abban.

ARCHÍV FELVÉTEL: BODA L. GERGELY

A tanácsosok ma 29 napirendi pontot szavaznak meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.