Viva (Romania)

ICONIC HOT SPOT Positano sau cum să trăiești visul italian

- OANA ENACHE Foto SHUTTERSTO­CK, HEPTA, INSTAGRAM

Cu siguranță Positano este locul unde Dumnezeu s-a odihnit în ziua a șaptea! Odată ce l-ai văzut, nu contenești să revii acolo, fie și cu ochii minții, pentru că este una dintre destinații­le de călătorie în care magia locurilor te leagă de Italia cu un fir invizibil și indestruct­ibil.

Când spui Italia, spui paste, pizza, espresso și înghețată, dar spui și istorie, tradiție, romantism, culoare... Unul dintre locurile care nu trebuie să lipsească de pe bucket list-ul niciunui călător este însă Coasta Amalfi, poate cel mai pitoresc loc al Italiei și cartierul general al vedetelor. Unul dintre orășelele unde e obligatori­u să te oprești e Positano, dar trebuie să fii pregătit, fiindcă s-ar putea să-ți dorești să nu te mai întorci niciodată!

INSULELE SIRENELOR

Alb, roșu, portocaliu, bleu, roz... Simfonia de culori pe care ai crede că o poți întâlni doar în natură o vei găsi, în Positano, la toate casele ce îmbracă în straie vesele coasta muntelui pe care s-au cocoțat parcă pentru a te provoca să ajungi la ele măcar cu privirea. Scările nesfârșite și străzile întortoche­ate fac din Positano un labirint uriaș în care intri de bunăvoie și ieși cu regret. Un regret pe care doar amintirea apei turcoaz a Mării Tireniene și purpuriul florilor de bougainvil­lea ți-l mai pot alina. Odată ajuns acolo, nu vei putea să ratezi niciun colțișor și te vei lăsa sedus de arhitectur­a locului și de buticurile unde comercianț­ii locali își comerciali­zează obiectele din ceramică și suveniruri­le care, peste ani, îți vor aminti că ai fost acolo. Cele trei

insule ale arhipelagu­lui Li Galli, aflat între insula Capri și Positano – Gallo Lungo, La Rotonda și Castellucc­io –, nu degeaba sunt denumite Insulele Sirenelor. Aici ar fi avut loc faimoasa scenă din Odiseea lui Homer, în care Ulise rezistă eroic ademenitoa­relor chemări ale creaturilo­r mitice, reușind să-și continue drumul spre casă... Și iată că aceleași sirene ademenesc în fiecare an sute de mii de turiști în Positano, făcându-i să uite drumul spre casă. Dovadă stau zecile de staruri hollywoodi­ene care, îndrăgosti­te de Coasta Amalfi, și-au cumpărat case în zonă. Ce poate fi mai frumos decât să-ți petreci o seară la una dintre terasele din Positano, cu un pahar de vin alături, admirând albastrul infinit al mării și dantelăria arhitectur­ală plină de cromatică a caselor localnicil­or? În Positano însă nu prea te poți duce dacă îți flutură vântul prin buzunare, fiindcă doar pentru a te bucura de priveliște în rândul întâi de șezlonguri pe plaja Marina Grande trebuie să scoți din portofel în jur de 20 de euro! Dacă ești mai modest, poți sta și puțin mai în spate, cu 15 sau 12,5 euro. La o simplă socoteală, dacă mergi acolo cu familia, o zi de plajă te-ar putea costa cam cât o noapte la hotel, fără să mai punem la socoteală răcoritoar­ele și mâncarea... Dar dacă tot ajungi acolo, cu siguranță merită efortul.

LOCUL UNDE NU TE PLICTISEȘT­I

Dacă ai antrenamen­t și nu te mulțumești doar cu o plimbare la pas prin Positano – trebuie să știi că pantele de acolo sunt o adevărată provocare –, poți face oricând o sesiune de shopping, pentru că pe întortoche­atele străduțe vei găsi nu doar cochete galerii de artă, ci și buticuri de unde îți vei putea achizițion­a o mulțime de suveniruri. Vei pleca de acolo cel puțin cu o rochie vaporoasă și colorată, cu o pălărie, o pereche de sandale, niște mărgele, magneți de frigider și câteva săpunuri în formă de lămâie. Iar dacă simți că arșița zilei îți vine de hac, te poți reculege oricând, la răcoare, în Biserica Santa Maria Assunta, cu splendida ei cupolă majolică, unde vei putea admira Madonna Neagră, icoana apărătoare a orașului. Iar seara, nu trebuie să ratezi legendara discotecă din Positano! Clubul Music on the Rocks este situat pe o stâncă, în apropierea mării, iar atmosfera este incendiară. Chiar dacă pentru mulți turiști Italia înseamnă paste și pizza, gastronomi­a italiană e mult mai diversă, așa că, pe Coasta Amalfi, și în special în Positano, papilele gustative îți vor fi răsfățate. Paté de homar, linguine alle vongole, mozzarella pe pat de frunze de lămâi la grătar, fettuccine cu pește spadă, calamari cu cartofi și usturoi, dorada la grătar, filé de vită în sos de vin roșu și delicioase­le produse locale de patiserie – sunt doar câteva dintre preparatel­e ce te vor face să iubești și mai mult Italia. Iar la final, un pahar de vin rece cu o felie de piersică înăuntru va face ca experiența gastronomi­că să fie desăvârșit­ă.

RAIUL VEDETELOR

Când două dintre cele mai faimoase femei din lume, Gwyneth Paltrow și Olivia Palermo, aleg să-și petreacă vacanța în Positano, știi că acela e locul unde poți trăi cu adevărat „la dolce vita“, așadar e musai să faci un drum până acolo, drum ce te va lăsa cu amintiri frumoase și-ți va umple contul de socializar­e cu fotografii incredibil­e. Lista celebrităț­ilor îndrăgosti­te de Positano este atât de lungă, încât ar fi mai ușor să le numim pe cele care nu au fost niciodată acolo... Printre starurile care au ales ca în vacanță să treacă de la visul american la cel italian se numără Vanessa Hudgens, Emily Ratajkowsk­y, Rachel Zoe, Karlie Kloss, Poppy Delevingne și Michael Jordan. Cum cu toții și-au postat amintirile din vacanță pe Instagram, cu siguranță Positano va deveni în scurt timp neîncăpăto­r... ■

 ??  ??
 ??  ?? Olivia Palermo
Olivia Palermo
 ??  ?? Rachel Zoe
Rachel Zoe
 ??  ?? Karlie Kloss
Karlie Kloss
 ??  ?? Emily Ratajkowsk­y
Emily Ratajkowsk­y
 ??  ?? Bruce Springstee­n alături de copiii lui, Sam și Jessica
Bruce Springstee­n alături de copiii lui, Sam și Jessica
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania