„Nem jönnek új adók”

Felzárkóztatná Romániát az új kormány programja

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - VH

Viorica Dăncilă azt ígéri, kormányfői mandátuma idején nem vetnek ki új adókat, a 600as formanyomtatványt pedig még a héten eltüntetik.

„Ameddig én leszek a miniszterelnök, nem lesz új adó Romániában” – jelentette ki tegnap Viorica Dăncilă kijelölt kormányfő a parlamentben mondott felszólalásában, amellyel bizalmat kért a honatyáktól kabinetjének. A szociáldemokrata párti ( PSD) politikus több gazdasági előírást is kiemelt beszédében a kormányprogramból. Mint hangsúlyozta, mandátuma célja, hogy 2020-ra Románia előre lépjen az Európai Unió országainak rangsorában, és felküzdje magát a lista első felébe, hogy a fiatalok nem menjenek el, akik pedig távoztak, hazakívánkozzanak. Ennek érdekében növelné az infrastrukturális beruházásokra szánt összegeket, reformot vezetne be a közigazgatásban, visszaszorítva a bürokráciát, és növelné a lakosság bevételeit. Dăncilă és csapata 2020-ig 30 milliárd eurót szeretne lehívni az ország rendelkezésére álló uniós forrásokból, amiből többek között a közúti és vasúti infrastruktúrát fejlesztenék, és megépítenék a nyolc regionális kórházat, illetve egy egészségügyi intézményt Bukarestben. „Azt szeretném, ha a fizetések megközelítenék az EU-s szintet” – szögezte le ugyanakkor a kijelölt miniszterelnök, bejelentve, terveik szerint a minimálbér 2020-ban meg fogja haladni a 300 eurót. A nyugdíjpont emelését is folytatnák, és a tervezett nyugdíjtörvénynyel fel akarják számolni a rendszeren belül tapasztalható méltánytalanságokat.

A bürokrácia visszaszorítását az adórendszer átszervezésével tervezik megvalósítani, csökkentenék az adók számát, vagy egyes adófajtákat összevonnának. Dăncilă „minél rövidebb időn belül” legtöbb ötven adófajtát szeretne látni. Bejelentette ugyanakkor, hogy még a hét folyamán lemondanak a sokat vitatott 600- as formanyomtatványról.

Fejlesztenék a gazdaságot

A kormánykoalíció vezetői különben aktualizálták a kormányprogramot: több ponton is vannak változások a Tudose-kabinet terveihez képest. A dokumentum a gazdaságra vonatkozó részében leszögezi többek között, hogy jövő év elejétől a 19 százalékos áfát 18 százalékra mérsékelik, az 5 százalékos csökkentett áfát pedig kiterjesztik egyebek mellett a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások eladására is. A tervezet szerint minden adófélét ki lehet online fizetni és az adóhatósághoz a független tevékenységet végzőknek évente egy, a kis- és közepes vállalkozóknak öt nyilatkozatot kell benyújtaniuk.

A kormányprogram visszatér arra, hogy kidolgozzák és már idén a parlament elé terjesztik a Gazdasági törvénykönyvet, amely tartalmazná az összes gazdasággal kapcsolatos törvényt (Adótörvénykönyv, a gazdasági vállalkozások létrehozásnak törvénye, stb.), amelyhez minden vállalkozó ingyen hozzájutna. Az elképzelések szerint a Gazdasági tör- vénykönyvet életbe lépése előtt legalább hat hónappal elfogadnák, majd ezt követően öt évig egyáltalán nem módosítanák.

A tervek szerint kidolgoznak egy idegenforgalmi törvényt, és korszerűsítik a jelentős turisztikai központok felé vezető közúti infrastruktúrát, ezzel növelik a turisztikai szolgáltatásban dolgozó alkalmazottak számát; ugyanakkor javítják a munkavállalók képzését.

A dokumentum szerint 2022ig az IT&C szektor hozzájárulása a nemzeti össztermékhez eléri a 10 százalékot (a 2016ban regisztrált 5,6 százalékhoz képest), és ennek érdekében megfelelő támogatást kap – technológiai parkokat hoznak például létre.

Bér- és nyugdíjemelések jönnek

Az aktualizált kormányprogram szerint a fiatal vál- lalkozókat segítő Start- Up Románia program a következő három évben is folytatódik, és azzal számolnak, hogy ezáltal évente 10 ezer új cég jön létre. Ami a foglalkoztatottságot illeti, a kitűzött cél, hogy 2020-ra a 20 és 64 év közötti korosztályban a foglalkoztatottsági arány elérje a 70.

A nettó minimálbér évi 100 lejjel nő úgy, hogy 2020-ra meghaladja a 300 eurónak megfelelő összeget. Ugyanakkor bevezetik a diplomás minimálbért a felsőoktatást végzettek számára, amely évente 150 lejjel növekszik majd. A nyugdíjpont értéke 2018-ban 1100 lej, 2019-ben 1265 lej, 2020-ban pedig 1775 lej lesz. A dokumentum szerint Romániában a GDP 8 százalékát fordítják a nyugdíjak kifizetésére, míg az uniós átlag eléri a 14 százalékot.

A kormányprogram szerint Romániának nagy beruházá- sokat kell megvalósítania az infrastruktúrában, és új gyárakat kell alapítania, termelőkapacitásokat létrehoznia, amelyben a Szuverén Beruházási és Fejlesztési Alap kapna szerepet. Az elképzelés szerint át kell térni az alacsony felkészültségű munkaerőt igénylő intenzív jellegű iparról a jól képzett munkaerővel dolgozó innovatív területre. Az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia a zöldmezős és barnamezős beruházásokban – szögezi le a dokumentum.

A Dăncilă-kabinet tervei szerint ugyanakkor a gazdák 80 százalékos állami garanciával juthatnak mezőgazdasági hitelekhez, 2018-tól nem kell adót fizetniük sem a megművelt területek, sem a traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek után.

FOTÓ: AGERPRESS

Viorica Dăncilă kijelölt kormányfő a parlamentben bizalmat kért a honatyáktól kabinetjének

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.