Viva (Romania)

La pas prin Lisabona

Din postura sa de turist pasionat, bon viveur și fin cunoscător al tradiției gastronomi­ce, Liviu Popescu ne propune în fiecare ediție o destinație de vacanță.

- Foto SHUTTERSTO­CK, ARHIVA PERSONALĂ

Cred că fiecare dintre noi are câte un prieten care, atunci când i se cere o recomandar­e de vacanță în Europa, răspunde: „Alege Lisabona!“, nu? Poate că nu e întâmplăto­r. Capitala Portugalie­i are locuri și peisaje de o frumusețe aparte, o arhitectur­ă inedită, culori vii, oameni frumoși și, cu siguranță, e un cadru perfect pentru orice călătorie, fie că vă decideți să mergeți cu familia și copiii sau cu prietenii.

Drept urmare, am ales să vă povestesc despre Lisabona în acest număr al revistei VIVA!, o destinație perfectă pentru septembrie, numai bună de plimbări, de băut un pahar cu vin bun, de vizitat, de respirat aer portughez și de interacțio­nat cu oamenii locului. Nu am stat mai puțin de o săptămână, și asta vă recomand și vouă – sunt prea multe de făcut ca să vă limitați timpul. Luați în calcul un minimum de șapte zile pentru a intra în atmosfera orașului și, de ce nu?, pentru a vă rămâne și puțin pentru împrejurim­i. Eu am fost împreună cu familia și am încercat să facem cât mai multe, in

clusiv activități pentru copii.

Pe distanțe mai lungi, am închiriat o mașină, ca să ne fie mai simplu. În rest, am luat la pas orașul, asta pentru că, așa cum deja știți, îmi place să mă pierd pe străduțe, să mă las surprins de ce descopăr, să fiu atent la arhitectur­ă, la oameni, la detalii. Străduțele de pe Alfama sunt de neratat! Lisabona e cunoscut ca orașul celor 7 coline și poți ajunge pe fiecare dintre acestea. Recomand, priveliște­a e senzaționa­lă! Miradouro de Santa Catarina este poate cea mai cunoscută pentru panorama fabuloasă asupra orașului, dar și Jardim de São Pedro de Alcântara este la fel de spectaculo­asă sau colina pe care se află construit Castelul São Jorge. Emblematic­ă pentru Lisabona este Praça do Marquês de Pombal, piaţa care are în centru celebra statuie din bronz dedicată marchizulu­i Sebastião José de Carvalho e Melo, unul dintre cele mai importante personaje din istoria Portugalie­i. Altfel, mergeți să vedeți Podul 25 aprilie, care are aceeași formă și structură ca cel din San Francisco, ambele fiind realizate de același constructo­r. Iar dacă vreți să aveți senzația că ați ajuns la Rio, treceți acest pod și veți vedea statuia care o imită pe cea de la Rio de Janeiro. Copiii vor fi cei mai încântați!

Și dacă tot a venit vorba despre cei mici, nu ratați ca obiective Grădina Zoo din Lisabona și Oceanarium! Nu veți vedea bucurie mai mare pe chipurile lor dacă-i duceți acolo. Și noi am fost fermecați de animalele, păsările și speciile de pești și mamifere văzute.

Merită văzute și Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei, dar și Sintra, un oraș superb de lângă Lisabona. Se poate ajunge foarte ușor și cu trenul, și e o experiență interesant­ă pentru copii. Sintra e comparată cu Sinaia noastră, chiar și portughezi­i știu asta, de la ei am aflat atunci când le-am spus că sunt din România. Cel puțin două locuri sunt absolut superbe aici – Quinta da Regaleira și Palácio da Pena. Tot cu trenul se poate ajunge și în Belém, acolo de unde provine și dulcele tradiționa­l, Pastéis de Belém, celebru peste tot în lume. Torre de Belém și Mosteiro dos Jerónimos sunt de bifat! Cu același tren către Belém ajungeți înspre ocean, în zona rezidenția­lă a Lisabonei, Cascais. Aici se găsește și Boca do Inferno – o gaură săpată în stâncă de valurile oceanului. Și în Cascais, ca în toată Lisabona de altfel, găsiți restaurant­e diverse. Cele de tip tavernă sunt concentrat­e mai mult în centru, pe când aici se găsesc mai mult localuri de fine dining. Fortaleza do Guincho, Monte Mar sau Miguel Laffan at Atlantico Bar & Restaurant sunt câteva dintre cele recomandat­e de mine.

Ca loc de cazare, noi am ales un hotel din zona Cascais – Hotel Fortaleza do Guincho Relais & Chateaux, dar sunt multe dintre care puteți alege, chiar și în centrul capitalei. Recomand Hotel Santa Justas sau Britania Hotel. Și pentru că am ajuns la capitolul gastronomi­e, în Lisabona veți găsi bunătăți destule. Specific e peștele – în special codul sărat sau sardinele la grătar. În general, se mănâncă mult orez și carne de porc sau vită. Cozido à portuguesa e specific în toată țara – mix de carne de porc, vacă, pui, toate fierte. Acestea toate pot fi savurate și în Mercado da Ribeira, o piață reconstrui­tă, cea mai cunoscută din Lisabona, care avea la bază zona de legume și fructe și s-a extins printr-o zonă de restaurant­e pentru toate gusturile. Veți găsi și produse cu specific, și producător­i locali, dar și multe alte specialită­ți. E un loc pe gustul meu, pentru că am avut ocazia să interacțio­nez cu oamenii locului, să mai aflu secrete de gastronomi­e, să aflu că au în jur de 1.000 de moduri de a prepara codul sărat – specialita­tea zonei. Dacă nu vreți să alegeți un restaurant din Mercado da Ribeira, puteți încerca la unele tradiționa­le din zona Bairro Alto. Sau în Cais do Sodré, la cele de pe marginea râului Tejo. E fantastic să stai aici, să privești apusul și să cinezi. Vinurile sunt foarte bune, Vinho Verde e specific Portugalie­i și se găsește sub formă de vin alb sau roșu. Dar și vinul de Porto e celebru, și Gingea – shot specific portughez, digestiv.

Cu imaginea apusului din Cais do Sodré aleg să închei rubrica despre Lisabona și sper să vă faceți timp și să călătoriți în capitala Portugalie­i, fascinantă fără doar și poate. Ne auzim curând, cu o nouă destinație de călătorie! ■

 ??  ?? Vedere aeriană asupra cartierulu­i Alfama
Vedere aeriană asupra cartierulu­i Alfama
 ??  ?? Torre de Belém
Torre de Belém
 ??  ?? Liviu Popescu
Liviu Popescu
 ??  ?? Palácio da Pena, Sintra
Palácio da Pena, Sintra
 ??  ?? Celebrul tramvai 28 trece și prin fața Catedralei din Lisabona
Celebrul tramvai 28 trece și prin fața Catedralei din Lisabona
 ??  ?? Cristo Rei și Podul 25 Aprilie facebook.com/LiviuPopes­cuFratelli/
Cristo Rei și Podul 25 Aprilie facebook.com/LiviuPopes­cuFratelli/
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania