Úcson a Fidesz, romokban az ellenzék

Dés, találgatás, majd önfeledt ünneplés a budapesti Bálnában szervezett eredményvárón

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - PATAKY ISTVÁN (BUDAPEST)

ban harmadszesen negyedz Magyarország erelnöke Orbán A Fidesz ismét mados többséget t a parlamentors kormányalarható.

oni magyaroknak is zönetet mondott vaap éjfél körül Orbán miniszterelnök azután desz eredményvárójáadó budapesti Bálna yközpont előtt felállíadon, miután nyilvána párt elsöprő válasz. A határon túli szavaen egyébként – amint volt – a magyarorszámagabiztosabb támoott a Fidesz.

vétel, elbizonytalanodás

megméretés előtt i nykutatások rendre a zelmét jelezték, a párt eredményváró rendezesti órákban még erős volt a résztvevők köréeredményel kapcsolatbizonytalanodást a maételi arány okozta, mian minden elemző ar, hogy a hetven százaszavazói kedv már az yőzelmét is jelentheti. körül még olyan véles voltak az eredménys közönsége körében, a Fidesz nem tud többezni a parlamentben, óbál majd kisebbségnyozni. Csakhogy úgy deszt leváltani akarók kialakult remény egy szichózist indított el táborban a választás kormányváltástól való yanokat is megmozga- tott, akik nem szándékoztak az urnákhoz vonulni.

Az erdeményváró büféjénél szépen fogyott a sör és a bor, de igazán oldottá csak éjfélhez közeledve vált a hangulat, akkor már a hírek többsége a Fidesz magabiztos győzelméről szólt. Jól kivehető volt a felszabadultság érzése, óriási tombolással fogadták a Fidesz-hívek a két óriáskivetítőn közvetített részeredményeket. Győztünk – jelentette be éjfélkor Orbán Viktor, és attól kezdve elkezdődött az ünneplés.

Elismert vereség

Eközben az ellenzéki pártok sorra jelentették be választási vereségük következményeit. A Jobbik elnöke, Vona Gábor közölte, tartja magát korábbi ígéretéhez, s lemond a pártelnökségről. A Magyar Szocialista Párt ( MSZP) elnöksége is távozik. Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje könnyekkel a szemében, látványosan megtörve vette tudomásul a bukást, a Lehet Más a Politika társelnöke, Hadházy Ákos is bejelentette lemondását. Gyurcsány Ferenc, a külhoni magyarokkal riogató volt kormányfő viszont nem érezte úgy, hogy a Demokratikus Koalíció öt százalékot alig meghaladó eredménye az ő távozását indokolná.

A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének ér egyik legismertebb magyar politikai elemző. Szerinte a Fidesz győzelmének az is a titka, hogy képes kétmilliónál is több embert egy táborban tartani, egy irányba terelni, miközben az ellenzék megosztott, nincsenek közös céljai és képtelen a hatékony együttműködésre. A politológus úgy véli, amíg az ellenzéken belül nem erősödik meg jelentősen egy po- litikai erő (vagy a kormánypárt nem gyengül meg valamiért), ez az alapképlet automatikusan biztosítja a Fidesz kormányzását. Hozzátéve: az ellenzék legalább a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásig minden bizonnyal válságos időszakát fogja élni.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.