Maskaranézőben Vásárhelyen

A kirakatok választéka is jelzi: elkezdődött a jelmezkereső szezon

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - SZÁSZ CS. EMESE

A használtruhakereskedések és a gyerekruhaboltok már a kirakatokban hirdetik: nyakunkon a farsang. Egyre több óvodában, iskolában szerveznek jelmezbált, farsangi mulatságot, ahol az álöltözék alapvető. Mi arra voltunk kíváncsiak, a marosvásárhelyieknek milyen lehetőségeik vannak ezeket beszerezni.

Még a farsangi szezon elején vagyunk, a legtöbb jelmezbált és farsangi mulatságot februárban szervezik, de már megindult a kereslet a maskarákra. Természetesen legtöbben a gyerekeknek keresik, de akad azért felnőttjelmez is bőven, s kereslet is van azokra is. Marosvásárhelyen akad jelmezkölcsönző, de néhány használt ruhákat áruló üzlet is megtelik ilyenkor kölcsönözhető álruhákkal, meg bizonyos gyereküzletekben is megjelennek a jelmezek, álarcok, s egyéb kiegészítők.

Pókembertől katicáig

Egymásnak adják a kilincset az egyik főtér közeli turkálóban is, amely köztudottan évek óta igazi jelmezek kincsesbányájává válik a farsang időszakában. Már a kirakat hirdeti, hogy pókembertől katicáig, bohóctól Minnie egérig sok minden van a kínálatban, amit csak egy gyerek kíván- hat. Az eladótól megtudjuk, hogy használt és új jelmezek közt is keresgélhetünk, ehhez mérten az árskála is változó: 5– 8 lejért már lehet bizonyos kiegészítőket kapni, de 10–15 lejért már használt jelmezt is teljes felszereléssel. Az újakban az a jó, hogy lehet válogatni a méretek közt is: ezekből a legnépszerűbb darabokat kapni, Superman, Batman jelmezt, a kisfiúk ugyanis szeretnek hősnek öltözni. A kislányoknak meg az a fontos, hogy minél hosszabb legyen az a ruha és minél jobban pörögjön, számukra katica, méhecske, lepkejelmez mellett mindenféle rajzfilmekből ismert hercegnő-gúnya létezik, a régi vágású Hófehérke mellett ott van napjaink Disneyhercegnője, Elsa öltözéke is: a jól ismert kék ruha mellé hoszszú szőke hajat is lehet vásárolni, hogy teljes legyen az összkép. Az új jelmezek 45– 55 lejbe kerülnek.

Az egészen kicsik számára leginkább állatjelmezek akadnak, de a felnőtteknek is van, miből válogatni, az indiánjelmeztől a kalózruhán át a parókákig mindenféle kiegészítőt is lehet találni.

Az unikornis is menő

Nem messze egy másik sarki boltban is jelmezeket árusítanak: a szűk téren épp hogy nem tapossák le egymást a vevők, van, aki óvodás lányának keres ruhácskás jelmezt, mások konkrét elképzeléssel toppannak be, s viszik is az első megmutatott, méretre is megfelelő nindzsa jelmezt. Itt az árak 30 lejtől kezdődnek, a jelmezek jó állapotúak, az eladó gyors segítséget nyújt, tudja is, mi kell a gyerekeknek, hiszen legtöbben rajzfilmekből inspirálódnak, esetleg kedvenc állatuknak öltöznének. De egy csilli-villi hercegnő-ruhával és vagy egy szuperhős gúnyával szinte lehetetlen melléfogni.

Néhány gyerekruhákat is árusító üzletben is megjelentek a karneváli hangulatot idéző ruhadarabok, nyilván már más árfekvésben. Az egyik fast fashion üzlet gyerekruharészlegén például a lányok körében igen népszerű unikornis jelmezt és hercegnő ruhát lehet kapni, de sárkányjelmez, farkasruha és teljes szuperhős felszerelés is kapható – igaz már jóval magasabb áron: 99– 129 lej között, s akkor még nem is beszéltünk a kiegészítőkről: a sárkánykesztyűt és Batmankesztyűt 25 lejért, a pillangószárnyat 60 lejért, a fagyit idéző sapkát 80 lejért kínálják, de Mickey egér fül és kesztyű is található 40 lejért, míg a hercegnőknek kijáró korona és varázspálca szett 23 lejbe kerül. Kínálatból tehát nincs hiány, már csak a magunk és gyermekünk számára tetsző, méretben és árban is megfelelő darabot kell megtalálni.

FOTÓ: MIHÁLY CSABA

A legkisebbeket szívesen bújtatják valamilyen állatjelmezbe

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.