Az eddiginél lassúbb béremelést ígér a Viorica Dăncilă vezette kormány

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS -

Két-háromszor is lassúbb ütemben nő a romániai minimálbér a Dăncilă-kormány programja szerint, mint az előző szociálliberális kabinetek ütemtervében – hívta fel a figyelmet tegnap a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap, rámutatva, 2019ben és 2020-ban egyaránt alig 100 lejjel lesz magasabb az összeg az előző évinél. A hétfőn hivatalába lépett kormány bejelentései szerint a minimálbérnek 2020-ra kell elérnie a nettó 300 eurót (tegnapi árfolyamon mintegy 1395 lej) a mostani nettó 1162 lejről. A prognózisban szereplő növekedés tehát elmarad az eddigi gyakorlattól, 2017-ben például 15 százalékos emelést irányzott előre a szociálliberális kormány.

A ZF a cikkben arra is emlékeztet, hogy jelenlegi bruttó 413 eurós (nettó 252 euró) minimálbérrel Románia továbbra is az utolsó előtti helyen áll európai uniós viszonylatban, kizárólag Bulgáriát előzi meg, ahol ettől a hónaptól emelték bruttó 260 euróra (nettó 226 euró) a kormány által garantált összeget. Összehasonlításképpen, a cseh minimálbér 40 százalékkal magasabb a romániainál, utóbbi pedig csaknem egy harmaddal alacsonyabb, mint a lengyel.

A gazdasági lap szerint azonban Romániában mindenképp szükség van a minimálbér emelésére olyan körülmények között, hogy minden három alkalmazottból egy ennyit visz haza, az elvándorlás miatt pedig a munkaerőpiac elég komoly deficittel küzd. Csak az elmúlt egy évtized leforgása alatt több mint 3 millió román állampolgár vállalt külföldön munkát az itteninél 4-5-ször magasabb fizetésekért.

A szakértők azonban egyre borúlátóbbak, a lap újságírója szerint ma már sokan vélik úgy, hogy függetlenül a kormány döntésétől, a minimálbér emelése negatív hatással van a munkaerőpiacra.

„Az évi 100 lejes minimálbéremelésre a kormány beavatkozása nélkül is számítani lehet. Úgy gondolom, aki még mindig minimálbért fizet, vagy rosszul tervezte meg a fejlesztéseket, vagy más oka van arra, hogy így járjon el” – értékelt a ZFnek Florin Godean, az Adecco Romania munkaerő-toborzó és -kölcsönző cég igazgatója. Meglátása szerint különben illúzió egyáltalán azt hinni, hogy a kormány jelen pillanatban tud bármi olyant tenni, ami jótékony hatással bírna a munkaerőpiacra, legalábbis ami a magánszektort illeti. Ennek oka – mint hangsúlyozta –, hogy a kormányok „a gyakori változások miatt nem tudják vagy nem értik, hogy mi történik, vagy mindkettő”, miközben a munkanélküliség hónapról hónapra csökken. Az üzleti szféra kapcsán pedig ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozók éppen az említett gyakori változások miatt állandó kivárásban vannak, hogy „elejét vegyék a meglepetések hatásának, amikre valószínűleg idén is számítani kell”.

FOTÓ: BARABÁS ÁKOS

Alig évi száz lejjel nőhet a következő két évben a minimálbér

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.