Viva (Romania)

Povestea unei campioane

Anca Bucur tocmai a câștigat pentru a șasea oară Miss Fitness Universe, în condițiile în care în urmă cu nouă luni a devenit mamă. Sportiva are o poveste de viață spectaculo­asă, o voință de fier și câteva reguli de aur pentru un fizic de vis.

- OANA POPOIAG Foto: ROBERT MAROONI

AA i câștigat pentru a șasea oară Miss Fitness Universe. Ce pregătiri presupune? Pregătirea specifică pentru această competiție este foarte complexă. E nevoie de o bună pregătire fizică, rezistență, forță, mobilitate, prezență scenică. Proba exercițiul­ui de fitness, care durează 2 minute, are la rădăcină sportul pe care l-am practicat ani mulți la nivel de performanț­ă: gimnastica aerobică. Și chiar vreau să specific asta. Toți anii petrecuți în sala de gimnastică, antrenorii pe care i-am avut de-a lungul anilor, m-au ajutat să fiu azi în acest punct. Pentru proba 2, și anume costumul de baie, se punctează simetria mușchilor și feminitate­a lor, plus prezența scenică. Aici rezultatul vine natural, împreună cu efortul depus în sala de antrenamen­t. Fitnessul îmi dă posibilita­tea să mă exprim liber, și asta iubesc cel mai mult la acest sport. Sincer, nu am început acest drum cu gândul să fiu campioana lumii de șase ori, de zece sau de două. Știu doar că mi-am dorit foarte tare, când eram mică, să devin „o campioană“și că am muncit tare mult pentru asta.

În urmă cu un an, ai adus pe lume un băiețel. Cum ai reușit să te împarți între un nou-născut și pregătiril­e pentru un concurs de o asemenea anvergură?

N-a fost ușor, dar nici imposibil. Am avut grijă de mine și în sarcină, așa că și refacerea a mers foarte bine. Mi-am ascultat corpul și am făcut pașii controlat și calculat. Am avut un obiectiv realist și încredere în forțele proprii. Mi-am dorit să revin într-un punct în care am mai fost. Știam că, dacă reușesc să îmi duc pregătirea la bun sfârșit, voi cuceri din nou titlul suprem. Nu am pus presiune pe mine, cu toate că pregătirea a fost diferită față de cea pe care am avut-o la competiții­le anterioare. De data asta, am avut mai puțin timp pentru antrenamen­te, refacere. Rareș se trezea de 2-3 ori noaptea, deci calitatea somnului a avut de suferit. Mi-am dorit doar să fiu sănătoasă și capabilă să-mi duc obiectivul la bun sfârșit. Fiecare minut dedicat pregătirii era folosit la maximum, iar alimentați­a și nutriția mea m-au ajutat să am energia și forța necesare. Mă bucur că am avut familia alături atât în pregătire, cât și acolo, în Miami, în ziua competiție­i. Rareș face parte din viața mea, așa că și această provocare, și anume pregătirea pentru Miss Fitness Universe, a fost gândită cu toate activități­le pe care le am în calitate de mamă.

Cât de repede ți-ai revenit după naștere la forma inițială și ce ai făcut pentru asta?

Mi-am revenit la numărul de kilograme cam la o lună după ce l-am născut pe Rareș, însă eram încă departe de forma mea inițială. Antrenamen­tele le-am reluat treptat, cam la 4-5 săptămâni după naștere, iar după 3-4 luni, am reușit să îmbunătățe­sc rezistența și forța, ceea ce m-a ajutat să îmi recapăt tonusul. Apoi, am intrat serios în pregătirea de concurs, și antrenamen­tele specifice, de intensitat­e și dificultat­e crescută, au făcut diferența. Aș putea spune că am ajuns la forma mea cam la 9 luni după naștere, prin multă muncă și determinar­e, antrenamen­te adaptate la nevoile și condițiile mele, o alimentați­e sănătoasă, echilibrat­ă și o nutriție de top. Sunt foarte recunoscăt­oare pentru toată această experiență și mai ales că am reușit să îl alăptez și pe Rareș în tot acest timp (și încă o fac). Sănătatea și echilibrul au fost mereu pe primul loc pentru mine.

Cât de mari sunt eforturile și renunțăril­e pentru a arăta cum arăți tu?

Cum s-ar zice, eu am mâncat sportul pe pâine, iar asta se vede. Îmi place să fac mișcare, să mă simt bine în pielea mea, așa că am transforma­t toate astea într-un stil de viață sănătos și activ. Am învățat să fac alegeri alimentare sănătoase, dar și să mă bucur de anumite răsfățuri culinare din când în când. Echilibrul este cheia. Foarte important e să consumăm alimente proaspete, gătite simplu, în cantități mai mici și dese. Mișcarea să facă parte din programul nostru, fie că e vorba de o oră, 30 de minute, sau 10, în fiecare zi. Un minut e mai bun decât niciunul.

E adevărat că abdomenul „se face în bucătărie?“

Da, fiindcă mesele sănătoase completeaz­ă antrenamen­tele eficiente. Deci, dacă vrem pătrățele, e nevoie să renunțăm o perioadă bună la dulciuri, făinoase, produse de patiserie sau combinații de alimente greșite.

Având în vedere că și soțul tău are un corp intens lucrat la sală, sunt curioasă ce se găsește la voi în frigider și ce alimente nu vom găsi niciodată în casa voastră.

La noi în frigider se găsesc mereu ouă proaspete, legume și fructe de sezon, lactate, salată. Mâncăm foarte sănătos acasă, am făcut un obicei din asta, preferăm să ne răsfățăm în oraș, la un restaurant, când vrem să mai schimbăm ceva. Plus că e un exercițiu bun să nu ai în casă tot felul de „tentații culinare“, ci alimente ce îți dau energie și sănătate.

Care sunt tentațiile?

Îmi plac dulciurile, în special ciocolata. Dar pot să renunț la ea periodic. O consum la interval de câteva luni. Nu am ceva de la care nu mă pot abține. Cred că și acesta e tot un exercițiu pe care poți să îl faci cu tine însuți. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania