Viva (Romania)

Despre like-uri şi falsitate

-

Ne-a luat social media mințile. Știu, sună dur, dar asta este ceea ce simt acum... Eu, o împătimită a Facebook-ului și a Instagram-ului, de altfel, care se bucură la fiecare fotografie reușită și la fiecare prag de followeri atins mai ceva ca un copil la dulciuri. În momentul în care scriu aceste rânduri, au trecut mai bine de două săptămâni de când am rămas înmărmurit­ă la auzul știrii potrivit căreia o fată în vârstă de 23 de ani și-a pierdut viața, la Paris, căzând de pe o balustradă în timp ce exersa un cadru perfect destinat Instagram-ului... Și nu mi-am revenit! Social media este un miraj căruia cu greu reușești să îi faci față și care sădește printre oameni un spirit competitiv și o nevoie a confirmări­i... sublime, dar de-a dreptul inutile. Facem strategii și ajungem să trăim – sau să murim – pentru un număr de like-uri și pentru o falsă validare în ochii superficia­li ai celor... ca noi!

Spiritul de turmă, un alt vector al social media, deloc de neglijat. Incendiul de la Catedrala Notre Dame a strâns suspine virtuale de la mii și mii de oameni, mulți dintre ei cu siguranță habarniști referitor la istoria, credința și simboluril­e culturale ale Franței. Dar, dacă acesta este „trendul“de postări și e rost de strâns like-uri, de ce nu? Empatia vinde... Nu mă înțelegeți greșit, este regretabil ceea ce s-a întâmplat, dar nu știu câți au fost cei cărora le-a părut rău în suflet versus cei cărora le-a părut rău pe Facebook...

Și iată că, în tot acest tablou al falsității, al iluziilor deșarte, al modelelor închipuite și al perfecțiun­ii inexistent­e, VIVA! vă arată lumea mondenă așa cum este ea. Cu bune și cu rele. Cu povești de viață inspirațio­nale, dar presărate și cu greșeli, și cu regrete. Cu oameni reali, așa ca voi.

Să aveți o primăvară așa cum vă doriți! Redactor-șef Dana Enache

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania