Az arculat nélküli város

Grafikai szempontból semmiféle egységes elképzelés nem tükröződik Marosvásárhely közterein

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - ANTAL ERIKA

Fontos, hogy egy városnak legyen egy jól kidolgozott grafikai arculata, amellyel a településen élő közösség azonosulni tud, a külső érdeklődők, a potenciális turisták számára pedig vonzerővel bír. A jól kidolgozott brand, a minőségi tálalás a népszerűsítést, a megismertetést szolgálja. Marosvásárhely e téren is lemaradt.

Csegzi Sándor, Dorin Florea polgármester tanácsadója, Marosvásárhely egykori alpolgármestere már jó ideje dolgozik azon, hogy szakértőkkel együttműködve létrehozza azt a városarculatot, amely nemcsak „eladhatóvá” teszi Vásárhelyt, de az itt élő közösség számára is fontosabbá, élhetőbbé alakítja. Szerinte „Flekkenfalva”, vagy a „Rózsák városa” felett már eljárt az idő, a „Székelyföld kapuja” pedig a román közösség számára kevésbé elfogadható.

Képlet a címerben?

„Van egy olyan matematikusunk, aki a tudományhoz jelentőset hozzátett, ezért szívesen belefoglalnám a város címerébe is akár Bolyai János nemeuklidészi geometriájának képletét” – fogalmazott a volt alpolgármester, aki szerint ez nemcsak kíváncsivá tenné a Marosvásárhely iránt érdeklődőket, de olyan gazdag tartalommal is rendelkezik, amit ki lehetne aknázni több szempontból is. A városarculatnak a múltból kell kiindulnia, és a jövő irányába kell mutatnia. Ez azt jelenti, hogy nem kell a történelmet, a hagyo- mányos értékeket megtagadni, de a jövőt kell tervezni, előre kell tekinteni, megfogalmazva a jövőképet is. „Nagyon jó lenne egy ilyen brand megfogalmazásába a 20-30-as évüket élő fiatalokat bevonni” – hangsúlyozta Csegzi, aki úgy fogalmazott, hogy az arculat a közösségnek, annak gondolkodásának a védjegye. A matematika mellett jelentős szerepet kellene az informatikának is juttatni, illetve az iskoláknak, egyetemeknek.

Újratervezés Egerből

Kolcsár Zsolt marosvásárhelyi dizájner a Művészesti Gimnáziumban tanult, majd a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafika szakán szerzett diplomát, jelenleg Egerben az Eszterházy Károly Egyetem, Média és Design Tanszékén a tervezőgrafika mesterképzését végzi. A Vásárhelyi Hírlap érdeklődésére elmondta, egy iskolai projektötletként indult a város arculatának az újratervezése. „Gyakran járok haza és mindig elszomorít, hogy a város tele van igénytelen plakátokkal, láthatatlan, hiányos infografikával és a kortárs trendekhez és lehetőségekhez ké- pest egy szürke városarculattal” – fogalmazott. Ugyancsak nagy problémának tartja a kétnyelvűség megoldatlanságát, kihasználatlanságát. Ahogy mondta, ennek a megoldása az egyik fő szempont, ami köré épül az arculat.

Művészet és tudomány

Kolcsár Zsolt úgy látja, célként fel kellene zárkózni a kulturális fővárosok közé, mert Marosvásárhely igenis oda való, ha a jelentőségteljes múltját és értékeit nézzük. Ehhez pedig hozzátartozik egy egységes és hatásos arculat. Hasonlóképpen látja Csegzi Sándor is: „Azért is küzdöttünk a kulturális főváros címért, mert az egy olyan folyamat, amely lehetőséget ad a megnyilvánulásra, tulajdonképpen egy állapotfelmérés, a közösségnek saját magáról a jövőbe vetített képét is vetíti” – fogalmaz Nagyszebent em- lítve példaként, amely ezzel a címmel lépett nagyot. Hasonló értékei Marosvásárhelynek is vannak, amelyeket, ha felmutat, kellőképpen értékel, építeni tud azokra. „Van egy stratégiai elképzelés is a város fejlesztésére, de azokat a konfliktusokat is kezelni kell, amelyek viszszahúzzák a várost” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kultúra terén a művészeteket és a tudományokat lehetne kiemelni.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Bolyai János nem-euklidészi geometriai képlete is jelképezhetné a várost

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.