Andósult a logopédushiány

Si iskolákban még arra sincs esély, hogy felmérjék a beszédkorrekcióra szorulók számát

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - ANTAL ERIKA

a iskolapszichológus és logopédushiánnyal aros megye, és annak ellenére, hogy a berek folyamatosan jelzik a problémát, kéyzet javítását, még mindig nem történt s. Csép Andrea parlamenti képviselő, aki többször figyelmeztetett a nehézségekrég az oktatási minisztériumhoz fordult a orvoslásáért.

kolapszichológusnak s megyében nem kebb, mint 800 iskolást, óvodást kell ellátnia, a nak pedig közel 500 bekisgyerekkel kell fog– számoltunk be több al is a környezetünkdó helyzetről, amely a sem változott. A szakrra is figyelmeztetnek, n élő, falusi iskolákban gyerekeknek esélyük a, hogy logopédushoz nincs lehetőség ugyana sem, hogy szűréseenek a falusi iskolákrjék mekkora azok száeszédkorrekcióra szoKacsó Erika logopédus apunknak, a 21 Maros gopédus közül mindlc magyar anyanyelég jobban megnehezíti t, beszédhibát ugyanis másként, csak az anyarrigálni. Az iskolapsziak a tanácsadás a fő felyis három-négy alkaálkozik a gyerekkel, a s pedagógusával, holott sra van szüksége a kis, hanem hosszabb időt ápiára. Akárcsak a loglalkozások is, ahhoz, ményt hozzanak, hónayelnek.

Források nélkül nem megy

Erre a helyzetre hívta fel a figyelmet sokadik alkalommal Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy számos szülő és Maros megyei oktatási intézményben dolgozó szakember jelezte ezt a problémát, amelynek eredményeként hivatalos kérdést fogalmazott az oktatási szaktárca vezetőjéhez.

„ Kevés az iskolapszichológusok és logopédusok száma a tanintézményekben. Ezt a problémát ugyanis csak minisztériumi támogatással lehet megoldani. Ameddig a minisztérium nem fog forrásokat rendelni erre a célra, addig nem fogják tudni a szakemberek számát sem növelni. A pszichológusok, logopédusok, iskolai mediátorok azért dolgoznak, hogy egészséges gyerekek nőjenek fel társadalmunkban és rendkívül fontos mindennapi tevékenységük. Nagyon sok szülőnek az anyagi forrásai nem engedik meg azt, hogy magán úton logopédushoz, pszichológushoz vigye a gyerekét, és az oktatási törvényben kimondottan cikkely rendelkezik arról, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek, és minden gyer- mek, család számára elérhetőek. Aggasztó, hogy a gyakorlatban ez nagyon kevés esetben teljesül” – hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette, hogy a Maros megyei Nevelői és Tanácsadói Erőforrás Központ számtalanszor fordult már a szaktárcához, azzal a kéréssel, hogy növelhessék az alkalmazottak számát, ezeket viszont minden esetben elutasították.

Minisztériumi válaszra várva

Az RMDSZ Maros megyei szakpolitikusa arról kért tájékoztatást a hivatalos kérdésében a szaktárcától, hogy miért nem hagytak jóvá több logopédusi, iskolapszichológusi és iskolai mediátori állást, valamint milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ezekben a szolgáltatásokban minden gyerek és kisiskolás ingyene- sen részesüljön, és ez a nemzeti kisebbségek nyelvén is elérhető legyen, ahogyan azt az 1/2011-es tanügyi törvény 83-as cikkelye előírja.

Az oktatási minisztériumhoz intézett kérdésre, a dokumentum iktatásától számítva, a címzett szaktárcának harminc nap áll rendelkezésére, hogy a felvetett helyzetek tisztázására átfogó válaszokat adjon.

ARCHÍV FELVÉTEL: VERES NÁNDOR

A logopédusok egyéni és csoportos foglalkozásokat tartanak a gyermekek anyanyelvén

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.