Főszerepben a magyar zongora

Ifj. Koszorus Kálmánra emlékeztek a zenészek, a közönség

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS -

Telt ház volt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában vasárnap este, amikor a fiatalon elhunyt sokoldalú művész, xilofonista, dobos, cimbalmos, brácsás, a klasszikus és népzene táncos ifj. Koszorus Kálmánért tartottak emlékkoncertet. A különleges koncert résztvevői hozzájárultak az ifj. Koszorus Kálmán Alapítvány létrehozásához is, amely fiatal tehetségeket fog támogatni.

AMagyar cimbalom címmel szervezett a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózata és a marosvásárhelyi Spektrum Színház egy kétnapos találkozót, amelyen a magyar zongorának is nevezett cimbalom volt a főszereplő, s amely ifj. Koszorus Kálmánnak is emléket állított. A marosvásárhelyi fiatal zenész tavaly hunyt el.

Szombaton cimbalmosok és hegedűsök találkoztak a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, ismerkedésre és tapasztalatcserére alkalmas nap volt ez, s magyarországi és erdélyi zenészek osztották meg tapasztala- taikat, mutatták be hangszereiket és zenéltek együtt. Vasárnap az ifj. Koszorus Kálmán emlékére rendezett koncerten a nagyközönség a sokoldalú magyar pedálcimbalmot ismerhette meg. A koncerten többfajta formációban és műfajban mutatták be a hangszert, ifj. Koszorus Kálmán szellemében, aki ennek a hangszernek is mestere volt, a barokktól Bartókig, a hagyományos népzenétől a cigányzenéig. A Hagyományok Házának vezetője, a zenei műsor szerkesztője, Kelemen László elmondta, hogy amikor a Maros Művészegyütteshez hívták meg rendezni, akkor találkozott és dolgozott utolsó alkalom- mal a korán elhunyt zenésszel, akivel megegyeztek, hogy szerveznek egy találkozót, amelyen a magyar cimbalmot népszerűsítik. A fiatal zenész már nem vehetett részt a mostani találkozón, de emlékére létrehoznak egy alapítványt, amely tehetséges fiatalokat támogat majd. Kelemen László felkérte a közönséget, hogy támogassa ennek az alapítványnak a létrejöttét, s sokan eleget tettek kérésének és adományoztak a kijáratnál elhelyezett perselyekbe.

A vasárnapi koncerten Balogh Kálmán, Csurkulya József és ifj. Csurkulya József, Fazakas Albert, valamint Ürmös Sándor szólaltatta meg a Kultúrpalota színpadán levő cimbalmokat, de zenélt a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Radics Ferenc és Pál István Szalonna vezetésével. Ott voltak a marosvásárhelyi Üver zenekar zenészei s énekelt Kásler Magdi és Navratil Andrea.

A közönség csodálattal és lelkesedve hallgatta a színes műsort, vastapssal jutalmazta a zenészeket és énekeseket, sokan a koncert után közelről is megcsodálták a két verővel ütve megszólaltatott húros hangszert, amelynek hangereje a zongoráéval vetekszik.

FOTÓ: FACEBOOK.COM

Cimbalmosok és hegedűsök találkoztak a Kultúrpalotában egy tapasztalatcserére alkalmas napon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.