Hogyan válasszunk gyümölcsfát?

A piacon vagy a kertészeti cégektől vásároljunk csemetét

Vásárhelyi Hírlap - - AZIN - FARKAS ATTILA

Most már tényleg itt van az igazi tavasz és sok más kerti munka mellett ez az időszak alkalmas arra is, hogy gyümölcsfát vásároljunk és ültessünk. Érdemes odafigyelni néhány tényezőre azért, hogy sikeresen gyümölcsöt hozzon majd a csemeténk.

Agyümölcsfaültetés egy hosszú távú terv, munkánk eredményét, szó szerint gyümölcsét csak háromnégy év múlva fogjuk megízlelni, ez az egyik tényező, ami sokaknak elveszi a kedvét a csemetevásárlástól. Pedig a manapság kapható csemeték gyorsan termőre fordulónak számítanak, a nagyapáink idejében beszerezhető fák hat-hét év után hoztak csak termést.

Hogyan válasszunk?

A helyes és sikeres gyümölcsfaültetés a megfelelő csemete kiválasztásával kezdődik. Vásárolni nemcsak a piacon tudunk, hanem kertész árudákban, néhány virágüzletben, sőt, még a szupermarketekben is. Sajnos az utóbbi helyen találhatóak nagyon sokat utaznak a faiskolából a polcig, tetszetősen vannak ugyan csomagolva és átlagon aluli áruk van, de minőségük nem a legjobb. A piacon és a kertész árudákban sokkal nagyobb szokott lenni a választék, több fajta közül válogathatunk, és ha az eladó maga a termelő (vagy a faiskola munkása), akkor a fajta eldöntésében is tud segíteni.

A választásnál van néhány fontos szempont, amit fajtól és fajtától függetlenül mindig vegyünk figyelembe. A csemete legyen ránézésre minél egészségesebb. A hajtások, a kéreg és a rügyek ne legyenek megsé- rülve, letörve, ne legyenek rajta szabálytalan alakú, nagyobb kiterjedésű elszíneződések, mert ez betegség jele lehet. A gyökérzet ne legyen kiszáradva, legyen minél bojtosabb, gazdagon elágazó és minél szimmetrikusabb. Az oltási pont, ami közvetlenül a gyökérzet felett figyelhető meg, legyen szépen és egyenletesen egybeforrva, egész körbe behegedve. Az nem baj, ha a rügyek meg vannak duzzadva, de ne legyenek megpattanva, kizöldülve. Minél később vásároljuk a csemetéket, annál biztosabb, hogy már meg van pattanva rajtuk a rügy, ezért ne is halogassuk sokáig a dolgot.

Almát mindenképp

A fajt és a fajtát illetően is fontos előre eldönteni, hogy mit választunk, és nem csak találomra vásárolni. Az alma a legnépszerűbb a gyümölcsök között, ezért hát almafa mindenképpen legyen az udvarunkon. Ha csak egyet-kettőt fogunk ültetni, akkor inkább nyári-, kora őszi faj- tákat válasszunk. Ezt ugyan nem tudjuk eltenni télire, de nagyon jó időpontban érnek, éppen az őszi gyümölcsszezon előtt. Finom lédús gyümölcsűek, és nemcsak frissen lehet fogyasztani, hanem süteménybe, levesbe, kompótba is kiválóak. Ha három, vagy annál több almafát is fogunk ültetni, akkor gondoljunk a téli időszakra is, és válaszunk olyan fajtákat, amelyeknek a gyümölcse a tárolás folyamán érik be teljesen, és télen lesznek fogyasztásra alkalmasak.

A körtefával már kevesebben próbálkoznak, ennek egyik oka, hogy a körte nem mindenki kedvence, a másik pedig az egyre elterjedtebb tűzelhalás betegség, amire a körte nagyon érzékeny. A nyáron és kora ősszel érő körték nagyon rövid ideig tárolhatók, így körtefából is érdemesebb egy nyári és egy vagy két téli fajtát ültetni. A vajkörték megfelelő helyen tárolva karácsony táján érik el a fogyasztható érettségüket, ilyenkor igazi ínyencségnek számítanak.

Meggy és szilva is sikeres lesz

Ha nagyobb kertünk van, különlegességként ültethetünk más almás termésű fát is, mint birset, vagy naspolyát, de ezek kevésbé bírják vidékünk hideg teleit és késő tavaszi fagyait, védett helyet, és sokkal több odafigyelést igényelnek majd.

Csonthéjas gyümölcsök közül a meggyel lehetünk a legsikeresebbek, és védettebb helyen a szilvával. A cseresznye, kajszi és a barack főként azért nem ajánlott, mert korai virágzásuk idején még nincs elég meleg ahhoz, hogy a virágok megtermékenyüljenek, sőt sokszor a későtavaszi hidegek miatt le is fagynak.

Gyümölcsfát ültetni mindenképpen érdemes - még akkor is, ha már van néhány idősebb a kertünkben – hisz türelemmel ápolva néhány év múlva teremni fog, és almájának vagy körtéjének fogyasztásában sokkal nagyobb örömünket fogjuk lelni, mint a vásárolt gyümölcsökben.

Örömteli kertészkedést!

FOTÓ: FARKAS ATTILA

Bő választék. Az egészséges kinézetű csemetéket válasszuk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.