Ma nappal a társadalmi felemelkedésért

Ás és szakmai hozzáértés szükséges a szegénység leküzdéséhez

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - ANTAL ERIKA

etközi roma nap jó apropó arra, hogy leggy évben egyszer megmutatkozzon a roma ég, fókuszba kerüljenek ők és az ő probléó lehetőség arra, hogy a roma kultúrát ünk, ugyanakkor tudatosítsuk a romák kiretségét is.

osszentgyörgy Polgársteri Hivatala a Divers yesülettel, a Gyulafearitas Szociális Gonzata és a Szent György m csütörtökön, április tán 2 órától közösségi szervez a Nemzetközi alkalmából. Azt megasonló rendezvénynek ont a hétvégén a csejdi on is. A Csejden első al megszervezett rogyik célja a közösség ozása volt, ahol a ronyok az általuk sütött ínálták a résztvevőrekek mesét hallgatkézműves tevékenysélták meg a mese szefiatalok roma táncoak be. A szervezők híszemélyiségekkel kétréfilmet vetítettek, ilbeszéltek a közösség hogy érdemes erőfet hozni, érdemes tat csak az mozdít ki a gből.

dakép

yula csejdi roma csailvános elismerésben , hiszen szorgalmált elérnie, hogy három nek élhetőbb körülbiztosítson, dolgozik, állal. Jelenleg a reforházba presbiteri aján- lást kapott, ha megválasztják, az újabb lépcsőfokot jelent a társadalmi integrációban, illetve példaként áll a közössége előtt, hiszen eredményt és elismerést tud felmutatni.

A Nemzetközi Roma Napot 1971 óta világszerte ünneplik, akkor tartották ugyanis Londonban a romák első nemzetközi kongresszusát. Április 8-át Romániában a 2006-ban elfogadott 66. számú törvény által a roma nemzetiség ünnepévé nyilvánították. „Ezen a napon a roma kultúrát ünnepeljük, ugyanakkor tudatosítjuk a romák kirekesztettségét, amely sok roma közösségre vonatkozik és arról beszélünk, hogy hogyan lehet ezen a helyzeten túllépni az Egy esélyt mindenkinek Marosszentgyörgyön projekt szolgáltatásainak segítségével” – hangsúlyozta Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy község polgármestere. Az Egy esélyt mindenkinek Marosszentgyörgyön projekt időtartama 36 hónap (2017. szeptember – 2020. augusztus), teljes költségvetése 15 119 838,62 lej, ebből 12 851 854,33 lej az Európai Uniós Alapból a 2014– 2020-as Humán Erőforrásra vonatkozó Operatív Programon keresztül, 2 117 854,63 lej az országos költségvetésből és 150 554,66 lej a marosszentgyörgyi önkormányzat önrészét jelenti.

Iskola és szakma

A projektet bonyolító Divers Egyesület elnöke, Koreck Mária elmondta, hogy egyfajta iskolaelhagyás tapasztalható az utóbbi időben a romák körében, vagyis megnőtt azoknak a száma, akik egy idő után kimaradnak vagy esetleg el sem kezdik a tanulást. „Azok a gyerekek sem járnak iskolába, akiknek a szülei elvégeztek legalább négy osztályt, megtanultak írni- olvasni” – figyelmeztetett Koreck Mária, a Divers Egyesület vezetője, aki a beilleszkedést célzó, 2017. szeptemberében indult és 2020. augusztusáig tartó projekt egyik eredményének azt szeretné, ha a gyerekek rendszeresen járnának iskolába, ha a kimaradók visszatérnének és folytatnák a tanulást – magyarázta a Vásárhelyi Hírlapnak.

Az integrációt célzó hároméves projektnek 300 felnőtt és 300 gyerek a célcsoportja. A gyerekeket elsősorban a tanulásra szeretnék rávenni, a felnőtteket pedig arra, hogy szakmát sajátítsanak el, olyan alapvető tudnivalókat, amelyekkel munkahelyet találnak. Koreck Mária elmondta, jelenleg egy alapos felmérést készítenek, minden család minden egyes tagjával külön-külön elbeszélgetnek, adatokat gyűjtenek, az így elkészült ankét alapján szűrik majd ki, hogy kik lesznek azok, akik például beiratkozhatnak a szakmai tanfolyamokra. „Azt szeretnénk, hogy ahol a felnőtt bekerül a programba, ugyanabból a családból a gyerekek se maradjanak ki” – mutatott rá a Divers vezetője. A felnőttek az építkezéshez, takarításhoz, varrás-szabáshoz szükséges alapismereteket tanulhatják meg ezeken a kurzusokon, illetve a fiatalok a számítógép-használatot vagy angol nyelvet. A szociális kompetenciák fejlesztése is szerepel a projektben, egészségügyi ellátás, viselkedés-kultúra. Az újdonságot az jelenti, hogy nemcsak azok vehetnek részt, akik nyolc osztályos képzéssel rendelkeznek, de azok is, akik csupán négy osztályig jártak iskolába. „A szegénységet úgy lehet felszámolni, vagy csökkenteni, ha a gyerekek iskolába járnak, a felnőttek pedig olyan szakmai tudást birtokolnak, amellyel könynyebben találnak munkahelyet” – hangsúlyozta Koreck Mária.

FOTÓ: DIVERS/KORECK MÁRIA

Szabó Gyula (balról) csejdi családapa, aki különös szorgalmával tűnt ki a közösségből

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.