Viva (Romania)

ATENA, orașul unde se respiră istorie

Din postura sa de turist pasionat, bon viveur și fin cunoscător al tradiției gastronomi­ce, Liviu Popescu ne propune în fiecare ediție o destinație de vacanță.

- Foto SHUTTERSTO­CK, ARHIVA PERSONALĂ

Îmi plac locurile cu tradiție. Am mai spus-o și o s-o tot spun. Povestea transmite, te fascinează și te caută ea pe tine. Dacă mai bifăm și capitolele despre istoria sau gastronomi­a locurilor, cu simplitate­a și frumusețea peisajelor, aș putea spune că sunt cucerit. Atena, pentru mine, strânge laolaltă nu o poveste, ci mai multe, care nu pierd în lupta cu timpul, ba din contră. Și de asta mă încântă s-o vizitez din nou și din nou, așa cum se întâmplă și cu Roma. Pentru că, da, cele două sunt pe același prototip al călătoriil­or pentru mine.

Așadar, în rubrica din această lună, Atena mi-e destinația de călătorie. O recomand pentru iubitorii de tradiții și de istorie, pentru nenumărate­le locuri emblematic­e pe care le poți vizita chiar și într-o zi, pentru savoarea mâncării, farmecul tavernelor și atmosfera tipic grecească. Dacă aveți la dispoziție chiar și

numai două-trei zile, vă garantez că veți reuși să cuprindeți în scurta voastră călătorie tot ce e mai important în Atena. Poate primul punct turistic pe lista de „to do“a oricărei persoane care ajunge în Atena este Acropola. Situat pe colina sacră din centrul orașului, edificiul abundă în istorie. Partenonul, Erechtheio­nul, Odeonul lui Pericle, Templul lui Nike sau al lui Dionysos, Porticul lui Eumedes sunt printre cele mai fascinante situri arheologic­e. Merită orice minut petrecut acolo, simți că te întorci în trecut, că trăiești prin poveștile spuse de ghid. Și da, recomand să vă luați unul, veți înțelege cel mai bine povestea și vă veți simți parte din ea. Agora Antica și Templul lui Hefaistos le găsiți la baza colinei, la fel și Teatrul lui Dionysos, primul din piatră construit vreodată, unde, când am vizitat eu Atena, aveau loc repetițiil­e unei piese. A fost un moment încântător și

înălțător, deopotrivă.

Dincolo de locurile încărcate de istorie, vă recomand să nu ratați o plimbare la pas prin Atena. Așa veți descoperi multe străduțe interesant­e, cum e Strada Pittaki, cunoscută pentru multitudin­ea de ornamente de toate culorile, veți lua pulsul orașului și veți descoperi atracțiile cu care el vine la pachet. Să nu ratați Piața Monastirak­i, Piața Syntagma sau Cartierul Plaka, cel din urmă fiind cunoscut și sub numele de Cartierul Zeilor. Este cel mai faimos cartier al Atenei, unde veți găsi la orice pas restaurant­e, baruri și taverne, vă veți lăsa purtați de muzica live grecească și veți putea degusta vestitele gyros sau souvlaky.

Eu am luat masa la câteva dintre tavernele și restaurant­ele de aici, tocmai pentru că am vrut să am parte de o experiență autentică, și nu am dat greș. Vă recomand Zurbaran Athens, fie că vreți să luați brunch-ul, prânzul, cina sau pur și simplu să vă bucurați de un pahar cu vin bun. E locul ideal, cool și cu o super atmosferă. Pentru cei care își doresc să aibă parte de o experiență culinară desăvârșit­ă în ceea ce privește preparatel­e din carne, Drakoulis Meat e răspunsul.

Dacă vreți să cunoașteți și mai îndeaproap­e cultura și spiritul Atenei, nu ezitați să ajungeți în piața centrală, Varvakios Agora, și în cea de fructe. Eu am mers atât pentru interacțiu­nea cu localnicii, cât și pentru bunătățile grecești. Vă recomand bougatsa cu brânză, plăcintele cu spanac, pastourma, o pastramă de vită absolut delicioasă, celebrele Loukoumade­s, acele gogoși cu miere și nuci, smochinele, curmalele și strugurii din care se fac stafide, cei fără sâmburi. După acest tur gastronomi­c 100% tradiționa­l, puteți bifa vizita la Stadionul Panathenai­c, singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. Merită văzut, grandoarea și unicitatea lui vă vor fermeca. De Grădina Națională a Atenei nu am cum să nu amintesc, e de neratat dacă vă plac plimbările lungi, în liniște, înconjuraț­i de vegetație exotică. Și dacă aveți timp, luați în calcul Portul Pireu și chiar și plajele din zonă. Farmecul Atenei rezidă și în zgomotul catargelor și al valurilor, nu numai în istoria prin care abundă.

Legat de cazare, nu aveți de ce să vă faceți probleme. Există foarte multe opțiuni de a alege, pentru toate gusturile și toate buzunarele, chiar și aproape de centru. Atena vine cu acest avantaj, așa că profitați din plin de el! În călătoriil­e mele de aici, am stat la St. George Lycabettus Hotel, care e chiar în centru, și la Hotel Grande Bretagne. Două soluții excelente de cazare, cu toate cele necesare incluse și cu o priveliște spectaculo­asă asupra orașului.

Povestind acum, îmi dau seama că trebuie să revin în Atena curând, să mă mai bucur încă de câteva zile autentice, cu muzică și povești grecești, cu plimbări și experiențe frumoase alături de localnici. Mi-a priit. Și sper că v-am determinat să vă doriți și voi să trăiți propria poveste în orașul antic. Pe curând! ■

 ??  ?? Acropole, Partenonul și Teatrul Herodion. Vedere de pe dealul Philopappo­u
Acropole, Partenonul și Teatrul Herodion. Vedere de pe dealul Philopappo­u
 ??  ?? Moscheea din Piața Monastirak­i
Moscheea din Piața Monastirak­i
 ??  ?? Liviu Popescu
Liviu Popescu
 ??  ?? Erechtheio­n
Erechtheio­n
 ??  ?? Tavernele din Cartierul Plaka, de sub Acropole
Tavernele din Cartierul Plaka, de sub Acropole
 ??  ?? Ceremonia schimbării gărzii în fața Mormântulu­i Soldatului Necunoscut, din Piața Syntagma
Ceremonia schimbării gărzii în fața Mormântulu­i Soldatului Necunoscut, din Piața Syntagma
 ??  ?? Teatrul lui Dionysos
Teatrul lui Dionysos
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania