Kövesi büntetőpárbajig vitte a mérkőzést

Vásárhelyi Hírlap - - SZEMPONT -

Végül Laura Codruţa Kövesinek kellett kiállnia, hogy néven nevezzen egy betegséget: összehangolt támadás zajlik a román állam alapjai ellen. Részletesen elmagyarázta, hogy honnan indul ez a támadás, ki és miként rendezte meg, leleplezték a büntetőügyes banda összes előre megfontolt lépését, tévékkel, nevekkel, pontos adatokkal együtt. És miközben Kövesi beszélt, azok, akiket államférfiúknak hittem, hallgattak. Dragnea – az állam harmadik legfontosabb közjogi méltósága – hirtelen nem tudja, hogy miről van szó, holott a büntetőügyesek többségének ő írta alá párttag-könyvét; Első Johannis még mindig kerékpározgatva élvezi a vakációs napsütést. Tăriceanuról nincs értelme beszélni, nem várhatsz el tőle túl sokat. Úgy tűnik, tehát, hogy a román állam három legfontosabb embere tehetetlen alak. Az alkotmányban, persze, nincs benne, hogy muszáj megértened a történelmi idők szavát – ennek a három embernek, tisztségeik, javadalmazásaik és különleges nyugdíjaik vannak; a történelmi idő Kogălniceanunak, Maniunak és a tankönyvek fehér-fekete fényképein szereplő többeknek való…

De az utóbbi hónap még megmutatott valamit: Dragnea egyre rémültebb – a saját pereitől, a párton belüli kritikus tömegtől is, amelyik az összes szocialista büntetőügyes gondjának „megoldását” követeli tőle. Elakadtak a teleormani próbálkozásai, hogy szabadon hagyásokról alkudozzon és ha ezeket nem „oldja meg” időben, a sajátjai tépik szét. Addig is Dragneának olyan vezér képét kell mutatnia, aki a banda kedvéért megküzd a rendszerrel, ezért a szocialista tyúkólban csapkod a szárnyaival, hogy a többiek azt higgyék, aranytojásokat tojik. Másrészről Johannis saját habozásai foglya – és ezzel kapcsolatosan is van néhány forgatókönyv. Meglehet, hogy Johannisnak egyszerűen elege lett egy ilyenfajta ország vezetéséből. Meglehet, hogy az a kényelmes gondolat kísérti, hogy az első mandátum után nyugalom- ba vonul és csak teniszezéssel és vakációzással foglalkozik – az nem igazán számít, hogy mi kerül be a történelemkönyvekbe, mert nálunk a történelem amúgy is csak egy elpuskázott röpdolgozat. A második forgatókönyv az lenne, hogy egyszerűen egy számítóan cinikus alak: most feláldozom magam az imázsért, látszólag hagyom, hogy a dolgok a maguk útján haladjanak, a megfelelő pillanatban pedig előállok és részletesen feltárom a szocialista katasztrófát és lefejezem – ez jobb lenne, ez azoknak az utolsó reménye, akik még mindig európai és demokrata országnak tekintik Romániát.

Az is lehet – ez a harmadik forgatókönyv –, hogy az elnök tudatosan hagyja a külföldi nagykövetségeket elmondani azt, amit el akarnak mondani; én az elnök vagyok, csak a jó irány szavatolója, nem kormányzó; láthattátok, hogy a szocialistáknak mindezek a belső manőverei veszélybe sodorhatják a geopolitikai egyensúlyt, ennek pedig a partnerektől érkező határozott figyelmeztetés az azonnali következménye. Lehetséges – amolyan külső receptként –, hogy akad majd egy külföldi nagykövet, aki képes lesz majd megüzenni madám Dăncilának – vagyis a PSD-nek –, hogy a NATO-s partnerek kivonhatják a bázisaikat, például. Vagy egy, esetleg kettő-háromhét nagykövetség többé már nem akar partnere lenne egy ennyire kaotikusan kormányzott országnak. Nem egymillió, hanem tízmillió román vonul azonnal utcákra – kormányozz, ha még tudsz.

Nem tudjuk, hogy mi lesz; egyelőre Laura Codruţa Kövesi beszélt a három legfőbb közjogi méltóság helyett és büntetőpárbajig vitte a mérkőzést – aki hibázik, lett légyen ő Dragnea, vagy Johannis, az veszít. A DNA vezetője nem vakációzik sem Brazíliában, sem Tenerifén, két utcányi villája és hat háza sincs, csak egy 55 négyzetméteres lakása – nem illik a mostani hatalmasok közé, igaz? De Kövesinek valami más is sikerült, újra életet lehelt a reménybe – a munkába belefáradtak most újra tudják, hogy kivel és milyen értékekkel legyenek szolidárisak. Ez pedig rendkívül fontos egy olyan országban, mely tranzitállomássá vált a saját polgárai számára.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.