Sőfilmes Adina Pintilie kapta a nemzetközi filmfesztivál Arany Medve-díját

Vásárhelyi Hírlap - - MAGAZIN -

ualitás témáját tabuk dolgozó Ne érints meg nek, Adina Pintilie roző alkotásának ítélték baton a Berlini Nemlmfesztivál fődíját, az dvét. intilie elsőfilmes roezőnő Touch Me Not meg; Nu mă atingealkotása kapta meg filmnek járó Arany 68. Berlini Nemzetköztiválon, a Berlinalén n. Tavaly Enyedi Ildidíjra jelölt Testől és ímű alkotását tüntetArany Medvével Adina ban készített alkotását a kritikák radikális kísérleti filmként jellemezték, amely a szexualitás témáját dolgozza fel tabuk nélkül – írta az MTI. A több mint kétórás román– német– cseh– bolgár–francia koprodukció egy nő történetét meséli el, aki mások mellett pszichiáterhez és férfi prostituálthoz fordul segítségért, mert nem bírja elviselni mások érintését. Ton Tywker, a nemzetközi zsűri elnöke a díjátadó gálán a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy társaival nagyon sokat beszélgettek a versenyfilmekről, nem egyszer hosszabban mint az adott alko során rájöttünk, hogy nemcsak azt akarjuk méltatni az elismerésekkel, hogy mire képes a mozi, hanem azt is, hogy hová juthat el még” – mondta a többi között a Felhőatlasz és a Lé meg a Lola című sikerfilmekről ismert német rendező.

Adina Pi nti l i e a l eg j obb elsőfilm 50 ezer euróval járó díját is megkapta. A 38 éves művész az első román rendezőnő, aki elnyerte az Arany Medvét, és öt éven belül a második román fődíjas a Berlinalén. Az elismerést 2013-ban Calin Peter Netzer Poziția copilului (A gyermek fekvése) című filmje díjra jelölt Testől és lélelkről című alkotását tüntették ki az Arany Medvével.

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül, Bucsi Réka magyar animációs filmes dániai alkotásként versenyző Solar Work című rövidfilmje 20 ezer euróval járó az Audi Short Film Award nevű elismerést kapta meg. A nagyjátékfilmes mezőnyben az idén 19 alkotás indult. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a Berlinale nyitófilmje, Wes Anderson Isle of Dogs ( Kutyák szigete) című alkotásának talált helyszínein játszódó animációs filmmel – amelyben egy kisfiú keresi elrabolt kutyáját – az amerikai rendező a kritikák szerint ismét bizonyította zsenialitását. A díjat a rendező távollétében az egyik legnagyobb hatású kortárs amerikai filmszínész, Bill Murray vette át, megjegyezve: „ nem hittem volna, hogy kutya leszek egy filmben, és medvét viszek haza érte”. A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 78 országból 385 fil

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.