Árva maradt a parajdi sóbánya

B sztrájkolnak a bányászok, a sóhiány miatt akadozhat az utak járhatóvá tétele

Vásárhelyi Hírlap - - ÁLIS -

olnak a parajdi sóbánya alkalmazottai, a urisztikai szintjének látogatását is megyozzák.

iafax hírügynökség api jelentése szerint a yászok húsz százalémelést, és Seprődi Zoligazgató leváltását köbánya 135 alkalma80 százaléka az orszámálbért kapja. A sztrájk ét csütörtökön sponabeszüntetéssel kezajdon, aztán az állami an levő Salrom társaóbányáira is kiterjedt. ági minisztérium és a yi minisztérium is Buhívta a tiltakozók képkik azonban megtagada fővárosba utazzanak.

lrom vezetőit

n József, a parajdi sókszervezeti vezetője a hírügynökségnek ela Salrom bányatársaatótanácsát kedd délvták össze, és az igazs ülése előtt nincs milniuk. Azt is hozzáteta várják a társaság vezögezte: elvárják, hogy es miniszterek küldjeájuk „döntéshozókat”, re minden lehetősétalmuk megvan. „Hiák én oda három munmal, úgy fogok táncolők fütyülnek. Ezt az aka szakszervezet szernem az alkalmazotán beszüntették a munndenkinek a saját dönNem mehetek Bukaemberrel” – fogalmaban az Agerpresnek a ezeti vezető. Kelemen n azt is elmondta: mint- egy hatvanan – az aktuális műszakban dolgozó bányászok – várakoznak a bánya bejáratánál, és mindenekelőtt hosszú távú, hatékony bérezési stratégiát követelnek, hiszen a vájárok 80 százaléka szinte létminimumon él. A bányászok továbbá a parajdi bánya igazgatója, Seprődi Zoltán leváltását is kérik, aki Kelemen szerint egyáltalán nem viselkedik velük tisztességesen. A Hargita megyei létesítményben egyébként 135-en dolgoznak.

„Nemzetbiztonsági ügy”

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa ugyanakkor kijelentette, hogy az időjárási viszonyok miatt nemzetbiztonsági üggyé vált, hogy a parajdi sóbánya biztosítsa a sót az országutak és megyei utak megtisztításához. Székelyföldön havazott az elmúlt napokban, és a térségre is érvényes a meteorológiai szolgálat március elsejéig tartó narancssárga (másodfokú) figyelmeztetése a hideg időjárás miatt.

Szeben megye sótartalékait kénytelenek felhasználni a Brassó megyei illetékesek az utak járhatóvá tételére, miután az útés hídügyi hatóság által megrendelt sószállítmányok nem érkeztek meg a parajdi bányászok sztrájkja miatt. Marian Rasaliu Brassó megyei prefektus szerint a megye minden közútján téli útviszonyok között zajlik a közlekedés, a hegyvidékeket átszelő utakon helyenként havas a burkolat, de nem kellett korlátozni a forgalmat. Hétfőn már csak 328 tonna csúszásgátló – homok, só és kalcium-klorid – állt a karbantartók rendelkezésére, ezért úgy döntöttek, hogy Szeben megyéhez fordulnak a sókészlet kiegészítésére, szükség esetén pedig Prahova megyétől is segítséget kérnek. A romániai sóbányákban kirobbant sztrájk miatt ugyanis sóhiány van az országban. Elekes Róbert, a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság szóvivője azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy a Szeben megyében tartalékolt 1000 tonna sóból 250 tonnát Brassó megye fog megkapni.

Elutasított turistalátogatás

A bányaalkalmazottak azt is visszautasították, hogy legalább a turistáknak lehetőséget biztosítsanak a bányalátogatásra. A Hargita megyei létesítményben egyébként 135-en dolgoznak. A parajdi sóbányában csütörtök reggel robbant ki spontán sztrájk, az 51 százalékban a gazdasági minisztérium, 49 százalékban a Proprietatea Alap tulajdonában levő vállalat alkalmazottai három pontban fogalmazták meg követeléseiket. A bányászok 20 száza- lékos béremelést, valamint a sóbánya vezetőségének lemondását követelik, továbbá azt is nehezményezik, hogy a tavalyi minimálbér-emelés miatt egyenlőtlenné vált a bérezés, ugyanis a szakképzetlen alkalmazottak majdnem ugyanannyit keresnek, mint szakképzett kollégáik.

A parajdi sóbánya turisztikai szintjét 2017-ben több mint 640 ezren látogatták meg. A látogatók közül 281 ezren gyógykezelés részeként léptek a bányába, 360 ezer belépés pedig turisztikai céllal történt.

FOTÓ: BARABÁS ÁKOS

A térség egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságától fosztják meg a potenciális látogatókat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.