Viva (Romania)

„HAINA nu îl face pe OM, dar îl pune în VALOARE“

„Practic, dar deloc plictisito­r“, așa își descrie Ovidiu Buta stilul personal. Unul dintre cei mai apreciați critici de modă ne-a povestit cum își alege outfituril­e zilnice, în ce piese merită să investim și cum putem folosi hainele în favoarea noastră.

- OANA POPOIAG Foto: TOMMY HILFIGER

CCum te prinde primăvara? Câte proiecte ai în derulare sau în pregătire în acest moment?

După ce anul trecut am realizat copertele celor mai mari reviste din lume, anul acesta a început la fel de puternic, cu deja peste 20 de producții internațio­nale. În plus, înspre vară, aștept lansarea unui film artistic la care am lucrat costumele.

Cum îți alegi dimineața outfituril­e? Cât timp petreci în fața dressingul­ui cumpănind ce haine să porți?

Lucrurile sunt destul de simple, poate surprinzăt­oare, pentru cineva care nu mă cunoaște. Și asta pentru că am o regulă: dacă îmi place ceva, îl/o port până se distruge. Poate să fie un pantalon, un tricou... orice. În plus, baza garderobei mele este formată din piese negre, și atunci asortarea este chiar foarte ușoară. Dacă tot sunt în negru, atunci hainele trebuie să aibă o formă mai interesant­ă, să fie un detaliu mai interesant, nişte pantofi mai interesanţ­i… Trebuie să mulţumeşti vizual publicul. Ceea ce mă reprezintă – şi am descoperit asta recent, uitându-mă la nişte mai vechi emisiuni cu mine – este pardesiul. Când eram la începutul carierei, purtam tot felul de redingote, împrumutat­e din garderoba teatrului. Astăzi reajung acolo, însă într-o cheie sport. Pardesiu lung care, de la distanţă, seamănă cu o redingotă, pantofi sport, o cămaşă pusă peste un tricou… Cam pe aici se învârt alegerile mele în fiecare dimineață.

Cât la sută din garderoba ta înseamnă haine care costă cât un apartament?

Sunt destule piese, dar au fost cumpărate în diverse perioade ale vieții mele când a cumpăra ceva exorbitant de scump nu era deloc o mare problemă, și asta pentru că banii se făceau atunci destul de ușor. Și atunci, și acum, spun că, „dacă te doare, nu trebuie să cumperi“.

Îți cumperi și haine care au un preț mai mic? Dacă da, la ce obiecte vestimenta­re se poate aplica această „tactică“?

Singurul lucru la care nu ar trebui să te zgârcești este încălțămin­tea! În ea trebuie să investeşti pentru simplul motiv că picioarele sunt cele care te poartă zilnic prin viaţă. În rest, cumpără orice te face fericită, dar care să reflecte totuși bugetul tău real.

Se întâmplă să te uiți la fotografii din trecut cu tine, de la diverse evenimente publice, și să te gândești „ce-o fi fost în capul meu să port acele haine?“

De foarte multe ori. Niciodată nu îmi spun „ce a fost în capul meu“, ci „bravo, măcar ai făcut un efort“.

Te ocupi de foarte mult timp de stylingul vedetelor. Îți este ușor să lucrezi cu ele sau te mai și ia durerea de cap?

Este ca la medic. Poți să ai parte de pacienți OK sau, din contră, turbulenți. Dacă vrei să îți faci viața ușoară, trebuie să înțelegi însă că nu ești acolo ca să îți impui stilul tău vestimenta­r, ci ca să compui o imagine care să o reprezinte pe respectiva persoană. Și, dacă aplici această regulă, întotdeaun­a vedeta se va simți bine atât cu tine, cât și cu munca ta.

Ai tendința de a judeca după haină oameni pe care nu îi cunoști, despre care nu știi nimic?

Da, câtă vreme acestea sunt singurele informații pe care le ai la dispoziție. Nu haina îl face pe om, este adevărat, dar ea este cea care povestește cel mai mult despre tine, până când deschizi gura sau te miști. De aceea este important să înțelegi cum funcționea­ză lucrurile și să folosești hainele ca să îți spui povestea ta. Trăim într-o perioadă în care imaginea chiar contează. Sau să nuanțez: calitatea imaginii contează. Haina nu îl face pe om, dar îl poate scoate din mulțime. Îl poate pune în valoare. Îi poate schimba starea de spirit. Îl poate face fericit. În definitiv, moda trebuie să ne slujească și nu noi să facem sluj în fața ei.

Din ce vezi pe stradă, unde au femeile din România cele mai mari carențe când vine vorba despre vestimenta­ție?

Atât la femei, cât și la bărbați, singura problemă este exagerarea. Prea mult, prea puțin, prea scurt, prea lung, prea strâmt, prea larg. Și toate acestea pentru că, de cele mai multe ori, nu ne simțim bine în pielea noastră. În clipa în care faci pace cu tine, și hainele pe care alegi să le porți vor fi altele.

Ne poți spune un articol vestimenta­r care îți place foarte mult în acest moment?

Îmi plac foarte multe articole vestimenta­re din colecțiile momentului. De exemplu, mi se par foarte cool cele din colecția TommyXLewi­s Primăvară 2019 de la Tommy Hilfiger. ■

 ??  ??
 ??  ?? Ovidiu Buta poartă ținute din colecția TommyXLewi­s. Aceasta poate fi găsită în magazinele Tommy Hilfiger selecționa­te.
Ovidiu Buta poartă ținute din colecția TommyXLewi­s. Aceasta poate fi găsită în magazinele Tommy Hilfiger selecționa­te.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania