Dorin Florea bizakodó az építkezési hulladéklerakó kialakítását illetően

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - S. V.

Szerdán a környezetvédelmi miniszterrel találkozik Bukarestben Dorin Flora polgármester, akinek legfőbb célja, hogy megértesse az illetékesekkel: Marosvásárhelynek szüksége van egy építkezési hulladékot tároló lerakóra, s ez a volt agyagbánya és téglagyár terültén lehetne.

Marosvásárhely polgármesterre már jó pár éve hangoztatja, hogy a városnak szüksége van egy építkezési hulladékokat tároló helyszínre, s erre kiválóan alkalmas, legalábbis Florea szerint a Meggyesfalvi negyedben levő agyagbánya és a volt téglagyár épülete.

Tegnapi sajtótájékoztatóján a városvezető örömmel jelentette be, hogy végre „talált” egy olyan környezetvédelmi minisztert, amelyik hajlandó erről a város és az egész megye szempontjából fontos tárolóról egyeztetni, hallgattatni a városvezetés terveit. Korábban a város megkapta a helyi környezetvédelmi ügynökség engedélyét arra, hogy a volt agyagbánya helyére hulladéklerakót alakítson ki, de szükség van a környezetvédelmi minisztérium engedélyére is. Florea tegnap elmondta, hogy a 40 hektáron fekvő bánya és környéke a város tulajdonában van, de a volt téglagyár és az azt körülvevő területek azonban magánkézben. „Jól tudjuk, hogy én meg akartam vásárolni a volt téglagyár területét és épületeit, s tanácsosok elmentek egyezkedni, s aztán mégsem szavazták meg a terület beszerzését. Így nehéz lesz nekünk ezt a fontos tervünket megvalósíta- ni, de nem lehetetlen. Elsősorban a minisztérium engedélyét kell beszerezzük. Nagy örömömre szolgál, hogy telefonon egyeztettem a mostani környezetvédelmi miniszterrel és vál- lalta, hogy találkozunk. Ez a lerakó megoldást jelentene az építkezési hulladékok tárolására. Ha megnézzük a Bodoni erdőt, vagy a Nyárádszereda fele vezető utat, vagy akár Jedd határát láthatjuk, hogy az éjszaka leple alatt oda viszik ki és dobják le az építkezési törmelékeket. Ezt fel kell számolni, s erre van megoldásunk is.”

Florea arról is beszélt, hogy a lerakóban a hulladék csomagolás és préselése előtt ki lehetne választani az újrahasznosítható anyagokat, például ajtókat, ablakkereteket vagy más anyagokat. Megemlítette, hogy azt is elképzelhetőnek tartja, hogy még a lerakó kiépítése előtt a volt téglagyár területe alá egy lőteret alakítsanak ki, ahol a belügyminisztérium alkalmazottai gyakorlatozhatnak. Arról nem beszélt, hogy milyen módon fogja a város „megszerezni” azokat a területeket, amelyekre szüksége van az új hulladéklerakó elkészítéséhez, de azt elmondta, hogy a terület és az erdő közötti részen közművezetékek is vannak, így azok elköltöztetése is fejtörést fog okozni majd.

FOTÓ: PÁL ÁRPÁD

Nem az erdő mentére vagy a patak partjára kell kerüljön az építkezésből származó hulladék

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.