Yőzött a szeretet a gyűlölet felett”

Yi politikusok szerint megtörtént a magyarok „nagy Kárpát-medencei egyesülése”

Vásárhelyi Hírlap - - ÁLIS - ROSTÁS SZABOLCS

ettséggel és leplezetlen örömmel fogadták lyi magyar pártok, társadalmi szervezetek z–KDNP választási győzelmét. Az RMDSZ MNP számháborúba is fogott, ki gyűjtött öbb levélszavazatot.

kezdett munka folysára szavaztak a marok, így az a kormány Magyarországot a köégy évben, amely száos az erdélyi magyassége – reagált Keunor az anyaorszátás eredményére. Az lnöke – aki vasárnap t vett a Fidesz budadményváróján – rámuslések szerint 180-195 li azoknak az erdélyi nak a száma, akik a szági választásra rek, és leadták voksumen gratulált az Orr és Semjén Zsolt álett Fidesz– KDNP-nek. : az RMDSZ partnerártszövetségben, ezt a get a következő négyamenti ciklusban is toetné erősíteni. A polivélte, a következő idővása a Románia és Maág kormányai közötlat megerősítése, ami etetlen az erdélyi masség szempontjából.

Tamás Sándor „ Na ugye..., Gyurcsány Ferenc!” címmel posztolt bejegyzést közösségi oldalán, arra reagálva, hogy a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció ( DK) egy ideje rajta „ köszörüli a nyelvét” ( pontosabban azon, hogy a Kovászna Megyei Tanács elnöke a Fideszre való szavazásra buzdított a kampányban, emiatt a DK a külhoni magyarok szavazati jogának megvonását szorgalmazza). A háromszéki RMDSZ-politikus közölte: felméréseik szerint az erdélyi szavatokból a DK 1 százalékot sem kapott. Hargitai kollégája, Borboly Csaba úgy értékelt: az elszakított területek magyarsága újra egyesült Magyarországgal, „megtörtént a mi nagy Kárpát-medencei egyesülésünk!” A tanácselnök megköszönte a csíki, gyergyói és udvarhelyszéki választópolgároknak, hogy éltek szavazati jogukkal, és nyíltan felvállalták, hogy a „ folytatásra, a keresztény értékekre, a magyar Magyarországra” szavaznak.

Tőkés László a szeretetnek a gyűlölet fölött aratott győzelmeként értékelte a választási eredményeket. A Fidesz– KDNP erdélyi európai parlamenti képviselője szerint csúfos vereséget szenvedtek azok, akik a nemzet megosztásán ügyködtek. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke „szívbéli elismerését fejezte ki Orbán Viktor elnöknek, a nemzet miniszterelnökének”, és külön is köszönetet mondott az erdélyi magyar választópolgároknak, valamint a levélszavazatok leadásában oroszlánrészt vállaló EMNT-nek és EMNP-nek. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt ( EMNP) elnöke közölte: az Erdélyben leadott levélszavazatok csaknem felét – az előzetes adatok szerint közel 70 ezer szavazatot – gyűjtöttek be és juttattak el a külképviseletekre. A választási véghajrát Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsága fideszes elnökének budafoki eredményváróján átélő politikus úgy vélte, jól működő, megbízható hálózatot működtetnek, mely azt jelzi: az erdélyi magyar állampolgá rok mindig, minden körülmények között számíthatnak rá. Szilágyi Zsolt felhívta a figyelmet, hogy hétfőtől várják mindazok jelentkezését, akiknek a román posta késve kézbesítette szavazólapját, megfosztva őket a választáshoz való joguktól. A panaszokat regisztrálják, és eljuttatják a külképviseletekre, valamint a Nemzeti Választási Irodához is. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a székelyek győzelmének is tekinti a Fidesz választási győzelmét, amelyhez szerinte a közösség tagjai személyes szavazataikkal is hozzájárultak. Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében Izsák közölte, a székelység autonómiatörekvésének mozgatórugója épp az a magyar nemzeti elkötelezettség, amely vasárnap Magyarországon példátlan módon mozgatta meg a szavazókat, és ez a „nemzeti érdekeket markánsan képviselő FIDESZ–KDNP kormányzat győzelmét hozta el”.

Tőkés szerint elsöprő sikert arattak, akik a magyarság önvédelmi harcának ügyét tűzték zászlajukra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.